Ivanić: Šansa za napredak svih građana

Izjava o evrointegracijama Bosni i Hercegovini će omogućiti da vrlo brzo ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da naši izvoznici dobiju povoljnije uslove za izvoz u Evropsku uniju.

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 23:00
Ivanić: Šansa za napredak svih građana

Da bi bili na korak od Evrope, očekuju nas ozbiljne ekonomske reforme, a uslov za to je i koordinacija svih nivoa vlasti, rekao je u emisiji "Puls" BN televizije predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Savjet ministara ako bude izabran do kraja februara, bio bi to jedan od najuspješnijih Savjeta ministara s obzirom da smo prošli put čekali 15 mjeseci, kaže Ivanić.

"Problem je nepovjerenje u federaciji, tu prije svega mislim na SDA i HDZ koji imaju različite želje o podjeli vlasti, ali i činjenica da nema dovoljno Srba za formiranje pojedinih izvršnih i zakonodavnih organa", smatra Ivanić.

Uprkos tome što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pokušava, kako kaže Ivanić, na sve načine da spriječi formiranje vlasti na nivou BiH s njim će sarađivati.

"Ja sam spreman sarađivati, ali ničiji sluga neću biti", poručuje Ivanić.

Ne osvrćem se na Dodikove izjave tipa da će Dragan Čović, lider HDZ-a,više braniti Republiku Srpsku, od mene, ali to je ipak uvreda, kaže
Ivanić.

"Koji je interes Dragana Čovića da brani Republiku Srpsku. Ako Dodik stvarno vjeruje u to onda je on u veoma opasnoj fazi", dodaje Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je sada velika šansa i za Republiku Srpsku, a i cijelu BiH izjava o evrointegracijama koja određuje reformski put Bosne i Hercegovine.

"Evropska unija je spremna da do kraja ovog mandata da BiH status kandidata, a to je najpovoljniji status koji jedna zemlja može imati. Zato što dobijate sredstva, pripremate se za članstvo, a ne plaćate doprinose.

Možete da realizujete niz projekata i na kraju da se pripremite i postanete član.

Evropski put ne podrazumijeva promjenu nadležnosti, nego koordinaciju različitih nivoa vlasti, to smo dobili to je od samog početka prisutno znači da je Evropa prihvatila postojanje Republike Srpske i FbiH", kaže Ivanić.

Bez neprijatnih rezova i reformi u ekonomiji, ipak neće se moći.

"Ali te reforme su nama nužne, jer mi bez njih nećemo nigdje maknuti. Mi zadnjih devet godina živimo u statusu u kojem se politički svađamo, a privreda danima propada. U istoriji Republike Srpske, pa i BiH broj radnih mjesta je najmanje", objašnjava Ivnaić.

Ivanić tvrdi da je bitno da je Bosni i Hercegovini otvoren put ka Evropi, a ne prema Aziji. Ali sa Rusijom moramo imati izuzetne odnose. Prvo, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma, svi u BiH treba da sarađuju sa Rusijom, jer to je i jako tržište.

BN TV

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

metafizika777

05.02.2015 22:13

Mladene, šta bi od Savjeta Ministara BiH, Mladene ? Gubite i Vi i čitav Savez za promjene povjerenje glasača koji su glasali za Vas nesretnog oktobra 2014! Ne kažem da ćemo mi nezadovoljni glasači da glasamo za đavolju koaliciju, ali nećemo ni za vas!

ODGOVORITE
Name

maja

05.02.2015 22:14

Bio si dobar Mladene...SAMO NASTAVITE ZAJEDNO U SAVEZU ZA PROMJENE. TREBA PODRŽATI DVA MLADENA I DATI IM ŠANSU...

ODGOVORITE
Name

Ostoja

05.02.2015 22:19

Ova prica me podsjeti na jednu staru pjesma "Trla baba lan". A mi slusamo kao sto djeca sa zanosom slusaju onu pricu koja pocinje "Pricam ti pricu gdje ..."

ODGOVORITE
Name

kozarska dubica

05.02.2015 22:24

RATNOG I VOJNOG PROFITERA PANTELIJU CURGUZA IZBACITI IZ PARTIJE SNSD-E,RADI DOBROBITI STRANKE.NIKO ZIV GA NE VOLI.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

05.02.2015 23:46

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

koka

06.02.2015 07:19

Niko ne odgovara, ne zna niko :(

Name

Knjaz Milos

06.02.2015 07:19

Pitam ove "negativce" i pristallice "teorija zavjera" kad su posljednji put posjetili ili barem pitali komsiju bez posla, da li je gladan, treba li mu stogod? A ne!!! To njih ne interesuje. Samo pricaju o onome o cemu pojma nemaju, a pune im glavu.

ODGOVORITE
Name

mislim stvaarno

06.02.2015 07:27

Ljudi, braco, Srbi, treba uvest zakon o odgovornosti na iskazanu rijec! Pa svaki politicar da odgovara za sve sto kaze, tj sto obeca! Pa dokle vise bajke i basne da nam se serviraju, toliko sam cuo lazi od strane politicara da ni sam vise n eznam kome vjerovati, a oni (SVI) lazu iz dana u dan pod maskom brige prema narodu, a ovamo sve su bogatiji i bogatiji, tako da u zadnje vrijeme kad ih slusam kako iznose svoje mudrosti imam nagon na povracanje.

ODGOVORITE
Name

Hrvat iz Rh

06.02.2015 07:46

Dragi moji susjedi sve tri nacije iskreno ali zaista iskreno citajuci i gledajuci sta vam tamo vasi politicari radi jak mi VAS je zao,i jos k tome u kakvoj vam se situaciji nalazi kompetna zemlja mislim ekonomski,gospodarskii sve ostalo mogu samo reci to je katastrofa....

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

06.02.2015 09:19

Hrvatski vanjski dug stanje 15.01.2015.* (53000000000 ... i tako dalje) 53431158037.35 € , a BiH stanje 15.01.2015. ( oba entiteta i Brcko Distrikt ) oko 4 milijarde eura , dakle zaduzeniji ste od nas za oko 50 milijardi eura , a mi sa malo pameti mozemo se vratiti na put vrlo brzo , brini se ti malo za sebe , a dosta je bilo da se Zagreb , Istanbul-Ankara i Beograd brinu za nas !

Name

Zapad

06.02.2015 08:01

Dragi zemljaci, stvatno vas volim i pratim svakodnevne novosti i desavanja, moram reci da vsm se divim kako opstsjete uopste u ovom teskom periodu! Ali kada pogledam ove pojedine politicare i njihovo pametovanje, kao ovog puta Ivanic a i Bosic stvarno mi je muka. Pa sta oni pametuju stalno, bili si obojica na vlast prije, pa stasu napravili!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

06.02.2015 08:13

KAKO će se naplaćati RTRS-ssssssssssssssssss. SVE ŠTO KAŽU ONI SU PROTIV VLASTI.šššššššššššš!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

06.02.2015 08:44

Uvedite kodeks ponašanja u Vašem dijalogu.Naši RS političari se ponašaju kao da su jedni iz Sahare a drugi sa Severnog Pola.

ODGOVORITE
Name

strani

06.02.2015 09:28

svi ovi komentari su izjava nezrelosti tz. demokratije u svim razgovorima trazite jednu negativnu rijec da bi o toj rijeci raspravljali budite malo umniji i svatite realnost ko laze a ko je iskren

ODGOVORITE
Name

algol

06.02.2015 09:44

Najveća bruka i neznanju su ovi komentari. Nije ni cudo što glavonja vlada toliko dugo. Narod je katastrofa. Voli lazi i nerealna obecanja.

ODGOVORITE
Name

Md

06.02.2015 15:37

Ja mislim da je jos jedna sansa da natrpate sebi u djepove sto vise boli vas ta narodom

ODGOVORITE
Name

rodjo

06.02.2015 21:01

Cim ratifikuju sporazum o Stabilizaciji i pridruzivanju nasi sposobni politicari prelaze u Brisel da rade.Izvoznici ce i dalje u EU da izvoze MAGLU I PRASINU ali mnogo povoljnije.

ODGOVORITE