Evroliga pravi NBA! Šta će biti s nama?!

Tektonski poremećaji na košarkaškoj mapi Evrope u ideji Đordija Bertomeua. Prvi čovek Evrolige, saznaje Sportski žurnal, planira da od sezone 2016/2017 ovo takmičenje transformiše u ligu zatvorenog tipa u kojoj će prohodnost imati 20 najbogatijih klubova i još četiri koja bi se plasirala preko Evrokupa.

Košarka 21.01.2015 | 17:00
Evroliga pravi NBA! Šta će biti s nama?!

Prema Žurnalovim informacijama plan je da Španija dobije pet mesta, Turska tri, Grčka, Rusija i Francuska po dva, a Izrael, Italija i Litvanija po jedno. Poslednje mesto namenjeno je ABA ligi, ali se spekuliše da bi ono moglo da pripadne Italiji ili Izraelu, platežno mnogo sposobnijim od regionalnih klubova s Jadrana.

Po toj opciji garantovano mesto u "evropskoj NBA ligi" dobili bi Real, Barselona, Laboral Kuća, Unikaha i kako trenutno stoje stvari Valensija. U Grčkoj su zacementirani Panatinaikos i Olimpijakos, u Izrealu Makabi, u Nemačkoj je pitanje ko bi ispao iz trija Bajern, Alba, Bamberg, u Turskoj su sigurni Efes i Fenerbahče, dok su na granici Galatasaraj ili Bešiktaš, iz Rusije nema dileme oko CSKA, šansu čeka i Uniks. Francusku bi predstavljali Asvel i Strazbur, a razloga za brigu nemaju ni italijanski Armani i litvanski Žalgiris. Ako bi te dve zemlje dobile i drugo mesto, ovajdili bi se Lijetuvos Ritas i Venecija ili Sasari.

Žurnal dalje navodi da bi Bertomeu mogao da interesovanje proširi i na Belgiju i Poljsku, ali da bi klubovi iz regiona mogli da ispadnu žrtve, jer će prednost dobiti bogatstvo, mogućnost zarade od TV prava, kapacitet Arene... Problem je i što je ideja da klubovi učesnici igraju samo Evroligu i to dva puta nedeljno. Domaća takmičenja bila bi zapostavljena.

Odgovor bi stigao u režiji Fibe, kojoj se Evroliga zamerila jer ne želi da joj oslobodi igrače za reprezentativna takmičenja koja bi se igrala u toku klupske sezone. Problematičan je i atak na nacionalne šampionate.
"Ne možemo da prihvatimo da nacionalne lige budu na dnu piramide i želimo da vidimo kako Fiba vidi rekonstrukciju klupskih takmičenja", rekao je predsednik španske ACB lige Frančesko Roka.

Jasno je dakle da bismo vrlo lako mogli da se vratimo na početak 21. veka kada su se uporedo igrala dva elitna klupska takmičenja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nemanja

21.01.2015 16:54

Ovo je , haos i veoma lose za Evropskui svjetsku kosarku.

ODGOVORITE