AO: Serena preživjela, Vika ispala, Kiz u 1/4-finalu!

Prva teniserka sveta Serena Vilijams plasirala se u četvrtfinale Australijan opena preokretom protiv Garbinje Muguruse – 2:6, 6:3, 6:2. Dominika Cibulkova, prošlogodišnja vicešampionka, savladala je Viktoriju Azarenku sa 6:2, 3:6, 6:3 u četvrtom kolu Australijan opena. Američka teniserka Medison Kiz savladala je imenjakinju Medison Brengl sa 6:2, 6:4.

Tenis 26.01.2015 | 09:20
AO: Serena preživjela, Vika ispala, Kiz u 1/4-finalu!

Španjolka je prošle godine na Rolan Garosu nanela Sereni težak poraz (6:2, 6:2), a i sada je počela u istom ritmu.

Odlučno je napadala, držala dubinu i preuzimala inicijativu u poenima, pa je napravila brejk za vođstvo 3:2. Ključni je bio naredni gem, koji je trajao više od deset minuta – u njemu je Mugurusa spasla tri brejk lopte, od toga dve zahvaljujući hrabrim drugim servisima.

Mlada, 21-godišnja Mugurusa nije mogla ceo meč da izdrži u tom tempu, ali Serena je bila daleko od maksimuma – iako je povela sa 2:0 na početku drugog seta, Amerikanka je brzo ispustila prednost (3:3).

Tada je Serena napokon počela da igra na nešto višem nivou – bolje se kretala, počela je da preuzima inicijativu u poenima i rutinski je vezala tri gema za izjednačenje u setovima.

Na početku odlučujućeg seta Mugurusa je spasla tri brejk lopte, ali preloman je bio naredni gem u kojem je Serena anulirala šest brejk šansi, jednu od njih tako što je Španjolka promašila zicer na mreži.

Posle toga je opao tonus u igri Muguruse, počela je da isuviše da greši, a Serena je ubrzo i deveti put u karijeri došla najmanje do četvrtfinala u Melburnu.

“Bio je odličan meč na obe strane. Ona je igrala vrlo dobro, ali ja sam ’sporo’ počela. Ona žestoko udara“, rekla je Serena posle meča i našalila se tražeći nekoga u publici ko joj je tokom meča dobacio da igra sa više spina.

“Ima mnogo trenera, hvala vam“, dodala je Amerikanka uz osmeh i rekla da još ne razmišlja o četvrtfinalu.

A tamo je čeka prošlogodišnja viceprvakinja Dominika Cibulkova, koja je u izvanrednom meču savladala Viktoriju Azarenku.

Do sada su se sastale četiri puta, poslednji put u Brizbejnu prošle godine, a Slovakinja je Sereni samo jednom uzela set.

Uglavnom smo gledali neizvesne gemove i izuzetno kvalitetan tenis – ukupno su upisale 76 vinera, Slovakinja 44, a Azarenka 32 (obe su imale po 29 neiznuđenih grešaka).

Ono što je presudilo jeste odlučnost Cibulkove u momentima kada se meč lomio, naročito u trećem setu – Azarenka se malo povukla, a Slovakinja je nastavila da napada i da pogađa.

Dominika je svaki osvojeni poen propratila uzvikom ’pome’, što na slovačkom znači ’hajde’, dok je Azarenka bila nekarakteristično tiha u završnici i nešto se slabije kretala.

Kao i u prva dva seta, Viktorija je povela sa 2:0 i u trećem, ali je Cibulkova osvojila pet od narednih šest gemova i sasvim zasluženo se plasirala dalje.

“Sećanja od prošle godine navrnula su mi u glavu. Morala sam da verujem u sebe, a kada je to slučaj, onda igram dobro. Forhend me je dobro služio u prvom setu, ona je podigla nivo igre u drugom setu i znala sam da moram da budem još bolja u odlučujućem setu. Sjajan meč“, rekla je Cibulkova posle trijumfa nad dvostrukom šampionkom.

Slovakinja, koja nije napravila mnogo zapaženih rezultata posle prošlogodišnjeg finala, izgleda da igra tenis karijere kada dođe u Melburn, a sledeći izazov biće jednako veliki – Serena Vilijams.

Ipak, ni Azarenka neće biti nezadovoljna, odigrala je veoma dobar meč, a i u prethodnom delu turnira pokazala je da je na pravom putu da se vrati u vrh posle odsustva zbog povrede.

Snažna, 19-godišnja Kiz nametnula je svoj ritam, a Brengl nije uspevala da se odbrani, pa je prvi set završen brzo i lako.

Samo jednom je Kiz dozvolila brejk, početkom drugog seta, ali tada se Brengl samo vratila u set, da bi mlađa Amerikanka u finišu došla do novog brejka i ubrzo do pobede za samo 60 minuta.

O razlici u stilovima igre govori i statistika – Kiz je meč okončala sa 38 vinera i 33 greške, dok je Brengl upisala samo tri direktna poena i 16 grešaka.

Kiz dakle nije posustala posle eliminacije Kvitove, a za plasman u polufinale boriće se sa boljom iz duela Venus Vilijams – Agnješka Radvanjska.

Komentari / 0

Ostavite komentar