Do kraja godine baza podataka o srpskim žrtvama

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su do sada u elektronsku bazu uneseni podaci za 20.424 srpske žrtve iz proteklog rata sa više od 50.000 dokumenata, a baza podataka trebalo bi da bude utvrđena do kraja godine.

Republika Srpska 31.01.2015 | 10:45
Do kraja godine baza podataka o srpskim žrtvama

On je naglasio da je za svaku žrtvu otvoren karton u pisanom i elektronskom obliku, dodajući da će se nakon završetka unošenja podataka dobiti do sada najpotpunija slika o broju stradalih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske.

"Biće omogućen pristup informacijama i dokumentima koje se odnose na žrtve, a manipulacije će biti onemogućene", rekao je Kojić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je prema mjestu stradanja utvrđeno da je na području šest opština srebreničke regije ubijeno 2.370 lica srpske nacionalnosti, od čega je 180 žena i 30 djece, a da je, uzimajući u obzir ostale parametre, na podrinjskom području stradalo više od 3.500 Srba.
"Nažalost zločini u Podrinju su zločini bez kazne, kao što je slučaj i za druge brojne zločine u kojima su Srbi bili žrtve. Naser Orić i njegovi saradnici slobodno šetaju po BiH, čak su i na funkcijama. Očigledan je uticaj bošnjačke politike na Tužilaštvo BiH", istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, u Institutu za nestala lica BiH vlada anarhija i taj Institutu privatizovali bošnjački predstavnici, kao i da su prošli svi rokovi za uspostavljanje Centralne evidencije nestalih, a izvještaje o radu tog Instituta nadležni organi još nisu usvojili.

Kojić je naglasio da su Tužilaštvo BiH i bošnjačka komponenta u Institutu za nestala lica projektovali sistem po kojem su institucije Srpske - Ministarstvo unutrašnjih poslova, ovaj centar i Zavod za sudsku medicinu, isključeni iz procesa ekshumacija, obdukcija i identifikacija.

On je rekao da je nakon razgovora sa novoizabranim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milanom Tegeltijom i predstavnicima Tužilaštva BiH dogovoreno da, kada se pretpostavlja da je riječ o posmrtnim ostacima Srba, tijela odvoze u namjenski izgrađene kosturnice u Srpskoj, a da u ekshumacijama, identifikacijama i obdukcijama učestvuju predstavnici Srpske.

Kojić je naglasio da je time, na nekim način, vraćen dio nadležnosti u procesu traženja nestalih lica.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mi sami

31.01.2015 10:04

Bravo junaci.Tacno 20 godina vam je trebalo da napravite spisak junaka koji poginuse za RS da bi vi mrline imali od 5000 maraka plate...

ODGOVORITE
Name

Milan

31.01.2015 10:30

Nisi ti nista bolji od svog strica Mirka. Lopovi obicni.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

31.01.2015 12:04

Dobro ste se sjetili

ODGOVORITE
Name

Sime

31.01.2015 13:51

Alo papak, sad je 2015, a vi to radite od pa recimo 1998 godine ako ne i ranije, izracunaj koliko je to vremena strucnjak! Kako te nije sramota da spominjes javno koliko vam je trebalo vremena da napravite jednu takvu bazu podataka? Ko vas je platio da odugovlacite? Ako vas niko nije platio onda ste vi jedna nesposobna parazitska kolonija koju treba sto prije ukloniti kao kancer ...... da ne metastazirate!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Svinjar

31.01.2015 21:37

Tanak, potanak..., nije sam. Vadi ga zavičaj, nažalost.

ODGOVORITE
Name

Janko

01.02.2015 08:05

Spasi srpski narod, i Republiku Srpsku-Mile otkači se.

ODGOVORITE