Smijenjen episkop Filaret

Vrh Srpske pravoslavne crkve razrešio episkopa mileševskog. Inicijativa za smenu potekla od Amfilohija. Vladika odbio da primi i da potpiše odluku o razrešenju.

Srbija 12.03.2015 | 21:52
Smijenjen episkop Filaret

Vladika Filaret razrešen je dužnosti episkopa mileševskog - saznaju "Novosti". Odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu. Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema saznanjima "Novosti", vladika Filaret razrešen je na osnovu izveštaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa. Članovi ovog tela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, posle čega su potpisali izveštaj u kome se predlaže Filaretovo razrešenje.

Neposredno pre početka sednice Sinoda episkop Filaret bio je u Beogradu, gde ga je primio i patrijarh Irinej. Naš izvor kaže da je od poglavara SPC zatražio kopiju zapisnika koji je začinila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio. Na sastanku u Patrijaršiji Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razrešenja, ali njegova pitanja su ostala bez odgovora. To su razlozi zbog kojih je Filaret odbio da primi i potpiše odluku o smeni sa episkopskog trona.

Sednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja jednodušno su podržala predlog iz komisijskog izveštaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smenu, prema informacijama "Novosti", nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtak nije prisustvovao zasedanju.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je poverena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja. Vladika se odatle uputio u Prijepolje, gde je naložio da se vladičanski dvor zapečati i izvrši pregled crkvenih knjiga i inventara.

NA TRONU 16 GODINA

EPISKOP Filaret na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina. U čin vladike hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi tadašnji patrijarh Pavle. Filaret je rođen 1947. godine u Borcima kod Konjica (BiH). Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a Bogosloviju u Beogradu. Zamonašio ga je patrijarh srpski German, koji ga je i proizveo u čin jerođakona 1969. godine.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ratko

12.03.2015 23:38

Opet novi udar zapadnih velikana unutar SPC ...Poslije Artemija i Vasilija došao na red i Filaret... aferim Vaša svetosti

ODGOVORITE
Name

podjela

13.03.2015 01:36

Vladika Irinej je podelio narod u RS.Kada je bio u Banjaluci,kazu da je bilo jako malo vjernika.Osjecaju ljudi,da duhovnik nije uz njih.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

13.03.2015 01:49

Smeta im Vladika Filaret a ne smeta lopov Grigorije. Crveni patrijarh Irinej radi na gašenju SPC. Onog momenta kad je Dodiku ogišao na Slavu, počelo je uništavanje pravoslavlja... Komunjare su ponovo zajahale srBske sveštenike.

ODGOVORITE