Odbrana evropskih vrijednosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel u novogodišnjem obraćanju javnosti obećala je privrženost čvrstom stavu protiv ruskog uplitanja u ukrajinsku krizu i zatražila od Evrope da ostane ujedinjena u odbrani svojih vrednosti.

Svijet 31.12.2014 | 07:26
Odbrana evropskih vrijednosti

"Evropa nesumnjivo ne može i neće prihvatiti navodno pravo jačeg kojim se krši međunarodno pravo", navela je Merkel u govoru koji AFP unapred objavio.

Nemačka kancelarka je istakla da je tokom 2014. "viđeno šta znači kada se dovode u pitanje temelji evropskog mirovnog poretka, a to je samoodređenje naroda".

"To je upravo ono što Rusija radi Ukrajini", ocenila je Merkelova koja je tokom ukrajinske krize predvodila diplomatske razgovore evropskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim je bila u konstantnom kontaktu.

"Neupitno je da mi želimo bezbednost u Evropi zajedno sa Rusijom, a ne protiv Rusije", rekla je nemačka kancelarka.

Ona je naglasila da je Evropa odlučila da ne bude podeljena i da više nego ikada deluje kao jedinstvena u odbrani mira i evropskih vrednosti.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, povodom rešavanja krize, sastaće se sa Putinom, Merkelovom i francuskim predsednikom Olandom 15. januara u Kazahstanu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sudija

31.12.2014 08:24

Koje su to vase vrijednosti? Mozda fasizam!

ODGOVORITE