Brčanski lovci protiv novog zakona

Nakon zabrane lova koja u Brčko distriktu traje pet godina, Skupština je na posljednjem zasijedanju napokon usvojila Zakon o lovstvu kojim se uređuje ova sportsko-rekreativna i privredna djelatnost.

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 18:40
Brčanski lovci protiv novog zakona

Poslije usvajanja Zakona o lovstvu kojim se definiše pravo na lovište udruženjima koja imaju najmanje 300 registrovanih članova s položenim ispitom i prebivalištem u Brčko distriktu, reagovalo je nekoliko od 16 udruženja uz ocjenu da je neusklađen sa Statutom i Zakonom o udruženjima građana distrikta, pa je samim tim neustavan i diskriminatorski.

Malo je udruženja sa 300 članova pa im, kažu, predstoji izbor: integrisati se s drugima do zadane brojke, položiti oružje ili tražiti zaštitu prava od nadležnog državnog suda.

Ovakav Zakon je politička trgovina skupštinske većine i neće nakon pet godina zabrane otvoriti lov već izazvati nove ozbiljne probleme, ocijene su s konferencije za novinare i poruke iz saopštenja za javnost još nekolioko udruženja.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BOA

17.01.2015 18:48

Ma to treba zabraniti u cijeloj drzavi. Kad covjek ubije tigra onda je to lov-sport. Ako tigar ubije lovca onda je to zvjerstvo. Moze lov lukom i strijelom, kopljem i nozem, a ne ubijanje sa 500 metara iz sigurnosti zidanog objekta.

ODGOVORITE
Name

lisica

17.01.2015 19:44

Pa spojite se sa drugim udruzenjima i onda se podjelite u manje ( iste kao sad) grupe...hahaha..jednostavno.

ODGOVORITE