Prva banka matičnih ćelija u Kragujevcu

Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu, površine 11.000 kvadratnih metara, u okviru kojeg će biti i prva Banka matičnih ćelija u Srbiji, trebalo bi da počne u maju, a do kraja ovog meseca biće izabrana najpovoljnija ponuda izvođača radova, na međunarodnom tenderu koji je nedavno raspisan.

Srbija 08.03.2015 | 15:10
Prva banka matičnih ćelija u Kragujevcu

Međunarodni tender za izbor izvođača radova raspisali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Jedinica za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" (JUP) i on je 27. februara objavljen u Službenom glasniku Evropske Unije, kao i na portalu javnih nabavki.

"U toku je postupak nabavke usluga izvođenja radova, a rok za dostavljanje ponuda je 25. mart, za kada je i zakazano otvaranje ponuda. Očekujemo da tender bude uspešan", izjavila je Jelena Tomić, savetnik za odnose sa javnošću JUP-a.

Naglašavajući da se početak izgradnje Centra izvrsnosti planira prvih dana maja ove godine, Tomić je istakla da će u okviru tog objekta biti nekoliko naučnih centara - Centar za istraživanje matičnih ćelija i Banka matičnih ćelija, Centar za funkcionalna istraživanja, za molekulska i celularna istraživanja, za morfološka istraživanja i za farmaceutska i farmakološka istraživanja.

Izgradnja Centra izvrsnosti finansira se kreditom Evropske investicone banke, a lokaciju je dala lokalna samouprava Kragujevca. Reč je o investiciji, vrednoj oko 30 miliona evra, i ona se smatra najvećom za razvoj nauke, u poslednjih nekoliko decenija.

Idejni nosilac ovog projekta genetičar svetskog glasa Miodrag Stojković rekao je da je dobro što je tender za izvođača radova međunarodni.

"To je dobro, zato što se radi o specifičnim laboratorijama, to su takozvane bele sobe, čiste sobe, gde ne može svako sa ulice da uđe, niti može neko bez prethodnog, ajde da nazovemo tretmana, da uđe u te bele sobe. Matična ćelija se smatra lekom a lek mora da bude čist, mora da bude ispitan da bi mogao dalje da se primeni, tako da je dobro da što je tender međunarodni", rekao je Stojković.

Naglašavajući da izgradnjom Banke matičnih ćelija, građani ne bi morali da šalju uzorke u inostranstvu, Stojković je rekao, da bi na taj način bili zadržani i mladi perspektivni naučnici i da je siguran da bi se jedan broj njih iz inostranstva vratio u Kragujevac.

Stojković napominje da pet godina čeka na izgradnju Centra izvrsnosti, i ukazuje da je za naučnike najvažnije kada će biti njegovo otvaranje.

"Ono što bih ja voleo je kada se krene da se i ne stane. Uvek svi pitaju kada će početi radovi, bitno je kada će se završiti, jer od početka radova mladi, ambiciozni i pametni ljudi, koji nestrpljivo čekaju otvaranje tog Centra, nemaju ništa", rekao je Stojković.

Ocenjujući da je reč o nacionalnom projektu, zato što nažalost Srbija nema Banku matičnić ćelija, a po broju stanovnika trebalo bi da ima dve-tri, Stojković je rekao da će taj naučni centar, pored obrazovnog, edukativnog i naučnog dela imati i komercijalni.

"Svake godine Srbija šalje uzorke matičnih ćelija na zamrzavanje negde drugde i na to gubi osam miliona evra godišnje" rekao je Stojković i naveo da je za proteklih pet godina, koliko se čeka na izgradnju naučnog centra u Kragujevcu, izgubila 40 miliona evra.

On je ukazao i da, takođe zbog nepostojanja Banke matičnih ćelija, Srbija uvozi produkte koji se dobijaju iz krvne plazme (imunoglubulini, albumin) i da za to plaća godišnje od 8,7 do 20 miliona evra, dok istovremeno, baca oko 50 odsto krvne plazme dobijene u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar