Raste pritisak za razrešenje Jablanovića

Povećava se pritisak za razrešenje kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, što je bio jedan od glavnih zahteva dva opoziciona protesta u Prištini.

 

Srbija 01.02.2015 | 18:27
Raste pritisak za razrešenje Jablanovića

Pored opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje", koji je danas ponovio "ultimatum" premijeru Isi Mustafi da do utorka razreši Jablanovića, ostavku tog ministra sada traže i poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK).

Najpre je Azem Sulja, poslanik poslanik DPK Hašima Tačija i bivši komandant OVK ocenio da je "neumerena" izjava Jablanovica prevazišla jednu rečenicu, bilo kako da je tumačimo, i počela je da ugrožava stabilnost našeg društva, prenela je agencija "Kosovapres".

Zatim je šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci izjavio da je ministar, nakon uvrede građanima Kosova, trebalo odmah da podnese ostavku, jer pored zakonskih i ustavnih obaveza, on ima i moralne obaveze.

Jablanoviću se zamera što je pripadnike "Samoopredeljenja" i nevladine organizacije "Pozivi majki", koji su u Đakovici gađali autobuse sa Srbima na Badnji dan, nazvao "divljacima", kao i zbog izjave u emisiji "Interaktiv" da nije čuo da se na Kosovu desio masakr, te da su kosovske žrtve - žrtve NATO bombardovanja.

"Ova izjava je postala razlog za proteste i najava da će ih još biti. Bez obzira na izvinjenje Jablanovića, dobro je da se on povuče i da se na njegovo mesto imenuje neko iz njegove zajednice", rekao je Sulja.

Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti je izjavio je za list "Ekspres" da će protest najavljen za sredu 4. februara, biti otkazan ukoliko Jablanović bude razrešen.

Prema njegovim rečima, smena tog ministra neće od Kosova napraviti "cvetnu baštu", ali će omogućiti da se otvori put napretka.

Premijer Mustafa je u utorak izjavio da je na Jablanoviću da odluči o tome da li će se povući, ali da bi to "možda bilo i poželjno".

"Svaki čovek, pa i Jablanović treba da svesno odgovora za svoje izjave. Ako se ministar Jablanović bude povukao, to bi možda bilo i poželjno", rekao je Mustafa za Radioteleviziju Kosova.

Zamenik premijera i lider DPK Hašim Tači izjavio je da će podržati bilo koju odluku koju donese predsednik vlade o Jablanoviću.

"Podrzaću odluku premijera Mustafe kakva god da bude - razrešenju ili drugačija", rekao je Tači.

Prištinska štampa piše da je razrešenje ministra Jablanovića već "svršena stvar", ali da Mustafa ne želi da takav korak bude preduzet pod pritiskom opozicionih protesta.

Lideri "Samoopredeljenja" Albin Kurti, Alijanse za budućenost Kosova Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj organizatori su dva protesta u Prištini, 24. i 27. januara, u kojima je došlo do sukoba demonstranata i policije.

Za odlazak Jablanovića izjasnio se i srpski poslanik u skupštini Kosova Nenad Rašić, koji je rekao da bi ministar za povratak i zajednice trebalo da podnese ostavku iz moralnih razloga.

Rašić, poslanik Progresivne demokratske stranke, koji je i bivši ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Kosova, dao je tu izjavu u četvrtak na prištinskoj televiziji "Klan Kosova".

Jablanović je ocenio da je njegova izjava zlonamerno interpretirana od strane nekih medija i još uputio javno izvinjenje majkama žrtava u Đakovici.

"Izražavam žaljenje prema svima koji su izgubili svoje najmilije tokom rata na Kosovu i tražim da se moja izjava ne koristi kao pretekst za proteste", rekao je Jablanović.

On je spornu izjavu dao nakon incidenta u kome je kamenovana grupa raseljenih Srba iz Đakovice, koji su pokušali da unesu badnjak u crkvu.

Jablanović je objasnio da je i kao čovek i kao ministar imao obavezu da reaguje i osudi napad na Srbe koji su došli da Božić proslave u svom rodnom gradu i svojoj crkvi.

"Imao sam obavezu da osudim napad na sve građane koji na miran način hoće da ostvare svoje pravo", rekao je 24. janaura Jablanović za televiziju "Most".

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar