Hod po žici između Istoka i Zapada

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je koncept "neliberalne demokratije" koji brani njen mađarski kolega Viktor Orban sa kojim se danas sastala u Budimpešti. Analitičari ocenjuju da mađarska vlada hoda po žici između istoka i zapada.

Svijet 03.02.2015 | 13:55
Hod po žici između Istoka i Zapada

Uoči dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel, na ulice Budimpešte izašlo je oko četiri hiljade ljudi, koji su zatražili da se Mađarska drži Evropske unije, a što dalje od, kako kažu, ruske uticajne sfere.

"Veoma je važno u demokratiji, kao i kad imamo veliku većinu, voditi dijalog sa opozicijom, civilnim društvom i medijima. To je važan model za Mađarsku", rekla je Merkelova u Budimpešti.

Orban je 2014. izjavio da su Rusija, Kina i Singapur modeli "neliberalne demokratije" kakvu on želi, kako je rekao, za Mađarsku.

"Neliberalizam i demokratija, po meni, ne mogu da idu zajedno", rekla je Merkel, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom.

Koreni demokratije su uvek, između ostalog, u liberalizmu, dodala je ona, ukazujući da njena demohrišćanska unija CDU, koja pripada istoj političkoj porodici kao i Orbanov Fides, ima na primer "liberalne, demohrišćanske i konzervativne" izvore.

"Mi ne mislimo da demokratija mora da bude neophodno liberalna. To je davanje prednosti nekoj školi mišljenja, a mi to ne želimo", odgovorio je Orban.

"Razmenili smo stavove na temu demokratije. Taj razgovor mora da bude produbljen", dodala je Merkelova.

Nemačka kancelarka navela je da će se u Budimpešti sastati i sa predstavnicima civilnog sektora, što prethodno nije bilo navedeno u programu njene posete.

Dvoje zvaničnika ukazali su ipak i na snažne ekonomske veze Mađarske i Nemačke, kao i zajedničku posvećenost mirnom rešenju ukrajinske krize i jačanju energetske bezbednosti EU.

Šest hiljada nemačkih preduzeća obezbeđuje posao za 300 hiljada Mađara. I Rusija ima važnu ulogu posebno u energetskoj politici, jer Mađarskoj dostavlja gotovo 80 odsto gasa i nafte. Zato sredinom februara u Budimpeštu dolazi predsednik Rusije.

Komentari / 0

Ostavite komentar