Najskuplji tehnolozi, najjeftiniji pravnici

Srpska najviše novca iz budžeta izdvaja za studente koji imaju indeks Tehnološkog fakulteta, Akademije umjetnosti i Rudarskog fakulteta, dok je najmanje koštaju studenti prava i ekonomije.

Republika Srpska 19.02.2015 | 16:00
Najskuplji tehnolozi, najjeftiniji pravnici

Pokazala je to računica na osnovu podataka Univerziteta u Banjaluci, a rezultat je dobijen dijeljenjem godišnjih rashoda fakulteta sa brojem njihovih studenata na budžetu.

U procjenu tih troškova uračunati su i rashodi za plate i naknade profesora, održavanje prostorija u kojima se odvijaju vježbe i nastava i ostali rashodi neophodni za dobijanje nastavnog procesa u jednoj viskoškolskoj ustanovi.

Školovanje jednog studenta na Tehnološkom fakultetu košta najviše i za njega se iz budžeta godišnje daju 6.843, a slijedi Akademija umjetnosti sa 6.603 KM.

Poslije budućih umjetnika "najskuplji" je student sa indeksom Rudarskog fakulteta. Da bi bila organizovana nastava, vježbe, isplaćene plate i nesmetano održavana predavanja na toj visokoškolskoj ustanovi je potrebno u prosjeku 5.319 maraka po studentu. Na četvrtom mjestu se nalaze studenti Mašinskog fakulteta za čiju se edukaciju tokom godine daje 5.137 maraka.

Interesantno je da student Medicinskog fakulteta nije među pet "najskupljih". Školovanje budućeg ljekara, farmaceuta ili stomatologa godišnje u prosjeku budžet košta 3.083 marke. Od medicinara "više koštaju" studenti arhitekture i građevine i budući inženjeri šumarstva.

Sa druge strane najjeftinije je školovanje studenta Pravnog fakulteta, koji u prosjeku godišnje budžet košta 1.310 i Ekonomskog - 1.393 marke.

Kada se uporede prosječni troškovi za jednog studenta i školarine koje plaćaju može se zaključiti da su studenti u RS ipak u plusu. Školarine na javnim visokoškolskim ustanovama u RS su najniže u regionu i nisu mijenjane još od 2007. godine kao i cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima. Školarina na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu iznosi 440 maraka. Izuzetak su Medicinski gdje je školarina 660 i Akademija umjetnosti gdje se kreće od 660 do 1.500 maraka u zavisnosti od smjera.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS školarina na Univerzitetu u Beogradu je viša za 170 do 990 odsto u odnosu na RS. I dok studenti medicine u RS školarinu plaćaju 660 maraka, njihove kolege na istom fakultetu u okruženju plaćaju 280 odsto više iznose. Budući ljekari u Sarajevu školarinu plaćaju 3.000, a u Beogradu i Zagrebu po 2.500 maraka.

Cijena ishrane u menzama u Banjaluci je 2,5 KM dnevno, a smještaja u studentskim domovima deset maraka mjesečno po krevetu.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bih

20.02.2015 10:34

Logično,pravnici dolaze odmah nakon političara,krvopije 21 vijeka...

ODGOVORITE