Leševi svinja prerađeni u šunku i slaninu

Zaposleni u kikindskoj Poljočuvarskoj službi suočili su se u Mokrinu s jezivim prizorom. 

Srbija 07.03.2015 | 12:20
Leševi svinja prerađeni u šunku i slaninu

Na improvizovanoj deponiji svinjogojske farme pre dva dana zatekli su nekoliko meštana kako užurbano kasape leševe životinja, a potom obrađene šunke, slaninu, krmenadle i sve ostalo što može da se pojede, trpaju u plastične posude i nekud odnose. "Mesari" su se, opazivši uniformisane goste, uplašili i razbežali, ostavivši na ledini deo mesišta.

Poljočuvari su, kako kaže jedan od njih, Dragan Jevđević, postupili u okviru svoje nadležnosti. Primakli su se grupi i fotografisali aktere sablasnog svinjokolja, a potom o događaju telefonom obavestili veterinarsku inspekciju u Kikindi.

- Uradili smo sve što smo mogli - naglašava Jevđević. - Te ljude nismo imali pravo da zadržimo dok ne dođe inspekcija i policija. Naše je bilo samo da ih fotografišemo i snimke, sa službenom beleškom, prosledimo nadležnima, što smo odmah i uradili. Čekamo rasplet...

U veterinarskoj inspekciji u Kikindi zasad se na ovu temu ne oglašavaju. Njen šef Ksenija Laketa, kratko kaže, da nije kompetentna da daje izjave, upućujući na nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Ne zna se ni šta je preduzela policija, s obzirom na to da u činu tranžiranja crkotina ima elemenata opasnosti od oboljenja, trovanja i zaraze, pogotovo zbog činjenice da se šnicla od uginulih, pa potom u jamu bačenih, tovljenika, po svemu sudeći, našla na nečijoj trpezi.

Meso sa deponije, pričaju Mokrinčani, prodavano je na crno, od kuće do kuće, pa čak i na pijaci, kao da je proisteklo posle redovnog svinjokolja. Znaju dobro te prodavce, pas nema za šta da ih ujede, svinjče nikad nisu uhranili. Ti izuzetno siromašni ljudi, Romi inače, ne ustežu se da i sami jedu meso od uginulih životinja. Oni, uz to, što potvrđuje mnoštvo krivičnih i prekršajnih prijava, ne prezaju ni od drugih nedozvoljenih, kažnjivih radnji.

UGOVOR SA KAFILERIJOM

Nezvanično saznaju "Novosti" da je "Esentiko" donedavno imao ugovor o odnošenju animalnog otpada s kafilerijom u Inđiji, koja je u međuvremenu zatvorena, a da, za nevolju, u potpunosti nije zaživela novouspostavljena saradnja sa kafilerijom "Protetika" iz Sombora. Farma je tako pronašla privremeno rešenje. Pošto je njen objekat za odlaganje uginulih svinja prepun, iskopana je jama u koju su bacane lešine. Nije se, za nevolju, stiglo da se ta divlja deponija zatrpa.

POLUTKE U JAMI

Poljočuvari, inače, naglašavaju da su u poslenjih 10 dana, u dva navrata, zaticali meštane kako u jami udanjenoj oko 30 metara od farme u Mokrinu obrađuju svinjske polutke od lešina. Žitelji Mokrina, opet, kažu da ova krajnje zabrinjavajuća priča nije od juče, samo se za mnoge slučajeve odnošenja crkotina radi ljudske ishrane nije previše marilo.

BEZ OBJAŠNjENjA

Svinjska farma u Mokrinu u vlasništvu je privatne firme "Esentiko" sa sedištem u Kuli. U nameri da čuju zašto je animalni otpad odlagan na lokaciju dostupnu građanima, novinari su pozvali direktora i vlasnika Milana Gligovića, ali im je rečeno da je na putu i da će se javiti čim se vrati, za tri dana.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar