Srbija: Dan žalosti zbog pogibije radnika

U Srbiji je danas Dan žalosti zbog pogibije šestorice radnika iz Srbije u požaru na ruskom poluostrvu Јamal.

Srbija 12.02.2015 | 16:00
Srbija: Dan žalosti zbog pogibije radnika

Vlada Srbije je Dan žalosti proglasila povodom tragičnog događaja na ruskom poluostrvu Јamala, gdje je u požaru u nedjelju 8. februara stradalo šestoro radnika iz Srbije.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da umjesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obilježavanja.

Za vrijeme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Dan žalosti se proglašava poslije naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posljedicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi , ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

Može da bude proglašen i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.
Autonomna pokrajina, opština, grad i grad Beograd mogu proglasiti Dan žalosti na svojoj teritoriji povodom nekog tragičnog događaja od lokalnog značaja.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obilježavanja zakon predviđa i kazne od 5.000 do 200.000 dinara za pravna lica.

Kazna za fizičko lice koje na javnom mjestu namjerno povrijedi obavezu obilježavanja je od 2.000 do 10.000 dinara.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar