Analiza kola PL BiH...

Poslije pauze zbog loših vremenskih uslova odigrane prve četvrtfinalne utakmice Kupa Bosne i Hercegovine i drugo proljećno kolo Premijer lige BiH. Opšti utisak je da je Borac u oba navrata osvojio "Koševo".

Fudbal 16.03.2015 | 18:40
Analiza kola PL BiH...

Banjalučani su u samo nekoliko dana dva puta "tukli" bordo tim na njegovom bunjištu iako je trijumf izostao u prvenstvenom meču. Prema ocjenama brojnih izvještača izabranici Vinka Marinovića su poslije pobjede u Kupu BiH (1:2) bili bliži osvajanju sva tri boda i u prvenstvenoj utakmici, što je poslije priznao i trener Sarajlija Meho Kodro.

"U krizi smo, imamo problema", procijedio je šef struke kluba sa "Koševa", dobivši i velike kritike sa stranica štampe, koja je Mostarca zbog čestih rotiranja igrača okarakterisala glavnim krivcem.

Po sarajevskim medijima ta dva neuspjeha za "divove", kako su navijači "krstili" igrače bordo ekipe, dočekana su "na nož" od pristalica Sarajeva, ali i na odobravanje i podsmijehe fanova Borca i gradskog rivala Željezničara.

U moru duhovitih opaski po društvenim mrežama na račun "divova" našle su se brojne fotomontaže generalnog sponzora Sarajeva, kompanije "Turkish Airlines" odnosno njenog "oborenog aviona od strane crveno-plavih iz Banjaluke".

"Ne pomažu milioni, ni turski avioni, pobijediše banjalučki šampioni", samo je jedan od komentara navijača "Velikana iz Platonove", koji će u srijedu biti domaćin u revanš utakmici četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja.

Iako to zasad niko javno ne spominje, po sarajevskim kuloarima se sve češće "šuška" da je utakmica na Gradskom stadionu "biti ili ne biti" za Kodru, ali navijači su uglavnom skloni pretjerivanju, pa ovu informaciju treba uzeti sa dozom rezerve.

Željini "Manijaci" su s druge strane morali da odsustvuju sa gostovanja na "Pecari" u drugom derbiju 17. kola protiv Širokog Brijega zbog napada neidentifikovanih osoba na juniore hercegovačke ekipe u Sarajevu. U tvrdoj i borbenoj utakmici plavi su osigurali bod (0:0) najviše zahvaljujući golmanu Marijanu Antoloviću i zakomplikovali dodatno bitku za prvaka.

Trener Želje Milomir Odović je bio zadovoljan remijem protiv jesenjeg šampiona, ali je na konferenciji za novinare odbio da odgovara na provokativno pitanje: "Da li je Želju sramota da se njegovi igrači valjaju po terenu?"

Šampion Zrinjski takođe nije odigrao šampionski! Naprotiv! Zvornička Drina je propustila da osvoji sva tri boda na stadionu "Pod Bijelim brijegom" (1:1) ali sigurno nije nezadovoljna ni remijem protiv aktuelnog prvaka.

"Ljepotica" kola u fudbalskom smislu odigrana je na "Bilinom polju" u Zenici, gdje su nekadašnji rivali iz bivše Jugoslavije Čelik i Sloboda odigrali neriješeno 2:2 u jednom od derbija začelja. Međutim, na stadionu nije bilo mnogo gledalaca jer najvatrenije pristalice domaćina, tzv. "Robijaši" bojkotuju Čelikove utakmice i traže smjenu rukovodstva kluba.

Veoma interesantno bilo je i u drugim susretima borbe za opstanak, a najviše razloga za slavlje ima bijeljinski Radnik, koji je "protutnjao" Istočnim Sarajevom deklasiravši Slaviju sa 0:4. Osim toga, njihov direktni konkurent Zvijezda iz Gradačca je uprkos igraču viška poražena u Travniku (2:0), pa semberski tim sada "pliva" samo dva boda ispod crte.

Njihov gradski rival iz Velike Obarske, Mladost nije uspjela da protiv Veleža upiše tri boda i poslije 17 odigranih utakmica suvereno čuva "fenjer" u bosanskohercegovačkoj eliti sa skromnih 10 osvojenih bodova.

Komentari / 0

Ostavite komentar