Parastos za srpske žrtve iz masovne grobnice

U kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine, služen parastos za 181 ubijenog srpskog civila i vojnika.

Republika Srpska 04.02.2015 | 13:57
Parastos za srpske žrtve iz masovne grobnice

Nakon parastosa, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, jedne od najvećih masovnih grobnica u Srpskoj u kojoj je pronađeno 181 tijelo Srba koji su bili zvjerski mučeni i ubijeni, a za te zločine niko nije odgovarao.

Cvijeće je položeno i na centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Trgu srpske vojske.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da Mrkonjićani ne gube nadu da će pravda stići odgovorne i ponovo apelovala da Tužilaštvo u Sarajevu konačno počne sa procesuiranjem zločina počinjenih u ovom gradu.

Ona je napomenula da su prikupljeni dokazi i pripremljena tužba "koja je bila u Hagu i koja se sada nalazi u tužilaštvu u Sarajevu", te ponovo apelovala da Tužilaštvo BiH konačno počne sa procesuiranjem zločina u Mrkonjiću i u ostalim zapadnokrajiškim opštinama.

Aničićeva je izrazila nadu da će odgovorni biti osuđeni, ističući da je nemoguće da za takav zločin niko ne odgovara.

Osvrćući se na štetu koja je pričinjena Mrkonjić Gradu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, Aničićeva je rekla da se ne može podnijeti tužba za nadoknadu materijalne štete koja je pričinjena gradu sve dok neko ne bude krivično gonjen.

Porodice žrtava su ogorčene, jer se i pored svih dokaza još čeka na pravdu.

Zdravko Karać je 1996. godine u masovnoj grobnici pronašao brata.

"Osjećaj je bio jeziv. Zastrašujuće je bilo kad su žtrve identifikovane. Mom bratu je oko ruke bila vezana sajla, glava je bila spljoštena, što znači da je ubijen maljem i imao je prostrelnu rana u lijevom dijelu ključne kosti", ispričao je Karać i dodao da su svi ubijeni bili mučeni na sličan način.

On kaže da je izgubio nadu da će neko odgovarati za te zločine.

U Mrkonjić Gradu je na pravoslavnom groblju otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj u kojoj je pronađeno 181 tijelo, a obdukcija je pokazala da su svi na zvjerski način mučeni i ubijeni.

Tokom okupacije civili su ubijani na najmonstruozniji način, imovina sistematski pljačkana, a gradsko područje devastirano.

Sve se to desilo tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine. Zna se ko su bili nalogodavci, počinioci, ali još niko za te žrtve nije odgovarao.

Osim ove velike masovne grobnice na području pomenute opštine, bilo je i više manjih grobnica iz kojih su ekshumirana ukupno 364 tijela.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada u proteklom ratu porušeno je i zapaljeno 2.308 stambenih objekata, dok je oko 3.000 stambenih objekata uništeno i opljačkano, tako da se ratna šteta u ovoj opštini procjenjuje na oko 670 miliona KM.

Dan opštine Mrkonjić Grad ustanovljen je u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

U okviru obilježavanja 4. februara biće upriličene brojne kulturne i sportske manifestacije.

Komentari / 0

Ostavite komentar