LE: Surov žreb za 1/8-finala!

U Nionu je održan žreb za osminu finala Lige Evrope. Inter, Ajaks, Everton, Volfsburg, Roma, Sevilja, Dinamo Moskva, Dinamo Kijev, Torino... Biće uzbudljivo u nastavku sezone!

Fudbal 27.02.2015 | 16:40
LE: Surov žreb za 1/8-finala!

Ovo postaje ozbiljno i to je moglo jasno da se vidi u četvrtak uveče, tokom revanš mečeva prve runde eliminacija!

Liga Evrope, u prvoj sezoni u kojoj jamči plasman u Ligu šampiona onome ko bude prvi, dobija na značaju i to se nije videlo samo po borbi i energiji, očaju i radosti, već i po ružnim stvarima i navijačkim obračunima.

U petak, u 13 časova u Nionu održan je žreb za osminu finala, a s obzirom na to koji su klubovi prošli među 16 najboljih, poraslo je i interesovanje za sam događaj u Kući fudbala u Švajcarskoj.

PAROVI OSMINE FINALA:

Everton - Dinamo Kijev
Dnjepar - Ajaks
Zenit - Torino
Volfsburg - Inter
Viljareal - Sevilja
Napoli - Dinamo Moskva
Klub Briž - Bešiktaš
Fiorentina - Roma

Žreb nije bio dirigovan, nije bilo povlašćenih klubova, osim što je odlukom UEFA nastavljeno sa praksom da ruski i ukrajinski klubovi ne mogu da se sastanu međusobno. Tako je bilo i u Ligi šampiona u prvoj fazi, kao i u Ligi Evrope jesenas. Žreb je počeo izvlačenjem protivnika ukrajinskim klubovima, Dnjepru i Dinamu.

Šta će biti ukoliko se ruski i ukrajinski klubovi plasiraju u polufinale i potom finale, nije poznato...

Devet nacija bilo je zastupljeno na žrebu, najviše ubedljivo italijanskih klubova - čak pet od 16. Važni datumi su:
- 27. februar, žreb osmine finala;
- 12. i 19. mart, osmine finala;
- 20. mart, žreb četvrtfinala;
- 16. i 23. april, četvrtfinala;
- 24. april, žreb polufinala;
- 7. i 14. maj, polufinala;
- 27. maj, finale na "Nacionalnom stadionu" u Varšavi;

UČESNICI OSMINE FINALA:

Ajaks (Holandija)
Bešiktaš (Turska)
Klub Briž (Belgija)
Zenit Sankt Peterburg (Rusija)
Dinamo Moskva (Rusija)
Dnjepar Dnjepropetrovsk (Ukrajina)
Dinamo Kijev (Ukrajina)
Everton (Engleska)
Fiorentina (Italija)
Inter (Italija)
Napoli (Italija)
Roma (Italija)
Torino (Italija)
Sevilja (Španija)
Viljarel (Španija)
Volfsburg (Nemačka)

SEVILJA: Branioci trofeja su ubedljivo najuspešniji klub u Ligi Evrope, od trenutka kada je UEFA promenila format takmičenja i uglasila kultni Kup UEFA. Sevilja je osvajala titule 2006. i 2007. godine, pa ponovo prošle sezone posle torinske drame u meču sa Benfikom i penal serije na kraju.

VOLFSBURG: "Vukovi" su prvi put u ovoj fazi takmičenja od sezone 2009/10 kada ih je izbacio kasniji finalista Fulam. Volfsbrug ima samo 58 utakmica u Evropi od osnivanja, naspram Intera koji je odigrao 387 tokom svoje bogate istorije.

ZENIT: Klub iz Sankt Peterburga nije prošao osminu finala Lige Evrope od 2008. godine kada je osvojio ovo takmičenje, pobedom nad Glazgov Rendžersom u Mančesteru, 2:0. Trener Zenita Andre Viljaš-Boaš osvojio je Ligu Evrope 2011. godine sa Portom, pobedom nad Bragom u finalu od 1:0.

ROMA: "Vučica" nije igrala osminu finala Lige Evrope od 2006. godine, kada je Midlsbro bio bolji. U Kupu UEFA, Roma je doživela tri eliminacije u četvrtfinalu u periodu od 1993. do 1999. godine, nakon što je 1991. igrala finale i bila poražena od velikog rivala, Intera.

TORINO: "Toro" je pobedom u dramatičnom dvomeču sa Bilbaom (2:2, 2:3) obezbedio prvo kalendarsko proleće u Evropi od poraza od Arsenala 1994. godine u Kupu pobednika Kupova. Torino je igrao finale Kupa UEFA 1992. godine i izgubio od Ajaksa na pravilo gola u gostima.

VILJAREAL: "Žuta podmornica" plasirala se u prvu osminu finala od sezone 2010/11 kada je stigla do polufinala, ali stala pred kasnijim osvajačem takmičenja, Portom. Viljareal je najekasniji tim u ovoj rundi takmičenja sa 20 postignutih golova u osam mečeva do sada.

DNJEPAR: Eliminacijom Olimpijakosa, Ukrajinci su stigli do prve osmine finala u istoriji. Do sada, Dnjepar je imao dva četvrtfinala ali u Kupu šampiona, 1985. i 1990. godine.

INTER: Prošle sezone, "nerazuri" su ispali u osmini finala u dvomeču sa Totenhemom, zahvaljujući golu u Engleza u gostima (3:0 u Londonu, 4:1 u Milanu). Ove sezone imaju priliku da postanu prvi klub koji je četiri puta osvajao Kup UEFA, tj. Ligu Evrope. Po tri titule imaju još Juventus, Liverpul i Sevilja. Poslednji put, Interisti su uzeli Kup UEFA 1998. godine razbivši Lacio u finalu.

FIORENTINA: "Viola" je prošle szone ispala u osmini finala u meču sa velikim rivalom Juventusom, ali je ovog puta bila bolja u tvrdih 180 minuta sa Totenhemom. Fiorentina nije bila dalje od osimine finala od 2008. godine kada je ispala na penale u meču sa Rendžersom.

NAPOLI: Napolitanci nisu stigli do četvrtfinala nekog evropskog takmičenja od 1989. godine kada su u dramatičnom finalu Kupa UEFA pobedili Štutgart. Tada su se igrale dve utakmice, a Napoli je predvodio čuveni Dijego Maradona. Trener Rafael Benitez ima priliku da postane prvi trener koji je tri puta osvajao ovo takmičenje, uz Đovanija Trapatonija. Rafa je to uradio sa Valensijom 2004. i Čelsijem 2013. godine.

EVERTON: "Karamele" nisu bile u osmini finala od 2008. godine kada su ispale na penale u meču sa Fiorentinom. Slavni engleski klub nije igrao završnicu evropskog takmičenja od 1985. godine kada je u finalu Kupa pobednika Kupova savladan austrijski Rapid sa 3:1.

KLUB BRIŽ: Belgijanci nisu prošli u završnicu nekog evropskog takmičenja od 1992. godine, kada su igrali polufinale Kupa pobednika Kupova i bili eliminisani od Verdera iz Bremena. Prošle sezone u osmini finala zaustavio ih je Alborg.

BEŠIKTAŠ: Posle penal drame sa Liverpulom i slavlja u Istanbulu, Turci će čekati rivala u osmini finala gde ih je prošli put, u sezoni 2011/12, izbacio kasniji osvajač, Atletiko Madrid. "Crni orlovi" igrali su četvrtfinale Kupa UEFA 2003. godine i ispali na pravilo gola u gostima od Lacija.

AJAKS: "Kopljanici" su dva od tri trofeja u Kupu UEFA osvojili protiv potencijalnih rivala, Intera 1972. i Torina 1992. godine. Ajaks nije prošao u osminu finala od 2011. godine kada je ispao u dvomeču sa Spartakom iz Moskve.

DINAMO KIJEV: Kijevljani nisu bili ovako daleko u Evropi od 2011. godine kada su izbacili Mančester siti, a onda bili poraženi u četvrtfinalu od Brage, kasnijeg finalista. Dinamo ima tradiciju igranja u evro-kupovima koja se najbolje ogleda u dva plasmana u polufinale Lige šampiona kasnih 90-ih kada je u klubu igrao Andrij Ševčenko.

DINAMO MOSKVA: Jedini klub koji je u nokaut fazu stigao sa svih šest pobeda u grupi, a potom bio prilično siguran i u prvoj rundi eliminacija - posle 0:0 u Briselu, 3:1 protiv Anderlehta u Moskvi. Dinamo nije bio u osmini finala nekog evro-kupa od 1996. godine kada su plavo-beli igrali četvrtfinale KPK. Najveći uspeh u Evropi im je plasman u finale Kupa pobednika Kupova 1972. godine, kada ih je nadigrao Rendžers.

Komentari / 0

Ostavite komentar