Grade put za Tiranu na srpskoj zemlji

Žitelji srpskih sredina u centralanom delu Kosova i Metohije smatraju da su višestruko oštećeni eksproprijacijom zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta koji povezuje Kosmet sa Albanijom.

Srbija 03.02.2015 | 08:23
Grade put za Tiranu na srpskoj zemlji

Naime, osim što su im za potrebe izgradnje auto-puta u centralnom delu Pokrajine, koji je gradio američko-turski konzorcijum, oduzete stotine hektara najplodnije zemlje, vlasnici Srbi smatraju da su pored niskih cena za to zemljište oštećeni i time što im put preseca preostale obradive parcele.

- Trasa auto-puta u ovom delu Kosmeta obuhvata sva srpska sela, jer bukvalno put ide preko zemlje čiji su vlasnici Srbi. Ovom ekproprijacijom je, recimo, oko trideset odsto meštana Ugljara, kojima je poljoprivreda osnovna delatnost, ostalo bez obradivog zemljišta i oni su sada bezemljaši kojima je ostala još kuća i dvorište - objašnjava Živorad Lazić, predstavnik meštana ovog sela kraj Kosova Polja, koji su krajem prethodne nedelje tim povodom sa nadležnima održali sastanak u Gračanici.

Iako je za oduzimanje njiva žiteljima Ugljara kosovska vlada dala novac, većina vlasnika nije zadovoljna cenom i smatraju da su oštećeni, pogotovu što je ekproprijacijom obuhvaćeno oko 200 hektara najplodnijeg zamljišta.

Iako se nalaze jedna do druge, parcele su različito procenjivane, pa je negde ar zemlje koštao 700 evra, a negde 2.800, ali ima i primera da se za pojedine njive ar plaćao - 10.000 evra.

Meštani Ugljara na sastanku u Gračanici tvrdili su da ne znaju ko je i kako određivao cenu zemlje, a jedinu mogućnost da se ispravi nepravda vide u tome da im se za oduzetu zemlju plati pristojna cena ili da im se kao nadoknada dodeli zemljište na drugoj lokaciji.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar