Poskupljuje struja u Srbiji

Vlada Srbije obavezala se prema MMF da će uvesti akcize na struju, a kako bi, kako se kaže u obrazloženju ove odluke, "smanjila potrošnju".

Srbija 27.02.2015 | 13:24
Poskupljuje struja u Srbiji

Prema onome što je u Memorandumu Srbija obećala MMF-u, cena struje će od 1. aprila 2015. godine biti viša 15 odsto. U ovom poskupljenju, jedan deo nosi povećanje cene kilovata, a drugi deo je iznos uvedene akcize.

Vlada je, da podsetimo, i ranije imala ideje o uvođenju akcize na utrošenu električnu energiju, ali je, nakon pritiska javnosti, od toga odustala.

Inače, akcizu na struju uglavnom imaju sve zemlje Zapadne Evrope, jer je ovaj vid opterećenja cene električne energije predviđen evropskim standardima.

Međutim, zemlje u regionu, iako imaju predviđenu akcizu na struju, primenjuju stopu - nula, što praktično znači da ovog nameta na električnu energiju ni nema.

Uvođenje akcize na struju, ali i ostali potezi Vlade koje će, u kontekstu sređivanja stanja u javnim finansijama, Srbija sprovesti do 2017. definisani su Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici koga je usvojila Vlada Srbije, a koji je nakon odluke Borda direktora MMF da prihvati sporazum sa Srbijom, sastavni deo ovog aranžmana, teškog oko 1,2 milijarde evra.

Tu su, kao što je "Blic" već pisao i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija na postojećem, umanjenom nivou, najkraće do kraja 2017. godine, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima - svake godine za po pet odsto i slično.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Дарко

27.02.2015 12:42

Србија као држава нема никаквих права после пристанка на услове ММФ-а и ЕЦБ-е. Ово исто и мало горе очекује и БиХ! То је права ЕУ!

ODGOVORITE
Name

Hm,

27.02.2015 14:20

Da li to znači da je Vučić rekao Dodiku da poskupi struju. Da li to isto tako znači da mu je rekao da uvede i onaj zakon o javnom redu i miru?

ODGOVORITE