Albanci bježe, a Srbe tjeraju da ostanu na Kosovu

Srpska zajednica deset puta je više ugrožena na Kosmetu od albanskih migranata, koji su danas u centru pažnje i brige Zapada, ali i Srbije.

Region 18.02.2015 | 13:42
Albanci bježe, a Srbe tjeraju da ostanu na Kosovu

Sve veći broj albanskih migranata sa Kosova na Zapadu se prikazuje kao tragičan egzodus jedne nacionalne zajednice, a u međuvremenu Srbi godinama žive u getima, bez fizičke i socijalne sigurnosti, zaboravljeni i ostavljeni.

"Srbi sedmu godišnjicu samoprogašenja Kosova za nezavisnu državu dočekuju u izolaciji koju ni stratezi kosovske nezavisnosti nisu mogli da osmisle" - kaže Dragan Ristić, iz Lipljana, raseljeni pripadnik, kako kaže, "nestajuće srpske nacije na Kosmetu".

"Ni Ahtisari ni američka ambasadorka Tina Kajdanou, ni Bernar Kušner prvi šeF UNMIK-a, ni Bil Klinton kome je u znak zahvalnosti za bombardovanje Srbije u centru Prištini podignut spomenik, nisu mogli da predvide da će Srbi tako lako prihvatiti iscrtavanje granica samoproglašenog Kosva" - navodi on.

Uprkos navodima zapadnih medija da Kosovo nema budućnost, Srbi su po višegodišeim zahtjevima raznih vlasti iz Boegrada gurnuti u odborničke i poslaničke klupe države" koju Srbija "ne priznaje".

Siromašni, prokazani i sa ograničenom slobodom kretanja upućeni su da popunjavaju mjesta u institucijama samoproglašenog Kosova i da zajedno sa ideolozima nezavisnosti Kosova grade njegove institucije u okviru administrativnih prelaza?!

"Tokom protelih sedam godina, razne vlasti u Beogradu gasile su jednu po jednu srpsku instituciju, čime je smanjivano prisustvo države Srbije na prostorima južne srpske pokrajine", navodi Dragutin Perić, iz Preoca kod Gračanice.

U njegovom mjestu je prošle godine poslije Briselskog sporazuma pokrenut talas iseljavanja i prodaje srpske imovine u bescjenje.

Ugašena su odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, predate su katastarske knjige i knjige rođenih, vjenčanih i umrlih. Priznate su diplome fakulteta tzv. "države Kosovo".

"Priznata su čak i personalna dokumeta samoproglašenog Kosova na administativnim prelazima, a Srbija, naša matična država, sama je iscrtala temlje i dozvolila zidanje graničnih prelaza", kaže Perić.

Uoči sedme godišnjice nezavisnosti Beograd je stavio potpis na Sporazum o pravosuđu, koji su predhodno potpisali Federika Mogerini u ime EU i Isa Mustafa, premijer samoproglašenog Kosova.

Tim sporazumom je, ocjenjuje Slavko Stevanović, predsjednik /od Srbije nepriznate/ Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, zaokružena kosovska nezavisnost.

"Uz znanje i saglasje Srba i Beograda, Kosovo ima Ustav, Skupštinu, Vladu i sada i pravosuđe. uskoro će dobiti i vojsku, a sve su to stubovi državnosti" - ocjenjuje Stevanović.

I dok Srbi kao narod nestaju na Kosovu, što je posljedica pogroma i pritisaka albanske zajednice i politike, kao i ćutanja Zapada i popuštanja srpske politike, albanski migranti odjenom postaju svjetska vijest i još jednom "ugrožen narod".

Samoproglašeno Kosovo je danas ono što je bilo i kada je izglasalo nezavisnost - korumpirano i do srži kriminalizovano društvo, prepuno nacionalnog esktremizma i otvoreno rasistički nastrojeno prema pravoslavnim Srbima.

Ipak, ekonomska propast i kriminal tek sada su počeli da zabrinjavaju Albance i njihove prijatelje u međunarodnoj zajednici, za razliku od marginalozovanih Srba koje više ni Albanci, ni zapadni mediji, a sve više ni srpski, uošte ne primjećuju.

Najopimističnija grupacija u Evropi - kosovski Albanci /kako su to pisali mediji nekada/ postali su deprimirani, pa svaki drugi Albanas sanja o odlasku iz samoproglašene države.

I tako, dok Albanci najavljuju odlazak, albanske vlasti, Zapad i srpske vlasti u Beogradu - tjeraju Srbe da se sve više okreću Prištini i da postanu lojalni građani samoproglašene države, koja, po mišljenju samih Albanaca, propada?!

Albanci sa ksometa sanjaju Zapad, a Srbi sopstvenu državu Srbiju, iz koje su istjerani bombama, pritiscima i ucjenama. Prvi su vijest dana u svijetu, a drugi ni u Srbiji.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

18.02.2015 12:47

Ne daj Bože da se Srbi slože. Zato to tako i jeste,dok je Srbiji bitniji terosrističko islamski narod od njenog jadna je to država.Šteta samo što Republiku Srpsku koče ka nezavisnosti.

ODGOVORITE
Name

plp

18.02.2015 13:41

Ništa ne razumem a i nepismen si !

Name

Md

18.02.2015 12:47

E pa mi imamo Tadica,Jovanovica,Dinkica,imali smo Milosevica Djindjica pa sad imamo Nikolica ,Vucica,i sinovca Slobinog Dacica cudo je kako uopste ima Srba i u Srbiji a ne ne na Kosovu

ODGOVORITE
Name

Vuki BL

18.02.2015 13:52

plp Razumio bi ti sve da hoces.Srpska-Srbija nikad vel'ka Albanija.

ODGOVORITE
Name

plp

18.02.2015 14:01

Ti si za Veliku Albaniju a ne ja !!!!

Name

ljutakrajina

18.02.2015 16:10

BICE KOSOVO OPET SRPSKO!

ODGOVORITE
Name

jogo

18.02.2015 17:03

Albanci shvatili da je Kosovo kontaminirano poluraspadnutim uranijumom.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

19.02.2015 10:48

ZA Md (dodajem DODIKA I ĐUKANOVIĆA)!?

ODGOVORITE