Razdor zbog novca

Dva meseca nakon kobnog džihadističkog napada na redakciju francuskog satiričnog časopisa "Šarli ebdo", došlo je do neočekivanog preokreta i razdora među osobljem ovog lista zbog skoro 30 miliona evra koliko se u međuvremenu slilo u njegovu kasu.

Svijet 20.03.2015 | 22:42
Razdor zbog novca

Jedanaeast članova osoblja je pozvalo sve zaposlene da postanu ravnopravni akcionari ovog magazina, suprotstavljajući se sadašnjem rukovodstvu "Šarli ebdoa", prenosi AFP.

Trenutno je 40 odsto vlasništva nad listom u rukama roditelja Šarba, bivšeg direktora magazina koji je ubijen u napadu 7. januara, dok je vlasnik drugih 40 odsto karikaturista Ris, koji se oporavlja u bolnici od povreda ramena, a preostalih 20 odsto pripada generalnom menadžeru Eriku Portou.

Međutim, jedan od novinara "Šarli ebdoa", Loran Leže, u sredu je na kolegijumu iznenada objavio da je osnovana grupa za pregovore o podeli kapitala ovog časopisa na ravne časti.

Član te grupe je i Patrik Pelu, kolumnista koji se pojavio na jednom od najupečatljivijih snimaka sa marša protiv terorizma u Parizu četiri dana nakon napada, kada je jecajući pao u naručje predsedniku Fransoa Olandu.

Sve do napada, "Šarli ebdo" je bio na ivici bankrota i prodavao samo oko 30.000 primeraka nedeljno.

Međutim, novi broj koji je objavljen nedelju dana nakon napada je "planuo" na kioscima - munjevitom brzinom je rasprodat u čak sedam miliona primeraka.

Pored toga, magazin su zasipale donacije pošto je postao simbol slobode govora, a njegov haštag na Tviteru #jesuisćarlie (ja sam Šarli) postao je poznat širom sveta.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Osvit

20.03.2015 16:18

I kada dodje do novca onda prestaje profesionalizam moral i etika.

ODGOVORITE
Name

Logika...

20.03.2015 16:26

Ebes mrtve pare samo pare...

ODGOVORITE
Name

Ma jah...

20.03.2015 16:51

I ko pozva teroriste na njihovu adresu?

ODGOVORITE
Name

ado

20.03.2015 16:54

List su mjesec dana prije napada kupili Rotschildi...ne znam zasto se to skriva-lako je za provjeriti...NISTA NIJE SLUCAJNO...

ODGOVORITE