Raznio se osumnjičeni za ubistvo Njemcova

Jedan od šestorice osumnjičenih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova razneo se granatom kada ga je policija sinoć opkolila, preneli su pojedini ruski i svetski mediji.

Svijet 09.03.2015 | 07:54
Raznio se osumnjičeni za ubistvo Njemcova

Policija je sinoć u Groznom opkolila stan šestog osumnjičenog Beslana Šavanova, ali se on ubio tako što je aktivirao granatu i razneo se, preneo je britanski Telegraf.

Jedan od uhapšenih, takođe prema navodima medija, služio je kao pripadnik policije i učestvovao u borbi protiv islamskih pobunjenika, prenosi Njujork tajms.

Do sada je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ubistvo Njemcova, potvrdio je portparol Ruske istražne komisije, a policija je oko suda u Moskvi pred koji su izvedeni, rasporedila jake snage.

Sud u Moskvi je odlučio da trojica muškaraca budu stavljeni u pritvor, gde se već nalaze dvojica zvanično optuženih za umešanost u taj slučaj - Zaur Dadajev i Anzor Gubašev, prenele su ruske agencije.

Trojica osumnjičenih kojima je sud naložio pritvor su Šagid Gubašev, mlađi brat optuženog, Ramzan Bahajev i Tamerlan Eskerhanov.

Dadajev je priznao da je učestvovao u ubistvu, a sud je odredio pritvor do 28. aprila.

Čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da Dadajeva poznaje kao "istinskog patriotu Rusije" i da on ne bi učinio ništa "protiv Rusije, za koju je mnoge godine rizikovao sopstveni život".

"Zaur je bio jedan od najneustrašivijih i najhrabrijih vojnika puka (u okviru MUP Rusije)... Naročito se istakao u borbi blizu sela Benoja, u specijalnoj operaciji protiv velike terorističke bande", naveo je Kadirov.

Istakao je čvrsto uverenje da je Dadajev "iskreno predan Rusiji" i da je "bio spreman da da život za Otadžbinu", prenele su ruske agencije.

"Svi koji znaju Zaura, tvrde da je duboko verujući čovek i da je, kao i svi muslimani, bio potresen postupcima 'Šarli ebdoa' i komentarima podrške štampanju karikatura", rekao je Kadirov, a prenosi Interfaks.

Kadirov je istakao da ne zna prave razloge i motive otpuštanja Dadajeva iz MUP-a i da je naložio da se istraže i oni i njegovo ponašanje pred odlazak iz službe.

Prema njegovim rečima, ukoliko sud utvrdi da je Dadajev kriv za ubistvo, počinio je težak zločin.

"Međutim, želim ponovo da kažem, da on nije mogao da učini ništa protiv Rusije, radi koje je godinama rizikovao sopstveni život", naveo je Kadirov na svom nalogu na Instagramu i dodao da je isto takav hrabar vojnik bio i Beslan Šavanov.

Istragu ubistva Njemcova vodi Istražni komitet Rusije, koji proverava najmanje pet mogućih verzija ubistva ruskog političara.

Među njima je provokacija radi destabilizovanja političke situacije u zemlji, poslovne aktivnosti ubijenog, lično neprijateljstvo, događaji u Ukrajini i čak islamističko-ekstremistički trag, navodi Tas.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

09.03.2015 07:06

AH TA AMERIKA!

ODGOVORITE
Name

nn

09.03.2015 07:58

A ti kao znaš ?

Name

NEMORAL

09.03.2015 10:06

Na kraju ce biti da su ga muslimani ubili.Koliko ja ovaj svijet prljav!

ODGOVORITE