Prijedlog Vlade novi udar na građane

U cilju realizacije mjera planiranih ekonomskom politikom za 2015. godinu Vlada Republike Srpske utvrdila je set reformskih zakonskih nacrta kojima je, kako je navedeno, cilj poboljšanje privrednog ambijenta i unapređenje rada javnih fondova.

Republika Srpska 10.03.2015 | 13:06
Prijedlog Vlade novi udar na građane

I dok na jednoj strani nova zakonska rješenja poput Nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima rasterećuju privredu, na drugoj strani otvara se bojazan da bi cijenu toga mogli platiti građani.

To se prije svega odnosi na Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti kojim se predlaže utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice u visini od 0,25 posto, te utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 posto.

Prema važećim zakonskim propisima visine poreza na nepokretnosti su se kretale između 0,05 do 0,5 posto na godišnjem nivou i odluku o njima donosile su skupštine lokalnih zajednica.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske za 2014. godinu visina poreza na nepokretnosti nije prelazila 0,30 posto i u većini od 62 grada i opštine u Srpskoj bila je 10 ili 15 posto.

U komentaru na predloženo zakonsko rješenje ekonomski analitičar Damir Miljević ističe da je ovo još jedan korak Vlade Republike Srpske „usmjeren i protiv građana i opština“.

"Na ovaj način vrši se dodatna centralizacija Republike Srpske i riječ je o konceptu potpuno suprotnom evropskim standardima o lokalnoj samoupravi. Na drugoj strani ovo će biti novi udar na ionako osiromašene građane jer nije isto plaćati porez na nepokretnost u iznosu od 0,05 ili il 0,10 i 0,25 posto“, istakao je Miljević.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić ocijenio je kako je cijeli set reformskih zakona „igrokaz Vlade za građane“.

"Ja bih ovo slikovito nazvao presipanje iz jednog u drugo, odnosno nedostatkom bilo kakve strategije kako poboljšati ekonomski ambijent u Republici Srpskoj“, istakao je Jandrić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske smatra da uvođenje jedinstvene poreske stope na porez nepokretnosti „nije loš zbog činjenice da se lokalnim zajednicama više neće omogućiti da samostalno u skladu s budžetskim potrebama uređuju visinu poreza“.

"Ali ostaje činjenica da će to imati negativne efekte na građane u nerazvijenim opštinama i one lošijeg socijalnog stanja kojima svaki novi udar na kućni budžet teško pada“, rekao je Salkić.

Istakao je da će stoga na predložena zakonska rješenja biti potrebno djelovati amandmanski.

„Smatram da bi visinu poreza na nepokretnosti trebalo utvrditi spram stepena razvijenosti opština“, zaključio je.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GLIGOR

10.03.2015 13:17

GOSPODO, KAKO POREZ NA NEPOKRETNOSTI MOŽE BITI UDAR NA OPŠTINE KADA U CIJELOSTI UBRANI PRIHODI IDU OPŠTINAMA???

ODGOVORITE
Name

p

10.03.2015 13:19

Smanjuju doprinos za zdravstvo i dječiju zaštitu a doprinos za poplavljene (od 3 %) ostaje!Bruka...Pa zar milse da će "budući investitori" na to pasti...

ODGOVORITE
Name

007

10.03.2015 13:23

Do kada građani da finansiraju glomazni opštinski aparat koji samo na sebe troši,a ne radi ništa za lokalnu zajednicu.

ODGOVORITE
Name

cg

10.03.2015 14:11

Ništa strasno: I kada nam uzmu ovo malo duše, grobovi naši proklinjati će ih.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

10.03.2015 14:13

Harač!

ODGOVORITE