Hoće li i kako Italijani imati sedam timova u Evropi?!

UEFA razjasnila pravila u slučaju da klub koji osvoji Ligu Evrope ne izbori plasman u Ligu šampiona preko nacionalnog takmičenja.

Fudbal 24.03.2015 | 14:40
Hoće li i kako Italijani imati sedam timova u Evropi?!

Ova sezona je donela tračak nade italijanskom fudbalu da bi klubovi sa Apenina u dogledno vreme mogli opet da igraju bitnu ulogu u evropskim klupskim takmičenjima. Sjajni rezultati italijanskih klubova u Ligi Evrope otvorili su mogućnost da Serija A narednog leta opet ima četiri predstavnika u Ligi šampiona. U slučaju da Fiorentina ili Napoli osvoje Ligu Evrope gde su dogurali do četvrtfinala, ali i da ne završe među tri prvoplasirana na prvenstvenoj lestvici.

Taj scenario nije nemoguć. Pogotovo što se Fiorentini daju dobre šanse protiv kijevskog Dinama u četvrtfinalu, a ni Napoli nije otpisan u dvomeču sa Volfzburgom. Takođe, Viola i Napolitanci su sve dalje od plasmana među tri najbolja u Seriji A. Napoli za trećeplasiranim Lacijom sada zaostaje pet bodova, a Fiorentina je na šestom mestu sa šest bodova manje od Nebeskoplavih.

Po UEFA koeficijentima, Seriji A sleduju tri mesta u Ligi šampiona (od toga jedno u kvalifikacijama) i tri u Ligi Evrope , što znači da sedmopaslirani tim ostaje bez plasmana u Evropu.

Kako onda Italijani mogu do sedmog mesta? UEFA je danas razjasnila situaciju oko toga.

- Ako klub koji osvoji Ligu Evrope završi sezonu u nacionalnom prvenstvu na poziciji koja vodi u Ligu šampiona ili kvalifikacije, ta zemlja neće dobiti pravo na još jednog predstavnika u Ligi šampiona. Tri kluba idu u Ligu šampiona, a tri u Ligu Evrope.

- Ako klub koji osvoji Ligu Evrope završi nacionalni šampionat na nekoj od pozicija koje donose plasman u Ligu Evrope, to ne znači da pomenuto prvenstvo dobija još jedno mesto u Ligi Evrope. Naprimer, Napoli (ili Fiorentina) budu četvrti ili peti, taj klub ide u Ligu šampiona zajedno sa ostalim klubovima koji su već obezbedili plasman u elitno takmičenje. U tom slučaju Italijani bi mogli da imaju pet predstavnika u Ligi šampiona, ali jednog manje u Ligi Evrope.

- Ako klub koji osvoji Ligu Evrope tokom takmičenja u nacionalnom šampionatu ne zauzme neku od pozicija koje garantuju plasman u evrokupove, on će dobiti esktra mesto za plasman u Evropu. Naprimer, ako Fiorentina ili Napoli osvoje Ligu Evrope, a završe Seriju A ispod pete pozicije, Italija će imati sedam predstavnika u Evropi. Četiri u Ligi šampiona i tri kluba u Ligi Evrope koji su taj plasman izborili zahvaljujući rezultatima u Seriji A i Kupu Italije.

Jedini realan scenario u kojem Italija može da dobije sedmog predstavnika u Evropi je da Napoli osvoji Ligu Evrope, a da Fiorentina završi ispod petog mesta i plasira se u finale Kupa Italije.

Komentari / 0

Ostavite komentar