AO: Rafa i Fedeks najveća razočaranja, rekord gledanosti!

Prvi Gren slem sezone Australijan open završen je u nedelju, pa je sada pravo vreme da sumiramo utiske. Posle 14 dana tenisa u Melburn Parku Australijan open stigao je do kraja, a godina 2015. pamtiće se i po rekordnom broju navijača.

Tenis 03.02.2015 | 17:40
AO: Rafa i Fedeks najveća razočaranja, rekord gledanosti!

Novak Đoković ispisao je nove stranice istorije petom titulom u Melburnu, dok je Serena Vilijams po šesti put bila najbolja u ženskoj konkurenciji.

Turnir je obeleležila i neobična prva nedelja u kojoj je ispalo nekoliko velikih favorita za titulu, među njima i naša Ana Ivanović.

Najveće iznenađenje bio je trijumf Andreasa Sepija nad Rodžerom Federerom u trećem kolu, dok je Rafael Nadal ispao u četvrtfinalu.

Upravo su njih dvojicu analitičari na zvaničnom sajtu Australijan opena proglasili za najveća razočaranja turnira.

“Sa 31 Gren slem titulom zbirno između ove dvojice, lestvica je toliko visoko podignuta da sve osim polufinala izgleda kao razočaranje – ne u smislu njihovih talenata već u kontekstu priče o dominantim teniserima u protekloj deceniji.

Nadal se izvukao trijumfom nad Timom Smičekom u drugoj rundi, ali poraz od Berdiha u četvrtfinalu može se gledati sa povećom dozom opravdanja – prošlosezonska povreda smanjila je vreme provedeno na terenu do dolaska na turnir. Španac je razmatrao da se povuče pošto se očigledno mučio sa zdravljem. Takođe, bilo je teško gledati kako se više bori sa sobom nego sa protivnikom.

Federer, koji je stigao sa ogromnom dozom samopouzdanja posle titule u Brizbejnu i 1.000. pobede karijeri, nije imao sreće da izbegne istu sudbinu. Andreas Sepi osvojio je do tada samo dva seta u međusobnim duelima sa sedamnaestostrukim Gren slem šampionom, ali je uspeo da pobedi Federera trećem kolu, napravivši najveće iznenađenje u muškoj konkurenciji”, stoji u objašnjenju ove odluke.

Finalista ovogodišnjeg izdanja Endi Mari proglašen je za igrača koji je zasijao na turniru, a među razlozima za tu odluku našao se njegov niz od Mubadala teniskog turnira i činjenice da je javno branio svoj izbor žene za trenera.

“Možda je izgubio svoje četvrto finale Gren slema, ali je lepo imati pravog Endija Marija nazad”.

Njemu društvo pravi domaći pulen Nik Kirjos koji je još jednom dokazao da će biti prava budućnost muškog tenisa, dok je Tim Smiček spomenut zbog fer-plej poteza u susretu sa Nadalom.

Pri vođstvu Nadala sa 6:5, neko od navijača je pri servisu španskog tenisera vrisnuo, a pošto je prekoračio dozvoljeno vreme, sudija mu je oduzeo servis. Ipak, Smiček je tražio od sudije da vrati Nadalu prvi servis, što je i učinio.

Među pozitivnim “likovima” Otvorenog prvenstva Australije našli su se Tanasi Kokinakis i Džejms Dakvort, a u rubrici “razočaranja” Nadal i Federer imaju društvo.

Od francuskih tenisera očekivalo se mnogo više – bilo ih je 12 u glavnom žrebu, ali su samo Pjer-Ig Erber i Nikolas Mau stigli do finala dubla. Takođe, Grigor Dimitrov, Miloš Raonić i Kei Nišikori bili su favoriti iz senke u Melburnu, ali nisu mogli dalje od četvrtfinala.

Prvi Gren slem sezone završen je u nedelju, a prema podacima posetilo ga je više od 733.000 navijača što je najveći broj ikada zabeležen.

Pre finala između Novaka Đokovića i Endija Marija kroz kapiju kompleksa prošlo je nešto manje od 704.000 ljudi i već je tad postavljen novi rekord, a u nastavku dana samo je popravljen.

Najbolji teniser sveta pobedio je Marija sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 i tako ušao u istoriju ‘belog sporta’ kao jedini igrač iz Open ere koji je pet puta osvajao Ozi open.

“Rekord od 733.000 gledalaca. Ovo je bila rekordna godina što se tiče navijača koji su došli na Australijan open i ovo je definitivno jedan od najvećih sportskih događaja na svetu. Počastvovan sam što stojim ovde kao šampion po peti put, među samom teniskom elitom”, izjavio je Đoković na ceremoniji dodele pehara.

Komentari / 0

Ostavite komentar