BiH neće dobiti novac MMF-a bez reformi

Finansijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u obliku kreditne podrške dogovorenim politikama, što znači da možemo podržati samo snažne politike i reforme, izjavio je Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 09:25
BiH neće dobiti novac MMF-a bez reformi

"Do danas smo u BiH vidjeli samo limitiran napredak u provođenju politika koje su dogovorene u okviru stand-baj aranžmana", kaže Atojan.

Svima je jasno da uplata tranše kredita MMF-a od 134 miliona KM zavisi od formiranja vlasti, koja će, naravno, hitno morati ući u provođenje politika i reformi na koje se ranije obavezala.

Tako su tranše neophodnog kredita još nedostupne. Ako se nastavi kriza formiranja vlasti, mogla bi kasniti isplata socijalnih davanja. Obeshrabrujući su i neuspješni sastanci lidera koalicionih partija, piše Dnevni avaz.

"Naša zvanična politika ne dozvoljava da komentarišemo politička dešavanja u zemljama članicama. Ali, politike dogovorene u okviru stand-baj aranžmana imale su za cilj zauzdavanje tekuće potrošnje Vlade.

U to se uključuju i troškovi za penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima, unapređivanje poštivanja poreskih propisa i borba protiv poreskih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora", kaže Atojan.

Rezidentni predstavnik MMF-a je naglasio da će brzo formiranje novih vlada zasigurno olakšati dijalog o politikama.

"No, da bi Fond ponovo počeo finansijski pomagati BiH, biće potrebno provesti dogovorene reforme", zaključio je Atojan.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kraj

05.03.2015 08:51

Nema vise love, evra, maraka, silinga, nema neda niko Bajici ni rublje nema gotovo cara do duvara dotjerao? Birali smo gladovat cemo.NEDA NIKO NISTA.

ODGOVORITE
Name

ja ba

05.03.2015 08:57

I trebamo gladovat', previše smo se i pohasili.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

05.03.2015 09:07

Najljepsa vijest dana ! Bez uvrede rijetkim moralnim osobama na svim budzetima , jedva cekam dan kada cemo i sluzbeno dotaci dno, tj. bankrotirati!"Radnici" na budzetu su mi isti kao i "politicari"! 250.000 parazita na svim budzetima,najvjernije glasacko tijelo "nasim politicarima "su sada izmedju dvije vatre,nas "obicnih"gradjana i "nasih politicara" !Hvala portalu RTV BN na divnom pocetku dana!

Name

tuzlak

05.03.2015 09:41

Dok rasprodamo imovinu nasih dragih vodja i mi cemo moci davati kredite.

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

05.03.2015 10:08

Bravo tuzlak, sve si rekao.

Name

naslov

05.03.2015 10:24

Juce je bio naslov Klosarac uhvacen u lazi. Reforme koje oni traze su naslovi tipa UHVACEN U KRADJI.

ODGOVORITE