ABA: Partizan - Zvezda 77:63! Mogu li crno-bijeli do 2. mjesta?!

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu Telekom sa 77:63 (15:17, 23:16, 21:8, 18:22) u 23. kolu ABA lige i tako napravili veliki korak ka tome da izbegnu susret sa njom u polufinalu regionalnog takmičenja, što bi bilo dobro po srpsku košarku jer u Evroligu će se plasirati samo finalisti. Da bi se taj scenario i desio, crno-belima je ostalo da pobede u preostala tri meča, čime će definitivno biti iznad četvrte pozicije koja "vodi" na megdan sigurnom lideru, Zvezdi, a onda ostaje još "samo" da naši klubovi - trijumfuju u polufinalu.

Košarka 02.03.2015 | 15:00
ABA: Partizan - Zvezda 77:63! Mogu li crno-bijeli do 2. mjesta?!

Pred treći ovosezonski večiti derbi, a 235. u istoriji, Zvezda je sa učinkom 21-1 bila (i ostala) ubedljivo prva na tabeli regionalnog takmičenja i maltene bila u situaciji da može da "bira" protivnika u plej-ofu. Niko neće stići tim Dejana Radonjića na vrhu tabele, a gostovanje Partizanu je sa takmičarske strane, od mnogo većeg značaja bilo crno-belima. Srpski prvak (sada treći sa 16-7) pobedom je osnažio nadu da neće završiti četvrti u ligaškom delu sezone i već u polufinalu plej-ofa ponovo igrati sa večitim rivalom. U slučaju takvog raspleta i derbija pre finala, sledeće sezone bismo imali samo jednog predstavnika u Evroligi, pošto u elitno takmičenje prema pravilima idu finalisti ABA lige. Ipak, maestralna partija Vujoševićeve ekipe i, naročito, njegova zonska odbrana, u potpunosti su isrkoristili pomalo neočekivanu pobedu Mega Leksa nad Cedevitom (107:103), koju je tako Partizan pretekao na trećem mestu trijumfom nad Zvezdom.

A evo kako se do tog ishoda i došlo.

Prva četvrtina: Sjajni Pavlović i Zvezdina mini-serija za preokret

Partizan je u meč ušao sa petorkom Tepić, Pavlović, Milosavljević, Mačvan, Đumić, a njegov rival sa petorkom Vilijams, Blažič, Dangubić, Mitrović, Marjanović.

Pogotkom Pavlovića sa leve strane, crno-beli su košgeterski otvorili ovaj meč, a uzvratio je Jaka Blažič i to trojkom za 2:3. Kako su usledili "prazni" minuti na obe strane, jer Partizan nije dobro izlazio na kraj sa odbranom rivala "čovek na čoveka", a Nemanja Dangubić promašio tri uzastopne trojke, posle čega ga je trener Dejan Radonjić prilično bodrio, ne želeći da mu igrač klone duhom, čekalo se ko će prvi da "proradi".

Pavlović je bio taj u Partizanu, jer je pogodio i iz dva naredna svoja pokušaja, a uzvratio mu je Markus Vilijams, i to lepom asistencijom za Dangubića, koji je samopouzdanje podigao zakucavanjem.

Tada se i razvio pravi dvoboj igrača sa NBA iskustvom: Pavlović je sa polu-distance pogodio i svoj četvrti uzastopni šut, a trojkom je izjednačio Vilijams, za 8:8 na isteku četvrtog minuta. U naredna dva jedino je Milenko Tepić pogodio, iako je Vilijams u dva navrata pokušavao da postigne trojku, a sve se zakucalo na 03:41 do isteka vremena u prvoj deonici, kada je Nikola Kalinić dobio tehničku grešku zbog toga što se bunio kada je njemu dosuđen prekršaj, a on pritom doživeo udarac po licu.

Desilo se to pri rezultatu 10:8 za Partizan, a to je uvećano na 13:8 pred poslednja tri i po minuta. Tada je Jovićev prodor malo uzdrmao Partizanovu odbranu koja je posle pomenutog egala zaigrala vrlo čvrsto, a nakon Mačvanovog promašaja, uz nehotični udarac po licu, Zvezda je propustila da se još više približi, jer je Dangubić iskoračio izvan terena dok je imao loptu u svom posedu. Ipak, rezervista Dženkins je uspeo da privremeno primakne crveno-bele, zahvaljujući ofanzivnim skokom, no odmah je uzvratio Saša Pavlović, desetim poenom i to za samo osam i po minuta igre.

Usledio je potom novi hladnokrvni potez reprezentativnog plejmejkera Stefana Jovića, koji je trojkom izjednačio na 15:15, minut pre kraja uvodne deonice, a ona je okončana solo-potezom Dženkinsa sa Zvezdinih "+2" pred prvi obavezni predah.

Druga četvrtina: Duletova zona pokrenula seriju od 14:2

Dženkins je nastavio gde je stao, pa je vratio prednost ekipi Dejana Radonjića nakon što je Milutinov sa linije penala bio poravnao rezultat.

No, posle tih 17:19 za crveno-bele, koji su i imali loptu nakon promašaja Andrića, usledila je mini-serija tima Duška Vujoševića. Prvo je mladi Marinković poentirao iz lepog prodora u levu stranu, na to se nadovezao i dalekometni pogodak "Gagija" Milosavljevića, pa je semafor pokazao 22:19. Ne i zadugo.

Kada je video da Jovića više ne služi šut, a da samopouzdanje ekipe ipak raste, naročito posle Tejićeve blokade prilikom Mačvanovog pokušaja, Čarls Dženkins je sa dve trojke doneo Zvezdi vođstvo 22:25, što je Vujoševića nateralo da zatraži tajmaut na pet i po minuta pre poluvremena. Pomaka u igri šampiona Srbije, bar tada, nije bilo: crveno-beli su dali i treću trojku zaredom, ovoga puta zahvaljujući Vilijamsovom pogotku iz levog ćoška, pa je gost otišao na "+6", posle čega je Partizan zaigrao zonsku odbranu 1-3-1. I, činilo se da ni ona neće umiriti dalekometnu paljbu Radonjićevih izabranika.

Dao je trojku i Nikola Kalinić, za 24:31, no bilo je to u trenutku kada su se crno-beli već "probudili", pa je posle koša koji mu je priznat i bez da je lopta prošla kroz obruč, Milutinov asistirao Pavloviću za trojku i najavu "juriša" domaćih. Njega je predvodio Mačvan, najpre jednim "običnim" pogotkom, a onda i jednim iz prodora, uz prekršaj, za 32:33 na dva minuta pre kraja druge četvrtine. Dao je Mačvan još jednom "2+1" u velikoj seriji Partizana od 14:2, što je zbunjene crveno-bele potpuno pomelo u sopstvenim napadima, pa je poluvreme završeno vođstvom Vujoševićeve ekipe od 38:33.

Treća četvrtina: Potpuna nemoć crveno-belih, "grobari" u transu

Kao u transu počeli su crno-beli treću četvrtinu, zatrpavajući koš večitog rivala odakle su hteli i kako su hteli. Prvo je Pavlovićeva trojka uzdrmala nade Radonjićevog tima da može brzo da uhvati rezultatski priključak, a onda je u dva naredna napada Mačvan postigao najpre dva, pa tri poena, podigavši "grobare" na noge jer je semafor pokazivao velikih 46:35 posle dva i po minuta igre u drugom poluvremenu, u kome je kod gostiju pogodio samo Blažič, a promašaje imali on, Vilijams i Mitrović, koji je u narednoj akciji i izgubio loptu.

Seriju vrlo loših poteza crveno-belih ekipa Duška Vujoševića kažnjavala je bez previše milosti. Njeni navijači su stvorili atmosferu poput legendarnih nastupa u Evroligi, a imali su i zašto: trojka Tepića bila je prvi od njegova dva odlična poteza, koje je "presekao" Pavlović svojim 18. poenom, a tek pri rezultatu 53:37 za Partizan, u 26. minutu, Zvezdin gorostasni centar Boban Marjanović je po prvi put dao poene na ovom derbiju.

Kako se bližio kraj treće deonice, tako su "grobari" imali sve više razloga za zadovoljstvo. "Pomogao" im je u tome i kapiten Zvezde, Luka Mitrović, kada je promašio zakucavanje, a pomagale su neke nove Partizanove snage, poput Đunića, koji je promenio rezultat na 57:41 lepim potezom u suparničkom reketu.

Treća četvrtina je okončana rezultatom 59:41, što je i bila najveća Partizanova prednost u 30 odigranih minuta ovog derbija. Da će ishod biti kakav je na kraju i bio, moglo je već uveliko da se nasluti i po rezultatu, ali i po činjenici da su Amerikanci Dženkins i Vilijams, najbolji Zvezdini košgeteri u prvom poluvremenu, ostali na po devet datih poena jer nisu dali ni jedan jedini u trećoj deonici.

Četvrta četvrtina: Crno-beli rutinski do trijumfa

Partizan je "povukao ručnu" posle velikog vođstva, što je Zvezda iskoristila da mini-serijom 12:5 priđe na 64:53. U tom četvorminutnom naletu crveno-belih istakli su se Dangubić i Vilijams trojkama, te Marjanović slobodnim bacanjima, sa kojih je precizan bio i Dženkins.

Ipak, iako u napadu nije išlo kako su crno-beli to priželjkivali, u poslednjoj deonici ipak nisu dugo imali "prazan hod" u odbrani. Počeli su iznova da teraju večitog rivala u loše procene, bilo kod dodavanja lopte, bilo kod pojedinih šuteva, pa je od 34. do 37. minuta Zvezda bila bez datog poena, a čak nisu pomogla ni dva slobodna bacanja Jake Blažiča. Partizan je, sa druge strane, bolje koristio penale, Marinković jednom a Pavlović dvaput su bili precizni pre nego što je Milutinov zakucavanjem doneo 69:53 domaćinu, na oduševljenje "grobara", a nerviranje gostiju koji su tražlili od sudija da sviraju "korake".

U prvom od tri završna minuta, Zvezda je dala tri poena, jedan preko Marjanovića a dva preko Vilijamsa, a Partizanov nešto lošiji ofanzivni segment utakmice doneo je i nervozu u njegovim redovima, iako je prednost bila 71:56. Na 75 sekundi pre kraja, Duško Vujošević je zbog nezadovoljstva pokraj klupe dobio tehničku grešku, što su crveno-beli iskoristili da, sa tri slobodna bacanja fauliranog Dženkinsa, a onda i njegovim prodorom, priđu na "-10" tačno minut pre završetka utakmice. Dalje od toga se, protiv raspoloženog Partizana, nije moglo.

ABA liga, 23. kolo
Petak:
Cedevita - Mega Leks 103:107 (21:15, 19:23, 16:30, 32:20, 15:19)
Subota:
Solnok - Budućnost 72:81 (14:23, 19:16, 18:20, 21:22)
Krka - Zadar 83:80 (18:24, 20:14, 17:24,)
Nedelja:
MZT - Olimpija 57:76 (14:20, 14:19, 13:18, 16:19)
Partizan - Crvena zvezda 77:63 (15:17, 23:16, 21:8, 18:22)
Ponedeljak:
18.00 Levski - Igokea
20.30 Metalac - Cibona
Tabela: Crvena zvezda 21-2, Budućnost 17-6, Partizan 16-7, Cedevita 15-8, Olimpija 13-10, Krka 12-11, Zadar 11-12, Metalac 11-11, Solnok 10-12, Mega Leks 10-13, Cibona 9-13, Igokea 7-15, MZT 6-17, Levski 1-21

Ko s kim do kraja?

Zvezda (21-2): dočekuje Metalac, gostuje Igokei, dočekuje MZT
Budućnost (17-6): dočekuje Krku, gostuje Cedeviti, dočekuje Partizan
Partizan (16-7): gostuje Mega Leksu, dočekuje Zadar, gostuje Budućnosti
Cedevita (15-8): gostuje Zadru, dočekuje Budućnost, gostuje Solnoku
Olimpija (13-10): gostuje Solnoku, gostuje Levskom, dočekuje Krku

Komentari / 0

Ostavite komentar