Zaledilo najveće planinsko jezero

Izuzetno niske temperature uzrokovale su da se najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, Blidinjsko jezero, koje se nalazi u dnu Dugog polja, na 1.184 metara nadmorske visine ove zimske sezone potpuno zaledi. 

Bosna i Hercegovina 19.02.2015 | 12:00
Zaledilo najveće planinsko jezero

Ekipa Agencija Anadolija zabilježila je ledeni pokrivač debljine i do deset centimetara. Na jezeru su na pojedinim dijelovima vidljivi i tragovi motornih snježnih saonica koje koriste turisti i avanturisti koji dolaze u posjetu Parku prirode Blidinje, koji je i dobio ime po Blidinjskom jezeru.  

Jezero je dugo 2,5 kilometara, široko 2,1 kilometar, ukupne površine oko šest kilometara kvadratnih. Maksimalna dubina jezera je oko tri metra, a prosječna dubina oko pola metra.

Jezero se prvenstveno napaja vodom topljenjem snijega sa okolnih planina, Vrana i Čvrsnice. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. U njemu se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja, jezero se nalazi na području opština Posušje i Tomislavgrad.

Inače, zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika područje oko jezera i jezero je 30. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero, između ostalog su i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno na 2.228 metara nadmorske visine, u mjestu zvanom Masna Luka, a u njemu je smještena i umjetnička galerija.

Treba spomenuti i prelijepe masive Čvrsnice kao i poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koji u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

U parku se, također, nalazi i poznato svetište na Kedžari poznato po grobu prelijepe Dive kćeri Luke Grabovca iz Rame. Naime, ona se neobično svidjela begu Kopčiću te ju je i zaprosio, a budući da na to nije pristala, Diva bježi i skriva se u Poljima kako bi sačuvala svoju čistoću. Međutim, beg je uz pomoć uhode nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu julu hodočasti mnoštvo ljudi, a osobito djevojaka.

Inače, park prirode Blidinje obuhvaća područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća područje grada Mostara te općina Posušje, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar