EL: Zvezda po ''kladži'' favorit u Istanbulu!

Bukmejkeri vide Zvezdu kao favorita u Istanbulu, s obzirom na velike probleme Galatasaraja, koji ga u ponedeljak ipak nisu sprečili da herojski pobedi Fener. Koji ishod predviđate u četvrtak?

Košarka 11.03.2015 | 10:40
EL: Zvezda po ''kladži'' favorit u Istanbulu!

Veliki duel šampiona i vicešampiona Turske, odigran u ponedeljak uveče, pružio je još jedan dokaz da je ekipu Ergina Atamana ove sezone nemoguće "otpisati". Čak i kada je on ne vodi, zbog suspenzije.

Sa samo šestoricom igrača u rotaciji, sa Sinanom Gulerom i Zoranom Ercegom koji su igrali svih 40 minuta, Galatasaraj je napravio još jedan podvig. Prošle nedelje, Real ga je ponizio. U ponedeljak uveče, navijači viceprvaka TBL plakali su od sreće.

Trijumfom protiv Fenerbahčea 92:88, evroligaški rival Crvene zvezde Telekom počeo je da živi još jedan od svojih devet "mačijih" života. Još jednom su ga svi otpisali i još jednom se izdigao iznad situacije.

"Utakmicu protiv Fenera i pobedu pamtiću do kraja života", napisao je na Twitteru Sinan Guler, koji je ubacio 25 poena i uz Ercega (26) bio pravi lider. Igrao je i plejmejkera, šutirao u važnim trenucima, iako je u završnici teško i stajao od umora... Na kraju je sa mikrofonom i vodio navijanje.

Dres Galate nosili su u ponedeljak još samo Džastin Karter, Vladimir Micov, Patrik Jang i Kerem Gonlum. Ender Arslan i Martinas Pocijus odsustvovali su zbog povrede, a trener Ataman sedeo je kraj terena zbog suspenzije.

"Čestitam svima. Sve probleme smo ostavili za sobom - povrede, bolove... Uspeli smo to. Pokazali smo odlučnost, uprkos svim problemima i negativnim stvarima koji nas okružuju", rekao je Guler.

Velika borba sa problemima nije novost za Galatasaraj ove sezone. U Evroligi je dres Atamanovog tima nosilo čak 19 igrača i samo je Guler odigrao svaki meč.

Poslednji u nizu, klub su napustili plejmejker Karlos Arojo i centar Aleks Marić. Posmatrajući promene u Galati, sada daleko izgleda prethodni duel ova dva tima u Istanbulu, završen tragedijom pred dvoranom i ubistvom Marka Ivkovića...
Poređenja radi, na toj utakmici za Galatasaraj su nastupili (osim Aroja) i Furkan Aldemir (sada u NBA), Nejt Džavai, Jan Vujukas, Pjetro Aradori... Marić je u međuvremenu i došao i otišao iz kluba, a Zoran Erceg i Vladimir Micov su prošle nedelje zapretili čak i raskidom, pre nego što su ipak postigli dogovor sa rukovodstvom.

Trenutno, Galatasaraj i Crvena zvezda Telekom imaju isti skor na tabeli Grupe E Top 16 faze. Ove sezone odigrali su tri utakmice - Beograđani su slavili u prvoj, a Galata u naredne dve - u hali Abdi Ipekči, pa u Kombank areni.

"Očekujemo paklenu atmosferu", istakao je Dejan Radonjić pred put u Istanbul, uveren da će utakmica na bezbednosnom planu proći bez problema. Posmatrajući svlačionice, malo je tajni između dva tima.

Boban Marjanović vodiće bitke protiv Patrika Janga i Kerema Gonluma, Luka Mitrović i Marko Tejić pokušaće da zaustave Zorana Ercega, koji je u pretprošloj međusobnoj utakmici ubacio Zvezdi trojku "preko pola terena", za produžetak. Arslan i Karter prenosiće loptu naspram Markusa Vilijamsa, a Blažič i Kalinić će se bez povređenog Lazića suprotstaviti Micovu i Guleru.

Zvezda je u prošlom kolu oborila šampiona i dobila ogroman "vetar u leđa". Može li da ostvari prvu evroligašku pobedu na strani od gostovanja Valensiji, 5. decembra?

Kladionice kažu da može. Kvote na pobedu Crvene zvezde kreću se oko 1,74, dok trijumf Galate duplira uloženi isnos (oko 2,08).

Prethodnih godina, Galata i Zvezda sastajali su se i u Evroligi i u Evrokupu. Oba duela u Istanbulu završena su u "foto-finišu" i oba puta pobedio je domaćin. U februaru 2013, Vuku Radivojeviću poništena je trojka uz faul za pobedu. Minule jeseni, na kraju utakmice u kojoj je Markus Vilijams pisao u istoriju takmičenja takođe su se radovali domaćini, na čelu sa fenomenalnim Arojom i Micovim.

Kakav će biti ishod duela u četvrtak? Šta vi mislite?

Parovi 10. kola:

u četvrtak:

Galatasaraj - Zvezda 19.00
Barselona - Makabi 20.45
Real - Alba 21.00

u petak:

Žalgiris - PAO

TABELA: Real 8-1, Barselona 6-3, Makabi 6-3, PAO 5-4, Alba 4-5, Žalgiris 3-6, Crvena zvezda Telekom 2-7, Galatasaraj 2-7.

Komentari / 0

Ostavite komentar