Obnovljeno 60 odsto manastira Hilandar

Prošlo je 11 godina od požara u manastiru Hilandar, na Svetoj gori, koji je uništio više od polovine manastirskog kompleksa, a do sada je obnovljeno više od 60 odsto manastira, u šta je uloženo više od 12,5 miliona evra.

Svijet 05.03.2015 | 12:48
Obnovljeno 60 odsto manastira Hilandar

Upravnik Zadužbine Hilandara Milivoj Ranđić je rekao da je 60 odsto obnovljeno i da obnova ne smije da stane, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

On je dodao da se završava Istočno krilo, ulazni kompleks, počinje rad na najviše postradalom Bijelom konaku, koji neće biti kopija prethodnog, kao i na prilaznom putu od Jovanjice, a obnova izgorjelih svetinja se odvija istovremeno.

"Nadamo se većoj efikasnosti, to zavisi od sredstava. Za svakog mislećeg, svesnog i savesnog neprocenjiv je značaj svetinje neprekinutog trajanja. Šta smo naučili - posle smrti uvek sledi vaskrsenje, iz svega izlazimo jači, požar je uništio mnogo, ali i dao priliku da se pokažemo na tom `barometru Srbije`", rekao je Ranđić.

Više od 8,5 miliona evra dala je Vlada Srbije, dva miliona evra SPC, a ostalo su donacije građana Srbije, Rusije, Grčke i drugih zemalja - navedeno je na sajtu SPC.

Hilandarska zadužbina čije je središte u Beogradu raspolaže sa oko 650.000 evra godišnje, namijenjenih obnovi manastira.

Radovi na izgorjelom dijelu manastira započeli su 2006. godine, poslije raščišćavanja izgorjelih objekata i izrade projekata.

Prvo je obnovljen konak iz 1814. a posle toga počela je obnova najvećeg od izgorjelih konaka, iz 1821. godine, a u isto vrijeme obnovljena je i unaprijeđena manastirska ekonomija, podignuti su novi vinograd i vinarija i obnovljeno manastirsko pristanište.

Požar je izbio u noći 4. marta 2004. godine, na jednom od dimnjaka konaka zvanog Igumenarija i progutao je, za samo dva časa, tri konaka /Stari i Bijeli konak, Igumenarija/.

Tokom požara nisu oštećene manastirska riznica, biblioteka i arhiv i manastirska crkva Vavedenja Bogorodice koju su u 12. vijeku zidali svetitelji Sava i Simeon Mirotočivi, a dogradili kralj Milutin i kasnije knez Lazar.

Tada su stradali i administrativni dio manastira, knjižara, svečane prostorije za goste, četiri paraklisa /male unutrašnje crkve/ - Svetog Dimitrija, Svetog Save Srpskog, Svetog Nikole i Svetih četrdeset mučenika Sevastijstih, ulazna kapiju s predvorjem.

Dio konaka bio je neposredno prije toga obnovljen. Jedan od izgorjelih konaka građen je 1640. godine a druga dva prvih decenija 19. vijeka. Šteta koju je tada pretrpeo Hilandar je nemjerljiva.

Bratstvo manastira je uspjelo da zaustavi širenje požara, prije nego što je zahvatio Pirg Svetog Save, riznice i trpezariju.

Hilandar je izgrađen u sjevernom dijelu Svete gore Atos, nekoliko kilometara od obale, gledano sa istoka.

Hilandar su kao carsku lavru podigli 1198. godine srpski vladar Stefan Nemanja i njegov sin Sava, prvi arhiepiskop autokefalne srpske crkve.

Stefan, u monaštvu Simeon /Mirotočivi/ umro je u manastiru dvije godine kasnije. Njegove mošti u Srbiju je potom prenio Sava kako bi nad njima pomirio zavađenu braću.

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona i fresaka u Srba. Manastir je od 1988. godine, poput drugih svetogorskih manastira, uvršten na Uneskovu listi svjetske baštine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BLUKA

05.03.2015 11:53

NARODE POMOZIMO NASU NAJVECU SVETINU U OBNOVI.

ODGOVORITE