Danas Sveta tri Jerarha

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Republika Srpska 12.02.2015 | 07:22
Danas Sveta tri Jerarha

Praznik je nastao u 11. vijeku za vrijeme vizantijskog cara Aleksija Komnina, nakon što je rasprava o tome ko je od ova tri svetitelja najveći, koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio riješen u korist Crkve tako što su se ova tri svetitelja javila evhaitskom episkopu Jovanu rekavši mu: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa u nama nema protivrječno, niti ima među nama prvog ni drugog".

Svetitelji još posavjetovaše episkopa Jovana da im on napiše zajedničku službu i odredi jedan zajednički dan praznika.

Sveta tri Jerarha su kod Srba slave bogoslovskih fakulteta i akademija, osim beogradskog, koji slavi Svetog Savu, a u Grčkoj je ovo nacionalni i školski praznik.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSD. SJEDINJENJE SRPSKE DRZAVE V.SRBIJA

12.02.2015 15:07

SVIM SRBIMA PRAVOSLAVNE VERE OD ISTOKA DO ZAPADA SRECAN PRAZNIK SVETA TRI JERAHA. NEKA JE SA SRECOM I ONIMA U IZGNANSTVU OD NAJEZDE TUDJINACA I BRATOUBILACKOG RATA. KOJI SU MORALI NAPUSTITI SVOJA VEKOVNA OGNJISTA GDJE JE SRBIN TU JE I VERA PRAVOSLAVNA...

ODGOVORITE