Šta pomjeranje sata radi vašem tijelu

Pomjeranje časovnika na letnje računanje vremena sa sobom obično donosi i neispavanost i umor.

Bosna i Hercegovina 29.03.2015 | 19:38
Šta pomjeranje sata radi vašem tijelu

Predstavljamo vam još neke probleme koje možete primjetiti u narednom periodu:

Hladnoća

Kada je vašem tijelu potreban san, ono se prirodno priprema za odmor – dakle, hladi se.

Ako primjetite da vam cvokoću zubi, bez nekog očiglednog razloga, vjerovatno vam nedostaje sna.

Opasno slaba koncentracija

Podaci pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća povećava upravo u nedjelji poslije prelaska na ljetnje računanje vremena. Uvijek se dobro razbudite prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje

Nedostatak sna se povezuje sa depresijom. Studije su pokazale da se poslije pomjeranja časovnika povećava čak i broj samoubistava, budući da ta promjena može poremetiti biološki sat i pogoršati simptome mentalnih problema.

Postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja:

Nemojte nadoknađivati

Bez obzira na to što vam se možda duže ostaje u krevetu, probajte da ustajete u isto vrijeme, kao i prije pomeranja sata, jer ćete tako zadržati ritam.

Krećite se

Svjež vazduh i prirodna svijetlost su prirodan način da se razbudite. Biće vam korisna čak i vrlo kratka jutarnja šetnja.

Nema svrhe da ležete ranije ako vam se ne spava

Ako idete u krevet, iako znate da nećete zaspati, samo ćete biti još nervozniji. Ostanite budni još neko vrijeme, čitajte knjigu ili slušajte neku opuštajuću muziku.

Bez elektronike

Možda ćete pasti u iskušenje da "surfujete" internetom prije spavanja, ali je naučno dokazano da sjvetlost ekrana remeti prirodan san. Što prije usvojite zdravije navike kad je riječ o pripremanju za spavanje.

Smanjite unos kafe

Stručnjaci kažu da posljednju kafu u toku dana možete popiti najmanje šest sati prije spavanja, jer vam može poremetiti san.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

inženjer

29.03.2015 21:04

Sa pomjeranjem časovnika treba sačekati do 15-tog aprila i pomjeriti ga za pola sata unaprijed a onda 15-tog maja još pola sata. Na jesen pomjeranje unazad odgoditi 15 dana i pomjeriti časovnik za pola sata unazad a onda nakon mjesec dana još za pola sata unazad. Tad bi to pomjerenje bilo pravo. Ovako je to rabota sa puno stresa na organizam.

ODGOVORITE
Name

??

30.03.2015 01:54

A sto se mora uopste i pomjerati sat? Najveca glupost koju ce nadam se ukinuti