Nude 5 miliona dolara za nestalog agenta

SAD su danas ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi omogućile povratak bivšeg agenta Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Levinsona, koji je prije tačno osam godina nestao u Iranu.

Svijet 09.03.2015 | 21:05
Nude 5 miliona dolara za nestalog agenta

FBI je 2012. godine, pet godina nakon njegovog nestanka, ponudio milion dolara za informacije koje bi omogućile njegov povratak kući.

"Danas obilježavamo osam godina od kada je Bob nestao u Iranu i povećavamo nagradu za informaciju o tom gdje se nalazi i njegov bezbjedan povratak porodici. Molimo sve koji imaju informacije da se jave FBI. Bob je davno trebalo da dođe kući", izjavio je direktor FBI Džejms Komi, prenosi AFP.

Američki Nacionalni savjet bezbjednosti (NSC) je saopštio da neće odustati od zalaganja za bezbjedan povratak Boba Levinsona porodici i da cijeni pomoć i podršku međunarodnih partnera.

"Molimo vladu Islamske Republike Irana da sarađuje u istrazi o nestanku Levinsona da bi on mogao bezbjedno da se vrati kući", naveo je NSC u saopštenju.

Levinson, koji 10. marta puni 67 godina, povukao se iz FBI prije 17 godina, a nestao je 9. marta 2007. godine na iranskom ostrvu Kiš.

"Vašington post" i AP su 2013. godine objavilii da je obavještajna agencija CIA platila Levinsonu da prikuplja informacije tokom posjete Iranu.

On se nadao da će tokom boravka u Iranu imati susret sa jednim doušnikom koji može obezbijediti informacije o spornom teheranskom nuklearnom programu.

Međutim, Bijela kuća je negirala da je Levinson radio za američku vladu kada je nestao u Iranu.

Vašington je u više navrata tražio od Irana informacije o Levinsonu, ali iranski zvaničnici tvrde da ne znaju ništa o njegovom nestanku.

Levinson, koji ima sedmoro djece, boluje od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, pa se njegova porodica plaši da, gdje god se nalazi, možda nema odgovarajuću medicinsku njegu.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Julio

09.03.2015 20:16

Sta da kazem: dabogda da je covjek u zivotu,mozda jest,mozda nije,ipak proslo je osam godina od njegovog nestanka.

ODGOVORITE
Name

Sigurno da je ziv

09.03.2015 20:29

Mozda je cak dobio i demens te izbrisao sve iz proslosti. Zasigurno treba ga traziti ali i napraviti foto-robot njegovog moguceg iranskog izgleda.

ODGOVORITE
Name

boki

09.03.2015 21:55

Meni se čini da je Bobi malo zabasao

ODGOVORITE