Uhapšen zbog prevare grada Banjaluka

Budimir Bulatović je uhapšen u utorak na međunarodnom graničnom prelazu Rača, a na osnovu potjernice raspisane od strane CJB Banjaluka zbog poslovne prevare i falsifikovanja isprave.

Republika Srpska 02.01.2015 | 20:45
Uhapšen zbog prevare grada Banjaluka

Kako saznajemo, njega terete da je kao izvršni koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG) ošetio Gradsku upravu grada Banjaluka za 391.166 maraka.

Prema ranijim pisanjima"Nezavisnih", EEG je s gradom Banjaluka potpisao 2007. godine ugovor o saradnji, prema kojem je trebalo da pomogne u vezi sa apliciranjem prema evropskim fondovima za četiri projekta ukupne vrijednosti 19 miliona evra.

Prema ugovoru, grad im je trebalo da uplati ukupno 760.000 evra od kojih im je isplaćeno 200.000 evra i to preko Javnog preduzeća DEP-OT, koje je 62 odsto u vrijednosti grada. Ovaj ugovor je bio štetan po grad Banjaluka, jer se istragom ispostavilo da famozni EEG ne postoji, odnosno da se radi o poslovnoj prevari.

FOTO: BULATOVIC I DODIK U PRIVATNOM DRUZENJU

Bulatović je prevario i preduzeće "Celex", tako što je falsifikovanjem isprava prisvojio 172.113,04 KM.
Ranije smo pisali da su od strane EEG-a prevareni i firma "Integral inženjeringu", kompanija "M:tel" i Rafinerija nafte u Brodu.

Sve je išlo na način da obično na prijedlog nekog visokopozicioniranog zvaničnika Republike Srpske Bulatović dođe na razgovor sa direktorom ili rukovodiocem institucije i ponudi im saradnju i pomoć pri privlačenju novca iz evropskih fondova.

Dalje, firma ili institucija kandiduje svoje projekte i njihovu vrijednost i dostavi ih EEG-u, koji, navodno, u ime njih aplicira prema fondovima EU u Briselu.

U ugovorima o saradnji obično se definiše način plaćanja i obaveze firme ili institucije prema EEG-u, a da bi bili što uvjerljiviji u ugovoru su stavljali da je firma ili institucija dužna platiti dva odsto od ukupne vrijednosti projekta tek poslije obavještenja iz Evropske komisije da im je projekat odobren.

Takođe, u ugovor je stavljano da ostalih dva odsto preduzeće ili firma plaća po dobijenim sredstvima, do čega, naravno, nikada nije došlo.

Isto tako EEG se ugovorom obavezuje da će Evropskoj komisiji uplatiti kotizaciju, a nakon toga tu "savršeno falsifikovanu, čak originalnu" uplatnicu njemačke banke šalju firmi ili instituciji kao dokaz da su oni u ime njih izvršili uplatu.

Nakon toga EEG dobija obavještenje od Evropske komisije u kojem ih obavještavaju da su odobrena sredstva za koja su oni u ime institucije ili preduzeća aplicirali, a EEG to obavještenje šalje partnerima sa kojima su imali ugovor i traži da im bude isplaćeno dva odsto.

Obavještenje je u svim slučajevima stizalo na falsifikovanom memorandumu sa pečatom Evropske komisije i potpisom Nicolausa van der Huna, za kojega je kasnije utvrđeno da nikada nije postojao.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

sejdi

03.01.2015 07:56

Nije radio sam.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

03.01.2015 07:59

Ma kakva prevara. Djavolje trojstvo. Treba djavolima da se zadrze na pozicijama pa ne biraju nacin da dodju do novca. Sve je razradjeno i organizovano u sistemu koza nostre

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

03.01.2015 08:06

Zajedno s njim u zatvor treba da odu svi oni koji su mu omogućavali da do te zarade dođe i koji su s njim tu zaradu dijelili. Bez saučešća odgovornih radnika (uglavnom je to politički vrh) ne bi se mogle desiti ovakve prevare. Pa jesu li imale te institucije ikoga da prije uplate sredstava provjeri cijeli posao, jednostavnim dopisom direktno Evropksoj komisiji. Naprimali su lažne fakultetski obrazovane kadrove da nemaju gdje sjesti (priča se da se ujutru otimaju za stolice) a nisu obezbijedili da se ovako jednostavne stvari prvo provjere. Naravno da nisu imali interes da se stvari provjeravaju kad su i sami bili u tom poslu. Čudi da su to objavile nezavisne novine. Pitanje je ko ga je prijavio. Možda neko ko nije dobio svoj dio.

ODGOVORITE
Name

Mali Djokica

03.01.2015 08:08

Ako nadlezni budu htjeli da idu tragom novca (provjerom preko banaka) doci ce do korumpiranih politicara ili direktora firmi. To je bar jednostavno. Ovo se nije moglo izvesti bez saucestvovanja onih koji su im omogucavali zaradu. zajedno s njim i sve te vajne politicare u zatvor

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

03.01.2015 08:09

Iz Glasa Srpske:"У предузећу "Celex" су раније испричали да су са Булатовићем склопили уговор о учешћу у гранту висине 800.000 евра, а које ће дати Европска комисија путем ЕЕГ. За ту услугу њему је требало да буде исплаћено од 10 до 12 одсто реализованих средстава." Pazite,"ZA USLUGU"(!?).Znači,CELEX (a i ostali oštećeni) su Bulatoviću dali mito za tu uslugu.Faktički,Bulatović im je samo uzeo mito.Hoće li odgovarati i oni koji su mu mito dali?

ODGOVORITE
Name

mi sami

03.01.2015 08:13

a Davidovic?

ODGOVORITE
Name

Član SP

03.01.2015 08:14

Svi (krimi) putevi vode do Baje.

ODGOVORITE
Name

AG

03.01.2015 08:16

Grad Banja Luka skolopila ugovor sa firmom koja ne postoji…prica za malu djecu! TREBA POSTOJECU VLAST GRADA TUZITI SA NACELNIKOM NA CELU koja prijedhodno nije provjerila o postojanju firme...A koliko vidim da je Bulatovic prevario vecinu firmi iz SNSD, hahahan… Bulatovicu u tuzbi treba pisati , ,...obecao je dijelito pare sa nama ali se predomislio!, , Tako naivnog nacelnika, i direktore firmi treba odmah smijeniti i njih tuziti… Bulatovic je tu za mene najmanje kriv!!!

ODGOVORITE
Name

ihhhhh

03.01.2015 08:20

A ko mu dade tolike pare bez provjere?Ako to moze tako eto mene danas u gradsku upravu.Covjek se nije rastalio sa Davidovicem i SNSD-om zato je i uhapsen.Uzeo sve sebi.Svi ce ti bajini privrednici zavrsiti tako.Kao ovaj lik, Bobar....

ODGOVORITE
Name

MILAN

03.01.2015 08:24

Procitati ovakve stvari i ostati ravnodusan moze samo lud... Boze sta nam sve rade kojekakve protuve i zastitnici RS, dobro da ovaj narod ima za hljeb. Nije radio sam ali kad propjeva kuku lele.

ODGOVORITE
Name

Stevan

03.01.2015 08:44

Pitajte Baju on je u toku, samo jos nije uhapsen.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

03.01.2015 08:56

GP odradila svoj posao.Tužioci i sudije treba da dokažu svoju"NEZAVISNOST".Krajnje je vreme da i oni "zarade"svoj dohodak.

ODGOVORITE
Name

dare

03.01.2015 08:58

Dragu Davidovica i odgovorne iz Gradske uprave pred sud na odgovornost . Davidovic Dragoljub tadasnji Gradonacelnik je u tom procentu jer je on to sve odobrio i slikao se sa tim lopovom u medijima . Bez aminovanja Dragoljuba Davidovica to De-pot nije mogao isplatiti kao ni bez sefice finansija grada B.Luke Radmile Stojnic .

ODGOVORITE
Name

dado

03.01.2015 09:03

A sta bi vi da vam nema Baje??? Ko bi vam onda bio kriv?

ODGOVORITE
Name

pepa

03.01.2015 09:56

A gdje je veliki Baja?

ODGOVORITE
Name

oj

03.01.2015 10:34

Sve lopov do lopova !!!

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

03.01.2015 10:35

Ja bih sa ovim visprenim Bulatovićem (opet Crnogorac) sklopio sporazum i dao mu neku pristojno minimalnu kaznu, ali pod uslovom da navede imena (i dokaže) svih kojima je dao pare da tako lako dođe do posla i zarade. Bolje je da on malo odleži ali da dođemo do korumpiranih političara pa da onda oni odleže i za sebe i za njega.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

03.01.2015 10:37

Pocela su hapsenja, ali obicnih miseva! Ocigledno je u pitanju SNSD-ov unutarstranacki sukob i nezadovoljstvo podjelom plijena. Cuj, taj neki Bulatovic je isao na razgovor u pojedine firme tako sto mu je neko iz vlasti prethodno ugovorio sastanak!? Ko to iz vlasti i ko ima moc da jednim pozivom otvori sva vrata? Valjda ce se i SIPA pozabaviti sa ovim...

ODGOVORITE
Name

pitanje

03.01.2015 11:11

Koji visoki zvanicnik Republike Srpske ga je preporucivao firmama?

ODGOVORITE
Name

Kriticar

03.01.2015 11:48

EEG je uzela pare za konsultantske usluge (priprema projekta, apliciraje pa čaki i lobiranje sto su sasvim normalne stvari u ovim vodama). U EU postoji pravilo "De minimis" prema kojem nijedno privatno preduzeće ne smije u posljednje 3 godine dobiti vise od 200.000,00 EUR kroz EU projekte (grantovi). Dovoljno je bilo konsultovati se sa nekim ko je upucen u pricu i tu me čudi Celex kao privatno preduzeće da tako lako pristane na pricu.. Danas je puno tih konsultantskih kuca, mešetare, i u drugim zemljama je tako, ne samo kod nas. Cisto, ne treba se uvijek praviti pametan vec se nekad treba i posavjetovati sa nekim ko zna o ovim stvarima a ima i kod nas takvih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Nebitan

03.01.2015 11:53

I jos nesto, često se priprema projekta konsultantima plaća po odobrenju projekta iz odobrenih sredstava granta (rezervisana sredstva 5-7 %) ali ni ovih 10-12 % nisu nesto nenormalno. Cini mi se da ovdje komentarisu neki ljudi koji veze nemaju o temi..

ODGOVORITE
Name

Hik

03.01.2015 11:55

Pozdrav za Džombića.

ODGOVORITE
Name

Dragi

03.01.2015 12:56

Kako je Depot mogao da uplati 200 000 eura u ime grada pa vlasnik Depot je jos 8 opstina. Treba pitati tadasnjeg direktora depota Momcila Rokvica koliko je uzeo para za tu transakciju. Kako mote jedno preduzece (Depot) da plati drugom preduzecu (EEK) iako nema ugovor sa tim preduzecem. Pa ugovor je sklopljen sa grafom Banjaluka a ne sa Depotom. Koje direktoru Rokvicu dao mig da to plati. Kako je Rokvic odmah nakon ove transakcije kupio kcerki nov auto. Ovo sve novinari treba da istrazi ko je uzeo 20 % provizije od uplate ja mislim Rokivic i Davidovic 50/50?

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

03.01.2015 13:02

Odgovor za Kriticara i Nebitnog: kazete da je uobicajen procenat za konsultantske usluge. Saglasan sam sa vama. Ali u ovom slucaju ne postoji nikakva konsultantska kuca! Jeste li vi normalni!? Sta uopste pisete, nemojte se provaljivati. Covjek je obican prevarant, kao u filmu Uhvati me ako mozes sa Leonardom di Kaprijom. Lazi i falsifikovani papiri! Plus, ovdje mu je neko telefonom zakazivao sastanke. Neko visok iz SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

aco

03.01.2015 13:10

Pa ima il iko od ovih zastitnika Republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Kum nije dugme

03.01.2015 13:23

Da ja to nisam uradio (doveo ove prevarante) čime biste vi ispunili ovaj vikend. Ovako, visite na kompjuteru i vrijeme vam prolazi. Psi laju, a karavani prolaze. Vaš Baja.

ODGOVORITE
Name

Zlobnici

03.01.2015 13:26

Sad će ovi zlobnici reći: opet neko maznuo lovu. A u stvari je obrnuto. )90% ovih sto piskaraju isto bi uradili da im neko da vlast. Vlast je cudo.

ODGOVORITE
Name

Ljubičica

03.01.2015 13:32

Dobro neko reče. Ja bih ovog i nagradio kad bi otkrio prave lopurde. Neko ga je nagovorio da se time bavi, a možda je i radio za račun nekih političara. Nemoguće je da se to ne otkrije u startu, tj. prije nego što se i desi

ODGOVORITE
Name

Suzuki

03.01.2015 13:34

A kad ce glavni kriminalac i mafijas?

ODGOVORITE
Name

Kucni ljubimac

03.01.2015 13:37

Ovo je sitnica sta ce sve da izadje na povrsinu. ovo je takodje i dokaz da će sad vladajuci da se oko kostiju otimaju i izdaju jedni druge posto vise za pljacku nista nije ostalo.

ODGOVORITE
Name

IMUNITET

03.01.2015 13:42

Samo vi pricajte. Ja sam imunitet obezbijedio i za svoje praunuke. A i sebi sam sa novom funkcijom dozivotnog predsjednika.

ODGOVORITE
Name

SUMNJICAV

03.01.2015 13:59

Ja ne vjerujem u ovu pricu. Ima tu nesto sto smrdi. Da se pod hitno informacija stavi na ekspertizu, strucnu. Od strane onog starog, ali i novog ministra policije. Garantujem da ce se ispostaviti da je prica montirana

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR II

03.01.2015 14:06

Jel im taj uvalio one kotlove na drvnu biomasu sto malo malo pa ne funkcionisu. kažu da su ti kotlovi koštali bruku para. Ko li je tu omastio brkove ?

ODGOVORITE
Name

Lol

03.01.2015 15:06

Kako se Budimirov bata zove?

ODGOVORITE
Name

sirogojno

03.01.2015 15:11

Jel to brat od Momira Bulatovica...sta vise reci

ODGOVORITE
Name

jj

03.01.2015 15:31

Ni manje zemlje ni više lopova i prevaranata !

ODGOVORITE
Name

Bobar banka

03.01.2015 16:13

Nas porkradose na Nase oci. ... Sta je agencija radila cijelu godinu ... Nema bate da kaaze ... Sve izrezirano..... Sramota ..... Sto ne udjose kad je gazda umro ko regulatori .....

ODGOVORITE
Name

dss

03.01.2015 16:21

Banjaluku prvo opljackase Slovenci i pred rat odnesose staru deviznu stednju, za vrijeme rata Beogradjani, a sad je opustosise i Crnogorci, i otpuhase sve. Dodo je dobar politicar, trazi prostor gdje moze da dobije azil.

ODGOVORITE
Name

DRAGO DAVIDIVIC

03.01.2015 16:38

MA LJUDI MENE STE SKROZ ZABORAVILI PA JA SAM GLAVNI LOPOV U BLUCI BIO 10 GOD OVO JE MOJA KOMBINACIJA BILA DA SE MALO POPRAVIM AJD ZDRAVO

ODGOVORITE
Name

Peter

03.01.2015 18:57

Ovaj je isti lopov kao Budimir Stankovic.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

03.01.2015 19:09

Čitam u Novostima da je ovaj Bulatović rođeni brat Momira Bulatovića, bivšeg Predsjednika, i da ga je onoj sitnoj boraniji preporučivao neko iz političkog vrha. Da li je moguće ?

ODGOVORITE
Name

Svinga

03.01.2015 19:14

Nije on prevario b luku to je on mazno bajina pare zato je i uhapsen

ODGOVORITE
Name

rodjo

03.01.2015 20:20

Skupo je Baja platijo fotografisnje.

ODGOVORITE
Name

Zna se to

04.01.2015 09:32

Kad je taj "poslovni aranmžman" bio aktuelan i Momir je sa bratom Budimirom dolazio u BL.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

04.01.2015 18:04

Da taj visoki političar z SNSD-a nije Igor Radojičić. Crnogorska veza. Ako bi se o tome radilo, jasno je onda zašto su ovog Bulatovića uhapsili (da slome Radojičića), i zašto Radojičić ćuti i ne buni se što nije predložen za premijera. Drže ga za ja.a i ucjenuju tako da velikomučenik mora da glasa u Skupštini sve što mu kažu. tipičan reket, odnosno nain kako se vlada u RS i unutar SNSD. Neka nam je dragi Bog na pomoći

ODGOVORITE
Name

Miki

04.01.2015 18:34

Ej bre, pa ima li neko da te nije prevario .

ODGOVORITE
Name

Sve se zna

04.01.2015 19:09

Ovaj "poslovni aranmžman" je već bio na ispitivanju u tužilaštvu. Ocijenjeno da šteta po Grad BL postoji, ali da nema elemenata krivičnog djela u postupanju potpisnika ugovora i nalogodavca isplate.

ODGOVORITE
Name

122

05.01.2015 08:53

Ako firma ne postoji (taj EEG) na koji racun su uplacivali novac?

ODGOVORITE