Mogerinijeva donosi tri zahtjeva za Srbiju

Posle Prištine, evropska šefica diplomatije danas stiže u prvu posetu Beogradu. Tražiće da se ubrza implementacija sporazuma i tačno utvrdi dnevni red narednog susreta u Briselu

Srbija 27.03.2015 | 08:53
Mogerinijeva donosi tri zahtjeva za Srbiju

Povratak Srba u prištinske institucije, sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, posebno oko pravosuđa, i zakazivanje nove runde dijaloga Beograda i Prištine - tri su zahteva sa kojima šefica diplomatije Federika Mogerini stiže danas u Srbiju, u prvu zvaničnu posetu.

Prema našim informacijama, Mogerinijeva, koja će se u Beogradu sresti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i srpskim parlamentarcima, tražiće da se ubrza implementacija sporazuma i tačno utvrdi dnevni red narednog susreta u Briselu. Srpska strana će kao temu pokušati da nametne i formiranje Zajednice srpskih opština, što Priština već duže opstruira.

Mogerinijeva je juče boravila na Kosovu i Metohiji gde je iznela očekivanja da će Skupština Kosova usvojiti odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Na pitanje novinara da li će EU usloviti Beograd da na kraju procesa dijaloga prizna Kosovo, Federika Mogerini je diplomatski odgovorila da je Brisel za to "da se Kosovo i Srbija nađu zajedno u EU".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar