Protest novinara u Banjaluci

Više od pedeset novinara i predstavnika medijskih kuća prisustvovali su danas protestu koji je u Banjaluci organizovao Klub novinara Banjaluka povodom nedavnih narušavanja novinarskih sloboda u BiH, među kojima je i pretres  redakcije portala Klix.ba.

Republika Srpska 05.01.2015 | 13:49
Protest novinara u Banjaluci

"Samo solidarnošću možemo spriječiti dalje narušavanje medijskih sloboda, koje su brutalno ugrožene posljednjih dana. Toliko slučajeva - pretres Klixa, istjerivanje novinara BN televizije iz Palate predsjednika, prijetnje premlaćivanjem članovima redakcij Tačno.net u Mostaru, prijetnje smrću, kojoj sam i sam bio izložen - sve to pokazuje da država želi da novinari saviju kičmu, ali to se neće desiti", rekao je Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka.

Politički funkcioneri, dodao je on, smatraju da su upravo oni novinarima dali medijske slobode, a ne da je to pravo samih novinara koje oni moraju poštovati.

"Od 2006. godine do danas je bilo 400 slučajeva prijave ugrožavanja novinarskih sloboda u BiH. Od toga je bilo 60 slučajeva prijetnji smrću. Samo 15 posto toga je procesuirano i dobijena je pravnosnažna sudska presuda. Ovo je, dakle, atmosfera u kojoj su najviši državni zvaničnici napravili takvu politiku prema kojoj je sasvim normalno proganjati i maltretirati novinare", istakao je Vukelić.

Predsjednica Udruženja BH novinara Milkica Milojević rekla je da su svi ovi događaji doveli do toga da novinari sa tjeskobom dočekuju novogodišnje i božićne praznike, a ta tjeskoba podsjeća na medijski mrak devedesetih.

"Nadam se da me taj utisak vara i nadam se da ćemo se uspjeti izboriti za to da profesionalno radimo svoj posao. Nadam se da zakoni u ovoj zemlji ne služe da bi se opravdala nepravda i da bi se u zakonsku formu svašta upakovalo. Nadam se da će doći vrijeme kada u ovoj zemlji neće progoniti dječaka zato što je rekao da je car go, nego one koji švercuju carevo novo ruho", istakla je Milojević.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Press RS Žarko Marković rekao je da je početak godine pravo vrijeme da se svi pozovu na odgovornost.

“Početak godine je prilika da svi pozivaju na odgovornost, a neki to poprilično kurtoazno rade. Možda je ovo prilika da i novinari pokažu odgovornost, prije svega prema samima sebi. Dolazak na današnji skup nije stvar redakcije ili udruženja, nego stvar pojedinca i toga kako ko razmišlja svojom glavom. Nadam se da će ovo biti povod da u godini koja je pred nama definitivno organizujemo profesiju kako treba, na način koji ona zaslužuje i da definitivno dignemo glas protiv svih problema s kojima se susrećemo.. Samo na ovaj način možemo uticati da se stvari promijene na bolje”, irekao je Marković.

Novinar i član UO Kluba novinara Banjaluka Mirsad Kebić dodao je da svako ko smatra da je novinar prema njemu učinio bilo kakvu nepravdu može da se posluži zakonskim normama.

"Zakon je tu da se određene stvari dokazuju. A ne da se vrše prepadi, upadi, pretresi, pritisci, prijeka uskakanja u redakcije, presretanja po ulicama... To je kaubojski manir. Ako ne poštujemo sva naša prava - šta će nam kodeksi, šta će nam postulati, šta će nam fakultet? Novinari nisu razuzdano krdo koje treba sakupljati kao rasuto perje, već su organizovani, odgovorni i pametni ljudi, koji kontinuirano prate određene pojave u društvu", smatra Kebić.

Novinar portala Buka.com Dragan Bursać rekao je da novinari i predstavnici medijskih kuća koji nisu došli na ovaj protest jasno pokazuju da novinari još uvijek nisu u potpunosti kompaktni.

"Očigledno je da pojedinci ovaj događaj ocjenjuju kao efemeran. To je žalosno i to govori o stanju svijesti i stanju u medijima kod nas. Pojedinac ne može ništa, jer je država moćnija i neprestano pokazuje zube. Samo kao udruženja možemo napraviti nešto, sve ostalo je zaludna borba", istakao je Bursać.


Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Milojko

05.01.2015 12:56

Nisu došli DODIKOVI novinari iz REŽIMSKIH MEDIJA na čelu sa RTRS-om.

ODGOVORITE
Name

abcda

05.01.2015 13:02

Zna se ko nije dosao: RTRS, "Nezavisne" Novine i Glas Srpske. Neda Baja !

ODGOVORITE
Name

buddha

05.01.2015 13:20

Nazalost, devedesete su u velikom stilu vratile se! Vidim, ima dobrih novinara, cestitih, ali nazalost njihov uticaj je mali.Ako se svi udruze u jedno, i postave sebi za cilj borbu za istinu, bolju buducnost mozda docekamo.

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

05.01.2015 13:23

Diktatura je i u drzavnim preduzecima svim sferama zivota. Ne mozes ni biti neutralan ,ako nisi za njih snsd odma si nepodoban.A njihovi clanovi u strahu da ne izgube vlast ponaasaju se kao clanovi neke sekte.Nije lako izgubiti privlegije.Sto im se vise blizi kraj sve su umobolniji!

ODGOVORITE
Name

a tek blic i glas srpske

05.01.2015 13:24

Politicke kamenjarke i udbasi ne dozvoljavalju svim novinarima da se solidarisu

ODGOVORITE
Name

neutralan

05.01.2015 13:25

cini mi seda su novinari zasticeni kao beli ....

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

05.01.2015 13:27

Ne dajte se novinari! Vlasti žele da uguše kriminalnu istinu koji vi o njima otkrivate i nama plasirate. Oni bi najviše voljeli da vas nema, da živimo u mraku i neznanju kako bi mogli daleko od ušiju i očiju naroda da rade svoje kriminale. Ne dajte se i istražujte još više i još žešće. Guše novinarstvo zbog svoje nemoći pred istinom, jer su do guše zaglibili u lažima i kriminalu. Oni ( "politicari " ) su narodni, entitetski i državni neprijatelji br.1!

ODGOVORITE
Name

p

05.01.2015 13:32

Podrška svakom dobrom izvoru istinitih informacija!!! U suprotnom, šta će nam onda televizori i kompjuteri!? Nisu došli oni podmazani (RTRS, PRES, GLAS...) Poseban slučaj je Srbijanski Kurir, kojeg Mile kupi za siću... pa ga sad svakodnevno hvale...

ODGOVORITE
Name

Građanka

05.01.2015 13:40

Zar sme neko da digne glas protiv glavnog' Baje,njegove nevaspitane i nekulturne Cvijanovićke i "papaka"!?Strašno!Nije Baja kriv,mi smo krivi...

ODGOVORITE
Name

vojnik

05.01.2015 13:44

Pola ti novinara treb zatvoriti i poslati na robiju da robijaju,takvi novinari ruse ugled novinarima oni ce za pare sve napisati i sve objaviti samo ih interesuje koliko ce para dobiti a dali je to istina dalice koga povrjediti i dali ce kome nanjeti stetu to im nije bitno,bitnoje samo da je gazda zadovoljan i da se uzme kes.

ODGOVORITE
Name

vaskrsija

05.01.2015 13:44

Milojko, mislis ovi sa BAJOVIZIJE?

ODGOVORITE
Name

A dje RTRS

05.01.2015 13:44

Oni ce da zavrse kao Slobini sa RTS-a.Sljam ljudski koji neko jos zove novinarima...puuuu...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

05.01.2015 13:58

Neupitna podrška novinarima i slobodi novinarstva, pogotovo nezavisnom. Jedina primedba, ako smijem primetiti, što neke događaje previše "napumpaju".

ODGOVORITE
Name

Џемо

05.01.2015 13:58

Svi ste vi isti

ODGOVORITE
Name

goran

05.01.2015 14:04

Kome se zaliti kad nema sistema.Rezim kontrolise kompletno pravosude i policiju.Ali ne treba Cutat.Svaka cast za ove novinare.

ODGOVORITE
Name

BAJA

05.01.2015 14:05

Naravno da nisu došli. BAJA- N.N.to jest Željko Kopanja su u spregi, RTRS isto, oni dišu jednim plucima. List N.N odavno nije nezavistan. Oni moraju znati šta BAJA jede i kada BAJA s..e da narod informišu, BAJU prate u stopu, i isto informišu BAJU ko je šta izjavio i zamole BAJU da to on prokomentariše.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

05.01.2015 14:11

Bruke ljudske sa RTRS-a,ATV-a, Glasa i Srne, nema vas danas da podrzite kolege, zar vas nije sram? Imate li kakvih ljudskih i moralnih karakteristika, imate li kicmu, imte li sopstveno misljenje ili i vi razmisljate Bajinom tikvetinom, ili vas je kupio nasim parama, ili ucjenio sve ja to razumijem i tesku situaciju i besparicu i sigurnost koju pruza bilo kakav posao u ovoj neimastini, ali preko nekih stvari se ne prelazi tako lako, nazivati se novinarom a pokazivati toliki strah i poltronstvo pred jednom razbojnickom, polupismenom huntom je postenom covjeku gadljivo i gledati, a kamoli ucestvovati u tome bez ikakvog pogovora, a neobjavljivanje ni vijesti o protestu, e to je vec sumrak novinarske profesije ako za vas jos neko misli da imate bilo kakve dodirne tacke sa tim casnim zanimanjem. Istorija prema takvim nema milosti ostacete zabiljezeni kao samo jedan od tockica u Masini kriminala ovdasnjeg rezima i nista drugo, zasluzujete da vas svaki posteni novinar koji radi svoj posao pljune na ulici, talogu ljudski, poltronski ispostavice vam se jednog dana faktura za saucesnistvo u ovom pohodu na dno na koje nas ova nenarodna vlast vodi! BRUKO!

ODGOVORITE
Name

Logika...

05.01.2015 14:12

Zabranio bi on i "Veselu Svesku"..

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

05.01.2015 14:14

Braćo Srbi svaka čast! Imate petlju- čestitam i zahvaljujem na podršci!

ODGOVORITE
Name

Savo

05.01.2015 14:20

Novinari skidam vam kapu, osim ovih rezimskih (iz nezavisnih, glasa srpskog, kozomarin blic, atv i rtrs), na hraborosti da odbijete da budete na spisku naseg Baje, jer taj vas sve moze platiti i potkupiti. Mislim da on ne vidi u vama nikakvu pretnju trenutno jer drzi dobar dio medijskog prostora pod svojom kontrolom.

ODGOVORITE
Name

Aco

05.01.2015 14:54

Urednik capitala.ba ceka pare od vlade da se primiri, takticki frajer radi.

ODGOVORITE
Name

milojko babić

05.01.2015 14:55

Užasno sam se bojao dana u RS kada će mesari "sjeći" politiku, lopovi pričati o poštenju a kriminalci istjerivati pravdu i pri tom zavrbovati narod u gomilu idiota. Ovo što su danas pokušale uraditi moje kolege, nekolicina nas trubi više od deceniju. Nažalost, svi smo skoro u kućnom pritvoru i nije nam dozvoljeno ni da naplaćujemo vodu. Koliko se sedma sila plaši Tiranina, Kopanje, LJepojevića ,Malog od Malih hidrocentrala ,vidi se i u ovom nesretniku koji je koristio moje ime samo da bi saopštio da režimski novinari nisu bili prisutni. Strah ne vodi nikuda. Treba uprti prstom u centar. Laktaški samozvanac, Baja, tiranin i njegov uštimovani orkestar, su izvor svih zala. Kriminalnih, obrazovnih, moralnih, samoubistvenih, bankarskih, prosjačkih, medijskih. On je vjerna kopija američke demokratije. Za njega je zlo-dobro, siromaštvo-blagostanje, laž- istina, kradja-dobro djelo, Aperion-Kembridž, Škrbić-Debejki, Kneževićka-Kristin Amanpur, DJokić-dvorska luda u bundi bizona, Špirić-čuvar trezora, Glas-Tajms, RTRS-Al DŽazira. On kažnjava, tumači pravo, djeli državni novac odabranim, djeli narod na naše i njihove, ućutkuje, ponižava, nagradjuje. I svi gledamo, a šačica se buni. Novinari papagaji. Režim ih naučio da je njihovo samo da prenesu šta je rekao vodja i kamarila. Dokle, i gdje vodi? Drage kolege ili pocjepajte diplomu (ako je imate, jer vodja ne voli one koji misle svojom glavom) ili javno ustanite protiv obznanjenog projekta:DRŽAVA TO SAM JA!??????

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

05.01.2015 15:16

RTRS na svom sajtu je tako šturo prenio ovu vijest bez posebnih detalja, ali zato kad je režim u pitanju pišu romane. Sramota šta plaćamo, svaka čast BN i slobodnim medijima koji prenose ISTINU.

ODGOVORITE
Name

Mario

05.01.2015 15:35

Na RTRS-u jedva tri recenice o ovome.Sramota sta placamo.

ODGOVORITE
Name

Vojislav

05.01.2015 16:04

Baja iz Laktaša je zaboravio svoju Dodikoviziju. Postavili za šefa knjigovodstva ženu koja je otjerana iz nekoliko banaka zbog malverzacija, po partijskoj liniji, i po liniji uhljebljenja, pa sad u Dodikoviziji kasni plata i nisu uplaćeni doprinosi. Ne mogu se ovjeriti knjižice. Za vrijeme Dragana Davidoviča, otjeranog bivšeg direktora to se nije smjelo desiti. Duguju Bogu i narodu. Nikome se ništa ne plaća. Primili su pred izbore stotinjak novih radnika, članova njihove stranke. Pa sad nemaju para za plate. Propada Dodikovizija zajedno sa Dodikom. Stručni kadar ih napušta, a ostaju njegovi poslušnici. Šef deska televizije ima završenu gimnaziju. I ništa više. Kao i glavni urednik televizije. Sa zanimanjem gimnazijalac. Stručni kadar. U Dodikoviziji stručnost nije bitna. Bitna je poslušnost. Misle povećati gledanost dovođenjem bivših spikera. Kasno je. Niko im više ne vjeruje i ne gleda ih.

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

05.01.2015 17:30

Dobri, pošteni i pišu istinu su samo oni novinari koju napadaju aktuelnu vlast, svi ostali novinari i nisu novinari, to su režimski novinari. Sticajem okolnosti znam tačan broj tih novinara koji su danas bili u BL. 12 iz FBiH i 19 novinara iz RS ukupno 31 novinar.Klub novinara Banjaluka ima oko 250 članova. Sad, ako ovo objavite, svaka čast.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

05.01.2015 18:07

Novinari, cestitamo na protestu. Vi ste nam jedina nada da ce istina o korumpiranoj vladajucoj strkturi koliko toliko izaci na svjetlos dana. Jos kad bi se probudili studenti, borci, invalidi, nezaposleni... Mozda ima neke nade za "NASE PROLJECE". Ne mozemo se pouzdati u ovu mlitavu i kilavu opoziciju. Jedino nas SNAGA NARODA moze vratiti na put oporavka i izlaska iz dugogodisnjeg mraka i krize. NE ODUSTAJTE I NE POPUSTAJTE.

ODGOVORITE
Name

perica

05.01.2015 18:24

Ljudi moji pa na celu RTRS -a je Drasko Milinovic koji je nekad bio konobar a sa srednjom skolom je bio sef kabineta predsednika zahvaljujuci svom puncu Momcilu Tepicu bivsem direktoru NIRS-a.Kasnije mu je Mile Dmicic pomogao da zbavi diplomu navodno filoz.fakulteta.Lik je potpuno nepismen ali takav treba Baji

ODGOVORITE
Name

Kapital.ist

05.01.2015 18:36

Mislim da ovaj iz capital.ba ima i neke druge ambicije osim da bude samozvani "vođa" novinara. Čovjek ima svoj privatni biznis, ima veze s novinarstvom, ali ipak to nije novinarstvo. Čovjek želi što više banera na svom portalu, naročito od banaka i ostalih dobrostojecih klijenata...i to je to. On ne zarađuje novinarski hljeb od "sedam kora", za sad mu to pada s neba, a ovakve akcije koristi u cilju promocije sebe, svog portala i svog biznisa. To sto su rezimski novinari izostali - to se moglo i ocekivati. Ako ostanu bez posla, hoce li ih vlasnik capital.ba zaposliti ?

ODGOVORITE
Name

RE Perica

05.01.2015 23:14

Perice, pošto lično poznajem Draška Milinovića s tobom se mogu složiti samo da je Milin čovjek, sve ostalo je Perice laž. Što se ne potpišeš punim imenom Perice, blatiš čovjeka ovako krijući se kao hijena Perice, mislim da si ti jedan od onih koji su davali i pare za posao pa opet nista Perice. Volio bih tebe Perice vidjeti na vlasti i kakav si ti poštenjačina. Ja sam sa 16 godina otisao u rat i dobro znam procjeniti ljude, mislim da sam i tebe i Draška dobro procjenio. I za kraj, ja sam oduvjek bio protiv Mile i to nikada nije smetalo mom prijateljstvu sa Draškom Perice. Igor, prezime i ostalo cu napisati kada odgovoris i predstavis se Perice.

ODGOVORITE
Name

ma zuas

06.01.2015 02:21

Novinar mora da bude zasticen 100% u svakom obliku, a ovaj pertes je dokaz da su novinari svedeni na nivov beskucnika.

ODGOVORITE
Name

prijedor

06.01.2015 08:16

Za Igora nisi u pravu,Draško Mlinović nije sposoban za takvu funkciju. Tačno je da ga je zaposlio punac,ali kod bivšeg presjednika Kuzmanovića. Kuzmanović je nekad bio učitelj u njegovom selu Knežici. A fakultet ne vjerujem da je završio, jer ga znam deset godina dok je puštao muziku na splavu i u diskoteci.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

07.01.2015 12:20

NOVINARI UGROŽENI U BIH??Pročitajte vest iz Pariza.

ODGOVORITE