Majke nezadovoljne porodilištima

Nedavno istraživanje Centra za mame pokazalo je da su majke nezadovoljne tretmanom u srpskim porodilištima. Žalile su se na osoblje, uslove, glad, žeđ. Prosečna porodilja u Srbiji ima 29 godina i završeno srednje obrazovanje.

Srbija 13.03.2015 | 22:12
Majke nezadovoljne porodilištima

Vanesa Marčeta se u jednom od beogradskih porodilišta porađala više od 48 sati. Oba dana porođaj nije vodio lekar, već babica, koja, kaže, nije bila ni ljubazna ni profesionalna. Kada je stanje postalo kritično, prvi put se pojavio ginekolog i tražio hitan carski rez. Srećom je, kaže, rodila zdravo dete.

"Ležite polugoli u nekoj prostoriji gde je promaja, gde prolazi ko hoće, kad god hoće. Doktori dolaze i ne dolaze do vas, sestre tek ponekad. Niko vam ne govori šta treba da radite", priča Vanesa.

Istraživanje Centra za mame pokazalo je da porodilja uglavnom nema kontrolu sopstvenog porođaja, ne oseća se sigurno niti zna šta joj lekar i babica rade. Svaka druga anketirana žena kaže da je osoblje bilo neljubazno i neprijatno. Samo četvrtina žena znala je ko ih porađa, jer se većina zaposlenih ne predstavlja porodiljama.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da oko 60 odsto žena nije bilo zadovoljno iskustvom na svom porođaju.

"Oko 30 odsto je reklo da će dobro razmisliti o rađanju još jednog deteta, a čak 11 odsto kaže da samo zbog iskustva na porođaju ne žele više nikada da rode dete", kaže Ružičićeva.

Nezadovoljstvo porodilja bilo je povod za sastanak sa ministrom zdravlja. Prva mera – da svi zaposleni u porodilištima nose kartice sa imenima i funkcijama – biće sprovedena naredne nedelje. Najavljene su i češće kontrole.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da u ponedeljak svi imaju obavezu da održe kolegijume, kao i da će direktori ustanova i načelnici ginekologija biti njemu odgovorni za buduće stanje.

"Ili će neko moći da sprovede novi odnos, ili će morati da dođe neko drugi i da ga sprovode. Za ovo ne treba novac", kaže Lončar.

Višegodišnja istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da pacijenti loše ocenjuju ustanove i zbog loše higijene.

Dr Mirjana Živković Šulović iz "Batuta" navodi da su ocene iz 2009, 2010. i 2013. veoma slabe.

"Ocena je između tri i tri i po. Jedini aspekt koji je poboljšan je, zapravo, ishrana, a i dalje je ostala najniža ocena za higijenu u toaletima – ona je 3,2", navodi Mirjana Živković Šulović.

Mišel Sen Lo, direktor Unicefa za Srbiju, pohvalio je početak dijaloga između nadležnih i nezadovoljnih majki. Uskoro će, kako se najavljuje, biti uvedeni obavezni upitnici za porodilje, koje će ocenjivati stanje koje su zatekle. Poslednje ocenjivanje iz 2013. dalo je srednju ocenu 3,74.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar