Odluka o episkopu Filaretu na Saboru SPC

Razrešeni vladika mileševski pre smene odbio povlačenje i odlazak u penziju, o njegovoj sudbini odlučuje najviše telo SPc.Odgovornost utvrdila komisija sa vladikama Hrizostomom i Teodosijem.

Srbija 13.03.2015 | 20:35
Odluka o episkopu Filaretu na Saboru SPC

Episkop Filaret, koga je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod SPC razrešio uprave nad Mileševskom eparhijom, odbio je kompromisni predlog vrha Crkve da umesto smene bude penzionisan - saznaju "Novosti".

Nepristankom na mirno povlačenje, otvoren je put za utvrđivanje njegove odgovornosti u vođenju eparhije. Konačnu reč o tome daće Sveti arhijerejski sabor SPC, koji će svoje redovno zasedanje održati u maju u Beogradu.

Krivicu episkopa u drugom i poslednjem stepenu, prema Ustavu SPC, utvrđuje Sabor, koji čine sve vladike. To znači da episkopu Filaretu, ukoliko njegova krivica bude dokazana, preti niz crkvenih sankcija, među kojima je najteža raščinjenje od vladičanskog čina.

Osnov za postupak pred najvišim crkvenim telom je izveštaj komisije formirane po nalogu Svetog arhijerejskog sinoda, koja je dva dana početkom meseca u manastiru Mileševi istraživala optužbe na račun vladike Filareta.

Komisija, čiji su članovi episkopi zvorničko-tuzlanski i raško-prizrenski Hrizostom i Teodosije i trojica sveštenika, među kojima i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, utvrdila je Filaretovu odgovornost i predložila Sinodu da ga razreši uprave nad eparhijom. Njemu se na teret stavljaju zloupotrebe u finansijama, kao i samovolja u vođenju episkopije koja mu je poverena.

Vladika Filaret u petak nije bio raspoložen za razgovor, ali je "Novostima" potvrdio da je razrešen episkopske dužnosti.

- Sve mi je to teško palo i potrebno mi je nekoliko dana da dođem sebi - rekao je kratko vladika Filaret za naš list. - Šta ću i kuda dalje, odlučiću sledeće nedelje.

Vest da vladika Filaret više nije na čelu Mileševske eparhije među vernicima dvojako je primljena.

Deo njegove pastve je odahnuo, ali nije malo ni onih koji, priznajući da Filaret ima pomalo preku narav i da se ne libi politike, osuđuju ovaj potez Patrijaršije, tvrdeći da je reč o odgovornom episkopu koji je udahnuo život Mileševskoj eparhiji. U njegovu odbranu navodi se da je za 16 godina službe obnovio i izgradio čak 14 manastira i 36 crkava, kao i da je neprekidno radio na podizanju konaka, puteva, crkvenih domova i riznica. Njemu u zaslugu propisiju obnovu Mileševe, širenje manastirskih ekonomija i rad na širenju veronauke među mladima.


NIjE DOBIO OBRAZLOŽENjE

VLADIKA Filaret pre sednice na kojoj je razrešen upravljanja eparhijom od patrijarha i članova zatražio je kopiju izveštaja komisije koja je obavila istragu. Uprkos svom zahtevu ostao je uskraćen za ovaj dokument, ali i za konkretno obrazloženje sinodske odluke. To su sve razlozi zbog kojih Filaret nije pristao na penzionisanje i zbog čega je bez potpisane odluke o smeni napustio beogradsku patrijaršiju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar