Lekcija Saleta i Divca o životu i sportu!

Legendarni srpski košarkaši složni u oceni da igrači treba da imaju menadžera, ali da košarkaši ne smeju da pristanu da agenti upravljaju njihovim karijerama i životima.

Košarka 12.01.2015 | 20:20
Lekcija Saleta i Divca o životu i sportu!

Aleksandar Đorđević i Vlade Divac slažu se da su menadžeri neophodni u vrhunskom sportu, ali naglašavaju da je pogubno to što ima sve više onih koji se ponašaju kao gospodari karijera igrača i gotovo da upravljaju njihovim životima. ističu da je najgore to što sami igrači pristaju na takvu podređenu ulogu.

"Saša Đorđević i ja smo u svojim karijerama imali po jednog menadžera sa kojima smo i danas prijatelji. Uloga menadžera bila je samo to da nam zaštite ugovore, a nisu nam bili ni dadilje, ni rame za plakanje, a još manje da nas vode iz kluba u klub kako se njima prohte", izjavio je u intervjuu za "Politiku" proslavljeni srpski košarkaš i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

I Aleksandar Đorđević, jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena, trenutno selektor reprezentacije Srbije, smatra da menadžerima treba ograničiti proviziju.

"Danas postoji mišljenje da je menadžer taj koji igraču pravi karijeru, što nema veze sa istinonm. Igrači sami sebi prave karijeru - ili jesi ili nisi! Ja sam posle utakmice prvo zvao brata, porodicu, najboljeg druga da se njima pohvalim zbog uspeha ili da im se izjadam posle poraza, a danas je prvi poziv rezervisan za menadžera. Shvatam donekle roditelje mladih igrača, ekonomsku situaciju, ali na duže staze to nije dobro. Neki menadžeri uče igrača da su mu krivi klub i trener kada igra loše... Trebalo bi limitirati provizije menadžera, kao što je slučaj u Americi (tamo je provizija regulisana zakonom i iznosi četiri odsto) i u tom slučaju bi se manje mešali u ono u šta inače i ne treba da se mešaju", izjavio je Đorđević.

Selektor i predsednik OKS istakli su da je važnu ulogu u njihovim karijerama odigrao Dragan Kićanović, tada sportski direktor Partizana.

"Mene je htela Jugosplastika, tražio me je Željko Jerkov. Pitao sam Kiću šta da radim i on me je rekao da sam procenim i da će to poštovati. Želeo sam da ostanem. Znao si da će Kića da uradi pravu stvar i imao si sigurnost da tvoja karijera ide u pravom smeru", rekao je Đorđević.

Divac je takođe naglasio da je Kićanović uticao pozitivno na njegovu karijeru.

"Kića nas je savetovao šta sve treba da radimo. Meni je jednog dana rekao 'prerastao si Partizan, tebi je mesto u NBA ligi'. I ja sam otišao u Ameriku, a da on nije imao ništa od toga. Danas su drugačija vremena...".

Vlade Divac je ispričao kako menadžeri kod nas uzimaju proviziju od igrača i od oba kluba, drže monopol.

"Dok sam bio predsednik Partizana jedan menadžer je ucenjivao klub. Hteli smo da dovedemo igrača koga je on zastupao, ali on je u paketu hteo da nam proda još jednog svog igrača. Pošto nismo pristali na to, on nije pustio igrača koga smo želeli, koji ne samo da nije igrao u Partizanu - što je velika stvar za karijeru svakog košarkaša - već nije ni postigao neki poseban uspeh", izjavio je Divac.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sudija Velibor

12.01.2015 19:21

Bas Tako!

ODGOVORITE