B92: Kusturica zloupotrebljava državne resurse

Pretprošle zime sam džipom prešao 1500 km kroz centralnu Indiju i proveo par dana u omanjem rezervatu Džambugoda, gde mi je utisak boravka u divljini kvarilo samo dolajavanje pasa iz okolnih sela. Moj prijatelj Nitin mi je tada rekao: „Sačekaj noć – nijedan neće imati cojones da zalaje. Tada leopardi idu u lov.“ Pre dve nedelje, nijedan „urednik“ u Srbiji nije imao profesionalna cojones da objavi da je režiser i predsednik Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“, Emir Kusturica, preko noći smenio botaničara i direktora Parka, Lidiju Amidžić.

Srbija 05.01.2015 | 13:50
B92: Kusturica zloupotrebljava državne resurse

Lidija je moje poštovanje stekla kada je kao tadašnji direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije u skladu s profesionalnom i ličnom etikom odbila da po nalogu Prvog Skijaša Srbije, a protivno slovu šest zakona Republike, ispred Zavoda izda pozitivno mišljenje kao pravni preduslov za gradnju hotela Jabučko Ravnište usred prvog režima zaštite Parka prirode Stara Planina. To ju je koštalo posla, na kome ju je ubrzo smenio kadar G17+.

Nijedan medij u Srbiji sada nije primetio da je prof. dr Lidija Amidžić ponovo smenjena. Koliko zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji ima stručne upravnike? Ako ih je pre dve nedelje možda i bilo dva, sada je jedno manje.

I zato sada, u noći leoparda, glasno lajem.


OTVORENO PISMO EMIRU KUSTURICI
PREDSEDNIKU SKUPŠTINE PARKA PRIRODE „MOKRA GORA“ D.O.O.

Prof. dr Lidija Amidžić
Beograd, 2. januar 20015.

Poštovani predsedniče Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“ d.o.o., svojim bahatim i svojevoljnim potezima ubedio si me da je ovo, na žalost, jedini način naše komunikacije.

Dobro ti je poznato da sam kao direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u maju 2004. godine potpisala Rešenje o prethodnoj zaštiti područja Šargana i Mokre Gore.

Razlog donošenja pomenutog dokumenta bio je očuvanje prirode i predela oko Šarganske osmice i trasiranje dugoročnih pravaca usklađenog razvoja lokalnih zajednica za šta je bilo zainteresovano i Zavičajno udruženje iz Mokre Gore.

Ovo Rešenje Vlada Srbije je 2005. godine preinačila u Uredbu o zaštiti, i za upravljača imenovala Turističku organizaciju iz Mokre Gore.

Međutim, ubrzo potom, iste godine, poželeo si da budeš upravljač, i Vlada ti je tu želju ostvarila. Postavljen si za direktora tek obrazovanog Društva sa ograničenom odgovornošću Park prirode „Mokra Gora“, koje je u vlasništvu države. I sve je na početku delovalo idilično.

Čuvari Parka obilazili su Park sa tobom, čuvali unutrašnji red, deklarisao si se za borbu protiv svih vidova bezakonja u ovom zaštićenom području od nacionalnog značaja, borio se, kao i ja protiv lobija koji je hteo da uđe na mala vrata i krene sa nedopustivom eksploatacijom nikla. Sada je jasno da su nam se ciljevi suštinski razlikovali. Mnoge činjenice govorem o tome, nažalost.

Registrovao si firmu „Lotika“ p. d. u čijem su vlasništvu tvoji objekti u Parku, kao i građevinsku firmu „Felini“ čiji je formalni vlasnik tvoj vozač Dragan Radivojević.

Zahvaljujući tome, Drvengrad se na Mećavniku širio, na padinama Ivera nastali su tvoje privatno skijalište i hotel „Mladost“, na Šišatovcu si napravio još jedno privatno skijalište i započeo izgradnju još jednog hotela, izgradio si tri kuće, promenio korito Belog Rzava kako bi imao svoje imanje sa plastenicima, napravio si svoju hidrocentralu, štale... Opsednutost gradnjom je počela da stvara veliki nered u zaštićenom prostoru.

Zadnjih godina ispod Drvengrada su aktivirana klizišta koja ozbiljno ugrožavaju putni pravac od Užica do Višegrada. Fabrika sokova u izgradnji i novi heliodrom su svakako, bez građevinskih dozvola, čak i bez potrebe da me kao direktora Parka obavestiš o svojim novim neimarskim idejama.

Svetsko ime, miljenik medija, prijatelj poznatih ličnosti, ipak nisu viza za kršenje pravila koja važe za obične smrtnike.
Juče na televiziji gledam emisiju snimljenu o tebi i čujem kako govoriš da ćeš napraviti i ribnjak.

Zanima me Emire, da li si se bar u jednoj sekundi setio da Park gazduje ribolovnim vodama, i da si o svojim planovima trebao prvo da se konsultuješ sa direktorom Parka, Zavodom, resornim ministarstvom? Zanima me, Emire, da li su pred zakonom svi jednaki, ili to ne mora da bude pravilo, naročito ako si moćan predsednik Skupštine tog istog Parka?

Da se vratimo u neposrednu prošlost. Nakon dolaska državne revizorske komisije 2013. godine, bio si povređen što su se revizori uopšte usudilu da dođu u Park, i dao si neopozivu ostavku na funkciju direktora. Ipak, predomislio si se, i preko države izdejstvovao mesto predsednika tročlane Skupštine Parka. Dok u februaru 2014. godine nisam prihvatila mesto direktora, Park prirode „Mokra Gora“ d.o.o., vodio je tvoj zamenik Radoje Andrić, tvoja desna ruka u „Lotici“, ali i predsednik Skupštine Andrićgrada.

Zašto sam posle dužeg kolebanja prihvatila tvoj poziv da dođem? Prosto, naivno sam poverovala u tvoje dobre namere i htela sam da svoje tridesetogodišnje iskustvo i znanje u zaštiti prirode okončam organizujući zaštićeno područje za primer. To je čini mi se, bila moja najveća greška. Loše sam procenila ja tebe, ali izgleda, i ti mene.

Na početku si tražio da Andrić ostane zamenik direktora u Parku. Ispoštovala sam tvoju želju. Od Andrića sam dobila uveravanja da je u Parku sve regularno i da bez rasterećenja mogu da se bavim svojom strukom. Svakako, bavila sam se strukom, ali ja sam i direktor, odgovoran pred državom i zaposlenima. I tu kreću moji problemi...

U toku upoznavanja sa raspoloživom dokumentacijom Parka, naišla sam na niz nepravilnosti i propusta.

Unutrašnja akta Parka, počev od Statuta, bila su zastarela, gotovo da nije postojala personalna dokumentacija zaposlenih, zaposleni nisu ostvarivali svoja prava na korišćenje godišnjih odmora, na platnom spisku Parka bili su i ljudi koji nikada nisu radili u Parku.

Dok nisam došla, i pored toga što su plate primali u Parku, mnogi zaposleni Parka radili su u Andrićgradu za firmu „Felini“, radili su na uređivanju, busenjanju i održavanju tvojih skijališta, na izgradnji vodovoda i kanalizacije, održavanju privatne mehanizacije, na izgradnji i obezbeđivanju tvojih objekata ili tebe lično.

Čak, električar koji ne radi u Parku, imao je na raspolaganju terensko vozilo Parka zajedno sa 200 litara benzina mesečno. Poznato ti je i to da je na osnovu Ugovora potpisanog 20. jula 2008. godine između „Lotike“ koju je zastupao Radoje Andrić, i Parka prirode „Mokra Gora“ d.o.o. koju je zastupao Vladimir Cukavac, za dvadesetčetvorosatnu fizičku zaštitu objekata, uređaja, alata i druge imovine „Lotike“, tvoja firma bila u obavezi da Parku plaća 300.000,00 svakog meseca. Međutim, Parku je plaćeno samo prvog meseca, i nikad više, a obezbeđenje Parka je svoj posao radilo sve do sukoba između tebe i mene, krajem decembra 2014. godine. Samo na osnovu ovog Ugovora, „Lotika“ Parku duguje preko 23.000.000,00 dinara.

Jedan jedini pokušaj pravnika Parka da Radoju Andriću ukaže na obaveze „Lotike“, doveo je do bujice tvog gneva. Znaš li da me je nedavno upravnica „Lotike“ Anđela Rajović, rastužila? Rekla mi je da si joj naložio da nam fakturiše upotrebu 50 tanjirića koje smo od „Lotike“ uzeli na pozajmicu i nakon tri dana uredno vratili? Možda je ovo i smešno, ali tog trenutka bila sam jako tužna, ne zbog sebe, nego zbog nje i tebe naš svetski čoveče.

Sledeći veliki problem ‒ Nacionalni ekološki centar kao poslovni prostor Parka prirode u čijem se sastavu nalazi i hotelski deo.

Zahvaljujući sredstvima države sagrađen je početkom 2011. godine. Prelep objekat, i zaista, velika stvar za Park. Čak si za njegovu izgradnju, poklonio Parku 10 ari svog zemljišta. S obzirom da si ar zemljišta kupovao za 40 evra, proizilazi da si Parku poklonio 400 evra.

Plemenito! Ali, zauzvrat si obezbedio besplatnu radnu snagu, gorivo i mehanizaciju Parka za čišćenje puteva do tvojih skijališta, kao i hotelski prostor u koji si smeštao viškove gostiju iz Drvengrada bez ikakve naknade Parku. Ispred Ekološkog centra sagradio si garažu i bazen za vodu potrebnu za veštački sneg, ali na svojoj parceli, naravno, bez građevinske dozvole i od para države. Slična je priča i sa samim Ekološkim centrom ‒ zbog niza propusta tokom izgradnje, veoma se odužila procedura za dobijanje upotrebne dozvole.

Popis sredstava Parka prvi put je rađen 2013. godine, mada je zakonska obaveza da mora da se radi svake godine.

Tokom popisa utvrđeno je da nedostaje osnovnih sredstava, opreme i sitnog inventara u vrednosti od oko 7.000.000,00 dinara što je uticalo da se u 2013. godini ostvari gubitak od oko 16.000.000,00 dinara.

Ovo je dovelo do toga da je vrednost imovine Parka ne samo nula dinara, već je ostvaren gubitak iznad visine kapitala. Takođe, za dobar deo opreme, pre svega nameštaja koji se ne nalazi u prostorijama Parka, Radoje Andrić je potpisao izjavu da se nalazi u magacinu na Mećavniku.

Za kotao vrednosti 1.700.000,00 dinara koji je nabavljen 2006. godine kada Park nije imao svoj poslovni prostor, Radoje Andrić je potpisao revers tek u 2013. godini. Na kraju 2013. godine u poslovnim knjigama Parka vodilo se oko 2 miliona dinara avansa, odnosno, novca koji je plaćen dobavljačima, a za koji ni do danas nisu stigli računi. Takođe, postojalo je i nekoliko miliona dinara obaveza koje nisu plaćane godinama.

Još jedan odnos nedomaćinskog ponašanja je činjenica da je u ranijim godinama Park pravdao subvencije samo utoliko da ne ostvari gubitak u tekućoj godini. Ovo je dovelo do toga da se trenutno u poslovnim knjigama Parka vodi 174 miliona neopravdanih subvencija. Šta je od tih sredstava zaista realizovano, ja u ovom trenutku ne znam.

Kao direktor Parka, 2011. godine sklopio si ugovor sa JP „Skijališta Srbije“ o davanju na korišćenje na 10 godina dvosedežne žičare „Sunčana dolina“ sa Kopaonika,. Saglasno ugovoru, Park je trebao da snosi sve troškove uklanjanja žičare, sanacije terena, prevoza žičare, plaćanje premije osiguranja opreme od požara, poreske obaveze. Odbila sam da realizujem ovaj ugovor kao štetan po Park jer Park ne raspolaže svojim skijalištima, niti je programima rada i poslovanja za 2014. godinu, bila predviđena pomenuta investicija. I gle čuda, napadaš me za štetu nanetu Parku!

Mnogo je još tu problema u čudnom braku između tvoje „Lotike“ i državnog Parka prirode. Svaki moj pokušaj u postavljanju Parka na zdrave noge i namera da se o svemu tome dogovorim s tobom, proizvodio je kod tebe buru besa ili još češće, ignorisanje svih mojih poziva i nezakazivanje sednica Skupštine Parka.

U početku sam te pred samom sobom pravdala pokušavajući da sve stavim na račun tvoje umetničke nonšalancije ili velike zauzetosti. Ali, istina je da snimaš film sa Monikom Beluči, kao što je istina da si i predsednik Skupštine Parka sa svim obavezama koje iz toga proizilaze.

Tvoj gnev raste kad Radoju Andriću dajem otkaz zbog višemesečnog nedolaženja na posao i odbijanja da dostavi svoju osnovnu personalnu dokumentaciju, a potom kulminira zbog neregularnog snabdevanja električnom energijom.

Naime, bilo ti je poznato da trafostanica Ekološkog centra preko koje se strujom snabdevaju tvoja žičara na Šišatovcu, stambeni objekti Radoja Andrića, tvog sina i još nekoliko privatnih objekata, nije bila regularno priključena na električnu mrežu. Tek je na moje insistiranje, i uz mnogo odugovlačenja, EPS iz Užica postavio izbaždaren strujomer, ali na koji su i dalje ostali priključeni svi pomenuti korisnici. Čak, kabl Radoja Andrića postavljen je nadzemno i predstavlja ozbiljnu potencijalnu opasnost od izbijanja požara u Parku.

Početkom decembra, na račun potrošene struje od 2011. godine, Parku je ispostavljena faktura od preko 3.700.000,00 dinara. Pokušala sam da ti ukažem na ovaj problem kako bi se on što pre rešio, ali se desilo nešto neočekivano. Sručio si na mene sav bes i kroz vređanje, psovanje, pretnje i bacanje mojih ličnih stvari izbacio me sa Mećavnika.

Šta je bilo dalje? Ti i Dragan Bošnjaković, član Skupštine Parka, bez mog znanja i prisustva, 22. decembra sazvali ste 4. sednicu Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“ d.o.o. Na sednici je doneta Odluka o mom razrešenju, a zapisničar je bio Dragan Radivojević, tvoj vozač i formalni vlasnik firme „Felini“. Odluku o razrešenju na kojoj nije bilo ni pečata Parka, na ruke mi je doneo Dragan Bošnjaković, a već 25. decembra, Bošnjaković je doveo novog v.d. direktora i u mom odsustvu uzeo pečate Parka. Verovatno zanesen svojom funkcijom i poverenjem koje si mu ukazao, nakon mog dolaska na posao, pretio mi je izbacivanjem policijom.

U međuvremenu, ogromna većina radnika Parka potpisala je pismo podrške upućene meni. Od tada počinje njihova golgota. Sa njima se igraju različite psihološke igrice, Anđela Rajević, upravnik Mećavnika, zove ih i preti im da će dobiti otkaz oni ili članovi njihovih porodica koji rade na Mećavniku ukoliko ne dođu na Mećavnik i ne potpišu izjavu da nisu znali šta potpisuju.

Ubrzo potom, Dragan Bošnjaković i novi v.d. direktora, 30. decembra došli su kao kaznena jedinica sa predstavnicima Remontnog centra Užice i uzeli personalnu dokumentaciju zaposlenih kako bi odradili procenu kvalifikacije radnika i sastavili spisak za otkaze. Sutradan, 31. decembra, 12 radnika dobilo je rešenja za odmore, a među njima i pravnik i ekonomista Parka što potpuno blokira rad ovog državnog preduzeća.

Uz sve to, Skupština još uvek nije razmatrala Izveštaj za 2014. godinu, Program rada i Plan poslovanja za 2015. godinu, čime je ozbiljno i tendenciozno ugrozila funkcionisanje Parka za duži vremenski period.

Poštovani predsedniče Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“ d.o.o., ako je i od tebe, previše je. Jesi moćan čovek, ali moraš da shvatiš, ili još bolje, neko bi trebao da ti objasni, da radnici Parka prirode „Šargan ‒ Mokra gora“ nisu tvoja privatna svojina, da oni nisu likovi tvojih filmova a njihovi životi deo tvog scenarija.

To su oni vredni, pošteni domaćini koji su ti pružili toplo gostoprimstvo i svojim radom doprineli da u Parku stvoriš pozamašni kapital. To što su u jednom trenutku stali na moju stranu, mislim da predstavlja samo izraz njihovog dubokog osećaja pravde za koju se i ti često javno zalažeš.

Krajnje je necivilizovano ucenjivati i pretiti onima koji su slabiji i imaju stav i mišljenje drugačije od tvog.

Što se mene tiče, za razliku od mnogih drugih, ja te se ne bojim, i boriću se za svoja prava i san da Park prirode „Šargan ‒ Mokra gora“ bude zaštićeno područje za primer, na opšte zadovoljstvo svih u njemu. Iza mene ne stoji ni jedna politička stranka, ni jedna interesna grupa, ni jedna „plaćenička“ nevladina organizacija, kako ćeš verovatno javno protumačiti da bi ponovo ispao ugroženi heroj nacije.

Kao i tokom čitavog svog života, i sad se samo borim za pravnu državu, pravdu, prosperitet Parka i dobre međuljudske odnose u njemu, i ni na koji način nisam naplatila svoj patriotizam. Iskrena mi je želja da i tvoj Mećavnik, i tvoj Andrićgrad, i tvoja skijališta dobro rade jer hrane brojne porodice. Ali, dozvoli i radnicima Parka to isto, jer oni su ovde na svom, i ovde žele da ostanu.

Dopuna (albicilla): Uz ovo pismo mi je dostavljen i skenirani dokument sa potpisima 33 radnika parka Mokra Gora koji tako izražavaju svoj protest povodom smene direktora, odluku nazivaju neprihvatljivom, smatrajući da je Amidžić delovala u skladu sa zakonom i u interesu Parka, zaposlenih i lokalne zajednice.

Ja ga ovde neću priložiti jer uz potpise slede i njihovi JMBG, pa ne smatram da svako treba da ih dobije i njima raspolaže – nedavno smo upravo o toj temi dosta čitali na ovom blogu.

B92

Komentari / 66

Ostavite komentar
Name

buddha

05.01.2015 06:55

covjek je krvopija.

ODGOVORITE
Name

Slavena

05.01.2015 06:59

Otvoreno pismo Emiru Kusturici bismo trebali napisati svi.Privatizovao je Mokru Goru, izvarao narod,a sada to isto radi i u sesednoj nam opstini Visegrad.Dokle vise ta bahatost s njegove strane,a cutnja sa nase?

ODGOVORITE
Name

Radovan

05.01.2015 07:22

Pa ko ga je naučio lopovluku, skim si takav si.

ODGOVORITE
Name

Pokojna mileva

05.01.2015 07:26

halllllooo SIPA

ODGOVORITE
Name

Jovan

05.01.2015 07:39

Jednom lopov uvijek lopov, a i drug mu nije bas cist, ima taj na sve strane svojih kriminalaca, SIPA bi imala bas dosta posla.

ODGOVORITE
Name

Srbin

05.01.2015 07:42

Al dobili ste Srbina????

ODGOVORITE
Name

Stefan

05.01.2015 07:44

Ma nije covjek kriv, radi on za sebe.Ali je problem sto policija ne radi svoj posao, no stiti lopove.

ODGOVORITE
Name

Cenzura...

05.01.2015 07:52

Hajmo prvo da razdvojimo: Emir kao režiser, Emir kao Građevinac ili Emir kao politički savjetnik i biznismen !?!Kao god da ga definišeš svodi se na isto, karijera i život prolaze a uz VLAST je najsigurnije, e pa Emire neka ti je na čast...

ODGOVORITE
Name

Istina

05.01.2015 08:05

On je na sigurnom. U Rusiji i na zalost, tesko da ga stigne pravda. A mozda priprema teren i za jarana?

ODGOVORITE
Name

Doboj

05.01.2015 08:19

Svaka tebi čast Emire, ne osvrći se na pisanja, frustriranih osoba, nastavi kao i do sada.

ODGOVORITE
Name

Logika...

05.01.2015 08:28

Uz duzno postovanje BN televizije i svih uposlenika, molim vas da mi ubuduce ne kvarite JUTARNJU kafu..

ODGOVORITE
Name

Korzika via Lotika

05.01.2015 08:28

Sad ga i ova zena pretera. Svoj godinama sakupljan gnev izbaci u jednom pismu. I to ogromnom. A gospođo da li si ista drugo radila dok si direktorovala, osim sto si skupljala gnev da bi ga jednog dana ovako putem medija objavila? Sto ne rece ovo ranije? I sto uopste prihvati funkciju? Sto je ne odbi u startu i ne podnese ostavku? Zasto si dozvolila da te smeni? Zar ne znas da je pravo onog ko postavlja da moze i da smeni...itd...itd... Velikom srpskom reditelju Kusturici jedino zameram bliskost sa Miloradom Dodikom. Sve drugo je manje vazno. Ako je i na stranputici - tamo ga.je odveo Dodik.

ODGOVORITE
Name

Doboj

05.01.2015 08:41

Korzika via Lotika, to što je u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom, je normalna stvar, Dodik je predsjednik Republike Srpske, interesantnije je to što sadašnje rukovodstvo opštine Višegrada, izbjegava Andrićgrad, ne dozvoljava maturatima svoje opštine da maturu proslave u istom a samo za Vaskrs prošle godina za 3. dana Andrićgrad je posjetilo oko 40 000 turista.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

05.01.2015 08:42

Emir je "masno naplatio svoje srbovanje"!

ODGOVORITE
Name

kusto

05.01.2015 08:47

Ne obaziri se na lose komentare, biće ih uvijek. Ono što si izgradio u Višegradu je remek djelo i treba da smo ti svi zahvalni. JEDINO ŠTO TI SE ZAMJERA JE LOŠE DRUŠTVO .

ODGOVORITE
Name

Grigorije

05.01.2015 09:00

Emire, vreme je za jedan vodeni grad.....da NAM napravis....naravno, NASIM parama...

ODGOVORITE
Name

jaro

05.01.2015 09:25

Lidijo, da nisi napisala riječ dopuna na latinskom (abicillia) ne mogao da razumijem sadržaj. Vidi se da ste veliki stručnjak obzirom na poznavanje latinskog!

ODGOVORITE
Name

RE Kusto

05.01.2015 09:36

A sta mislis koliko je boraca moglo dobiti krov nad glavom, za cca 40 miliona KM, koliko je uzeo za Andricgrad? Samo da znas da samo Kusto zivi od istorije, ti i ja,ne.

ODGOVORITE
Name

Micko

05.01.2015 09:45

dobro nam ga ovi iz federacije guruose, a mi ga oberucke prihvatismo.

ODGOVORITE
Name

nijedna stranka

05.01.2015 10:00

Emir Kusturica je uradio više za Srbiju i Srbe nego svi vi zajedno ovde koji prepisujete jedni od drugih ove jadne komentare.

ODGOVORITE
Name

Izjednačenje 1:1

05.01.2015 10:41

Srbijanci i Crnogorci poslali Albanca Fahru da zagadjuje Federaciju, Federalci poslali Emira da zagađuje Srpsku i Srbiju a uskoro i Crnu Goru ako mu Veliki Meštar od lopovluka Milo dozvoli. Šalu na stranu, alii muka mi je od ovih lopuža koji su maestralno krali i još kradu na račun srbovanja, bošnjačenja, hrvaćenja, crnogorčenja, itd. "...A ti se Muzafere kupaj!"

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

05.01.2015 10:55

AUUUUUU, OVAJ EMIR IZGLEDA VELIKA LOPUZA, SARAJEVSKA SKOLA, RAJA, DVA PISE TRI PAMTI....E SA OVIM JE DOKAZAO DA JE PRAVI SRBIN....

ODGOVORITE
Name

BAJA

05.01.2015 11:10

njegova faca govori puno toga, sjetimo se ove prelivode njegove izjave na nekom medjunarodnom aerodromu...

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

05.01.2015 11:34

Nemojte ga kriviti, nije on kriv ,on radi ono sto najbolje zna..!

ODGOVORITE
Name

kusto re kusto

05.01.2015 11:35

znam ja prijatelju šta hoćeš reći i slažem se i ja sa tobom , ali moramo priznati da je i Andrić grad nešto izuzetno . ne ulazim u financiske malverzacije, ako ih ima neka zakon radi . što se tiče više tih stanova sa grbače nas koji smo ostali živi i toga mi je više preko glave . i ja sam borac prve kategorije i sve sam morao zaraditi i kupiti svojim novcem , a još nisam ni podnio zahtjev za boračku mizeriju niti ću . kad se misli više prestati pljačkati onaj ko radi i hoće da radi . ja sam privatnik od 86g neka svako izvoli , nikome nije zabranjeno .

ODGOVORITE
Name

narod

05.01.2015 11:42

Pa šta ste očekivali od Dodikovog igrača. Popljačkali njih dva po Hercegovine čak i kamen kradu, a narod šuti. Mi ne protestujemo jer je RS bolja polovina BiH. Tako kaže Dodik i njegovi "papci".

ODGOVORITE
Name

Miko

05.01.2015 11:49

Nesto kontam Turska se ekonomaski razvija velikom brzinom i siri svoj uticaj. Pa kontam mozda Nemanja opet postane Emir. On je uvijek na strani jacega.

ODGOVORITE
Name

heo

05.01.2015 11:55

Kusturice, Malik kaze da je sreo djeda i da ti je djed porucio da se jebes i ti i tvoja politika!

ODGOVORITE
Name

re narod

05.01.2015 12:01

E ako iko ima kamena to je hercegovina. še se može kamen opljačkati? Dole ljudi čekaju da im neko kamen ukloni da bi imali više zemlje!

ODGOVORITE
Name

perro

05.01.2015 12:02

To je prevarant da mu nema kraja, a sve tobože veliki Srbin i veliki pravoslavac, a zadnjih godina i neopisivi neimar, koji napravi silne kule i gradove državnim parama i po pravilu uvijek ih prisvaja sebi. Poštovana gospođo to šta je uradio kod Vas u Parku prirode je ništa šta je pokro u Višegradu, a sve tobože za radi viših ciljeva i srbstva. Andrić bi se u grobu prevrnuo da vidi kako je privatizovao i komercijalizovao njegov lik i djelo. I u Višegradu jedino mu se suprostavio poslanik Kojić kao Vi u Mokroj Gori i doživio je takve napade i udare da je na kraju vjerovatno požalio i što je ikad i kročio u Višegrad. Zato Vas drugarski upozoravam, čuvajte se to su lopovi koji ne prezaju ni od šta da bi sačuvali svoj lopovluk i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Boki

05.01.2015 12:21

Sta reci jos jedan iz kluba Dodika,znalo se to jos kad se vidjelo da on od novca i ulaganja u Visegrad nije donio nista.Ulozene su pare naroda uz to pola pokradeno i to je velika pamet.Niko ne spori njegove umjetnicke zasluge ali je za to i zaradio novac.pitam se samo kakav je to karakter kad neko tako slavan i bogat odluci se na pljavlu i malverzacije.Isto tako ona njegova izjava kod Marica kako eto narod u stpskoj promovide bijedu i kuka a njegov prijatelj je veliki borac protiv toga.

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

05.01.2015 12:30

Eto vam Emir, hahahaha.

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

05.01.2015 12:31

Covjek je napravio par filmova koji su nagradeni u svjetu .Ali je nedopustivo da ima tolike privilegije zakon mora da vazi za sve jednako.Mislim da ima i zasluznijih licnosti u Srpskom narodu u drugim bransama pa se ponasaju normalno.Ja neznam ni jedan njegov human gest samo sljepo gleda sebe.FOL, KAO NEKA KULTURA!Zgrnu milione s leda naroda zahvaljujuci nepismenim politicarima.Pravi SARAJEVSKI jalijas!

ODGOVORITE
Name

Kemal

05.01.2015 13:17

Emir Kusturica nije birao Dodika za predsjenika nego vi sto sad lajete ko psi. Bilo vam je lijepo kad ste kasirali 100 KM za glas u oktobru od Dodika a sad vam nije po volji. I vi moji iz FBiH sta vama ne pase? Ne pase vama sto je presao na pravoslavlje! Jadan ste vi narod sami sebi skacete u rebra i uvjek je neko drugi kriv. Zasto ne birate prave politicare a oni postave prave ljude u sudsvo i onda bi se brzo razotkrilo da li je ili nije pronevjerio tolike pare. Ovako samo bez veze baljezgate ko neke baburine. I jos nesto sta vi borci hocete vise? Da zivite cijeli zivot na teretu drzave. Rat je davno stao, motiku u sake ako nema posla u gradu i na selo zemlju obradjivati a ne ovdje po cijeli dan soliti pamet drugima.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

05.01.2015 13:43

O Kusto neimaru veliki i oslobodiocu narodni od budzetskih para, zamolio bih te da uzmes malo te pljackevine i odvojis na sampon.

ODGOVORITE
Name

zvaka

05.01.2015 13:43

Vucicu otvori oci pred ovim Dodikovim tajkunom.

ODGOVORITE
Name

On

05.01.2015 13:52

@Doboj A kad je to u Andrićgradu bilo 40 000 gostiju u 3 dana? Mozda vas "papaka" i SNSD-ovaca jedno 10 000 ali ste ostali tamo 4 dana pa ispade 40 000!

ODGOVORITE
Name

normalan,...

05.01.2015 14:30

Ja koja ljubomora,mrznja ,kleveta ,na ovog covijeka,....Emire,Srbine,...HRISTOS SE RODI,....

ODGOVORITE
Name

vjera

05.01.2015 14:30

Uz duzno postovanje svih nacija...sta reci o covjeku ciji su preci zbog povlastica otisli u muslimane,aj da to i razumijemo...i onda taj isti se vrati u srbe zbog povlastica...

ODGOVORITE
Name

eko

05.01.2015 14:44

Najveci lopov i probisvjet kome je predsjednik rs omogucio sve moguce lopovluke u RS!!!!!

ODGOVORITE
Name

dragi

05.01.2015 14:51

Kakav prevarant..nije mi jasno kako je uspio uzeti pare od ovog napacenog naroda u Srpskoj

ODGOVORITE
Name

anonimac

05.01.2015 15:25

Čovjek koliko krade nema vremena ni kosu da opere,umjetnik je to...

ODGOVORITE
Name

Cccc

05.01.2015 16:39

A pojedini ... ovde ne znaju da je Mokra Gora u Srbiji ili misle da SIPA smije prelaziti i granicu i ako uopšte i znaju šta je SIPA.

ODGOVORITE
Name

Zona

05.01.2015 17:00

Čuvaj se Lidija poslije knjge "Pošteni poslanik" slijedi knjiga od Kusturičine perjanice Radoja Andrića "Poštena direktorica". Promocija će biti u jednom od Kusturičinih od Harač Gradova.

ODGOVORITE
Name

Lotika

05.01.2015 17:24

Shvatio bih graditelsku i svaku drugu viziju Emira Kusturice , kada bi on radi ostvarenja tih vizija trosio svoje pare. Ali ne , vizije Emira Kustrurice nastaju na parama gradjana RSa od njega je dovoljna samo ideja.. Pa i to je umijece pod velom kulture i umjetnosti okoristiti se . Lica sa idejama SU PUNI bIROI ZA ZAPOSLJAVANJE , tim graditeljima , nezaposlenim arhitektima, gradjevincima, umjetnicima hvali samo jedna stvar koju nemaju , a to su pare gradjana RS.

ODGOVORITE
Name

Svinga

05.01.2015 17:38

A STA AKO JE KUSTA NESTO KAO TROJANSKI KOJN, možda priprema teren da andricgrad postane bakirova rezidencija...

ODGOVORITE
Name

dragana

05.01.2015 17:43

Цццц, Али је зато Андрић Град у БиХ. Зато је потребна СИПА

ODGOVORITE
Name

Opet ja

05.01.2015 19:33

Dodina skola.

ODGOVORITE
Name

Boki

05.01.2015 21:44

Sada ce Emir koda gledam svoj Andric Grad ubaciti u redovnu turu obilazaka nase skolske djece i time iz dzepova roditelja direktno izvlaciti pare. Na taj nacin je Emir postao veliki srbin jer je narodu njihovim parama napravio grad, a naplacene pare od buducih posjeta ce naravno sjedati na Emirov racun. A jest Emir pardon Nemanja debelo naplatio srpstvo.

ODGOVORITE
Name

xxl

05.01.2015 22:29

ma neznam sta se cudite svi ovi takozvani umjetnici sirom zemaljske kugle zive od drzavnog budzeta i na narodnoj grbaci samom sto je ovaj max iskoristio kompletnu situaciju zadnjih 23.god.bio bosnjak sada srbin sutra ko zna mozda isilovac ako bude imo korist i ako mu se ukaze prilika da dodje do njihovih busotina nafte

ODGOVORITE
Name

ako je dobro shvaceno

06.01.2015 00:20

Njegova mama je Srpkinja. Mati odlucuje identitet djeta u najvecem broju slucajeva. Politicari su mu sve odobrili ne sto je Emir nego sto je on neko u Svijetu. Sad je dosao kraj love story i vrijeme da on ide u emigraciju.

ODGOVORITE
Name

sova

06.01.2015 12:56

REFORMSKE SNAGE NA DJELU. RS MOGU RASTURITI I BEZ ANTISE MARKOVIĆ. Puni para ko brod pa se mogu zavitlavati sa ovom sirotinjom. ......

ODGOVORITE
Name

zeljka

06.01.2015 15:53

Dok je papaaka u RS,nemoze nam niko nista.

ODGOVORITE
Name

Sena

06.01.2015 18:11

Ako je dobro shvaćeno, Kusturičina mama je Muslimanka,žena mu je Srpkinja.

ODGOVORITE
Name

Julio

06.01.2015 18:38

Vidi sokola,je li bogati ovo Emir Muratov?Vidi ljepote!

ODGOVORITE
Name

sveti petar

06.01.2015 19:16

emir moze biti srbin a pleho nemoze jesmo i mi srbi licemjeri

ODGOVORITE
Name

Branko Majnovic

06.01.2015 20:59

Pitam ja Vas, Gospodo imena Anti. Sta bi na toj istoj Mokroj Gori danas postojalo da Emir nije odlucio tu da gradi? Kada bi Sarganska pruga zazivela? Kada bi Andricgrad blesnuo svim svojim sjajem? Dali bi recimo Opstina Sokolac prihvatila da je neki tamo Emir posteno izvara i zaposli 1000 ljudi? Ajde jos malo kritikujte. Eno vam Gospodo moja draga Majevice, Grmeca, Romanije, Ozrena... Eno vam prirode koliko vam dusa zeli. Gradite Gospodo, zaposlite mlade, stvarajte, radite. Vidim da Svi Gospodo draga znate sta i kako treba. Delima Gospodo opletite po Emiru. Delima mu pokazite da u pravu nije. Suvise Gospodo pljujete. Brinem za Vase zdravlje. Mozete dehidrirati.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

06.01.2015 21:48

Žena ostala bez posla pa napisala "Gorski Venac",Što reče Korzika,šta se prihvatala posla.Verovatno je i ona malo više2zagrabila2,pa sad kad je otkrivena KUKU LELE.KUSTURICA se može mrziti ili ne voliti,ali čovjek radi.Čim neko nešto postigne odmah ga tretiramo lopovom.

ODGOVORITE
Name

Stari moj

06.01.2015 22:22

Objavio tzv. B92..??? I to bas na Badnje vece??? Mir Boziji I Hristos se rodi braco Srbi I tebi Emire. Pustite zalopojke bivsih direktora,covjek je uspio I pomogao mnogo Srpskom narodu.Ziv I zdrav bio...E cuj B92??? Kandic I Biserko sponzori.

ODGOVORITE
Name

Rege

07.01.2015 01:45

Zlo naroda i narodnosti.

ODGOVORITE
Name

Ixo

07.01.2015 02:08

Mijenja vjeru za večeru. Ujutro je opet isti. Ako dobro plate mogu me zvati brate. Ko ima para imaće i mene za drugara. Kad vas sve izmuzem ja se vraćam sebi, kad to shvate nema više brate. Naivni su moja meta, kada skuze više im ne cvijetaju ruze. Hvatam nove na udicu klenove.

ODGOVORITE
Name

Matičar

07.01.2015 02:51

Ko te ne zna, on te skupo plaća, a ti ne znaš ni ko ti je ćaća.

ODGOVORITE
Name

xxx

07.01.2015 09:45

MOZDA NIJE BIO TAKAV DOK SE NIJE DRUZIO SA DODIKOM A SAD JE LOPOV KAO I DODIK

ODGOVORITE
Name

objavite

07.01.2015 13:27

B92 i Emir oni su podrzavali Baju kroz citav rad to je televizija koja je bila u njegovoj sluzbi a i sada je, narode pamet u glavu.

ODGOVORITE
Name

Ana

07.01.2015 18:50

Branko, Vi ste u najmanju ruku naivni. Čijim je to parama gradio? Ko je većinski vlasnik? Koliko je preko svojih firmi gradeći Harač Gradove preprao para? Koje je to države poharao? S čijom je to plutokratijom odradio? Izgradio je Drven Grad, a zatvorio Taru. Kompleks na Tari je bio do njegovog dolaska čuveno izletište. Mislio je da parira i Zlatiboru, ali mao sutra. Andrić Grad nije ni postojao kad je Višegrad blistao svojim sjajem sa svojom ćuprijom Bikavcem, Manastirom Dobrun i Vilinom Vlasi. Blistao je onih davnih osamdesetih godina prošlog vijeka, mnogo više nego danas Andrić Grad. Ali rat je to zaustavio i našao se on da nam otkrije kako se razvija turizam. Baš po njegovoj izjavi tih godina mu se rodila ideja da napravi Kamen Grad, a zašto mu se rodila ta ideja da gradi baš u Višegradu. Zato što je bio i ostaće atraktivan.Još je zlouptrijebio Andrićevo ime da što privlačnije za posjetioce zvuči. Još uz pomoć odnarođene vlasti prisvaja dio po dio koncesije u Andrić Gradu, prevodi u svoje vlasništvu. Opštinsku zemlju bez pare i dinara. Ko mu je to omogućio? Ko ima na to pravo? Zar poslije isteka koncesije ne ostaje sve opštini. Ne u ovom slučaju. Ako neko ne reaguje sve će prevesti 1/1 u svoje vlasništvo. I to perfidno kao za fakultet i ostale mantre. I Vi očekujete da ćutimo, da ne kritikujemo. Oni malobrojni koji se usude da javno kritikuju dožive tako bestijalne napade i orkestrirane prijetnje iz njegove kuhinje od ovih istih likova koje je gospođa Lidija navela i još potpomognuti raznim likovima iz Višegrada i SNSD-a. Ja se kao običan građanin pitam dokle će više srpske vlasti i SPC podržavati ovog u najmanju ruku kontroverznog umjetnika i haračliju i naivnom narodu sipati prašinu u oči da bi bez njega sve propalo? Neka on brate gradi i stvara, ali svojim parama, samo svojim parama, dosta je otimao od ovog napaćenog naroda. I nemojte misliti da je nešto mnogo zaposlio radnika. Za one pare koje su potrošene za jedan grad mogle su se napraviti nekolike fabrike i mnogo više radnika zaposliti.

ODGOVORITE
Name

Todor

07.01.2015 22:52

Ako je sve ovo ovako kako piše onda je to veoma tužno. Govori kako su ljudi kvarljiva roba pa makar to bio i veliki Kusta.

ODGOVORITE