Tužilaštvu BiH predata još dva lica

Lica čiji su inicijali A.I. i R.I, koji su uhapšeni u okviru operativne akcije "Damask", nakon kriminalističke obrade predati su danas u popodnevnim časovima Tužilaštvu BiH, rečeno je Srni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Bosna i Hercegovina 19.02.2015 | 18:45
Tužilaštvu BiH predata još dva lica

Kriminalnistička obrada je izvršena u službenim prostorijama Sipe, a ova lica su predata Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počinicima.

Nad preostala dva lica koja su zadržana u Sipi kriminalistička obrada i dalje traje, dok su tri lica N.H, M.K. i E.T ranije danas predata Tužilaštvu BiH.

Pripadnici Sipe juče su uhapsili šest lica i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše zbog dovođenja u vezu sa terorizmom, a u popodnevnim časovima na području Zenice uhapsili su još jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na području Sarajeva uhapšena su lica čiji su inicijali M.K. /19/, N.H. /29/ i E.T. /51/, a na području Maglaja i Bužima A.I. /23/, H.E. /34/ i R.I. /62/.

Prema navodima medija, juče su uhapšeni Merin Keserović i Nevad Hušidić iz Velike Kladuše, Edin Tabaković iz Sarajeva, Ramiz i Aluadin Ibrahimović, otac i sin iz Maglaja, te Husein Erdić iz Bužima.

Na području Zenice uhapšen je Midhat Trako, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo finanisiranje terorističkih aktivnosti.

Trako je, navode federalni mediji, nadležnim organima poznat od ranije, nakon što su ga 2004. godine uhapsile snage tadašnjeg Sfora.

Ova lica osumnjičena su za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Hapšenja su izvršena u okviru nastavka akcije kodnog naziva "Damask".

Komentari / 0

Ostavite komentar