Način života kao uzrok raka

Četiri od 10 kancera, a možda i više, mogli bi biti izbegnuti kada bi ljudi vodili zdraviji život i bili fizički aktivniji, tvrde britanski stručnjaci.

Zdravlje 27.12.2014 | 14:27
Način života kao uzrok raka

Nedavno istraživanje, obavljeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je najveći faktor rizika, koji je moguće izbeći, pušenje, a da je odmah iza njega nezdrava ishrana.

Imajući u vidu ove činjenice, stručnjaci pozivaju ljude da novu godinu započnu pozitivnim odlukama, tako što će ostaviti pušenje, smanjiti alkohol i redovno vežbati.

Rezultati istraživanja su otkrili da je u periodu od 2007. do 2011. u Velikoj Britaniji zabeleženo više od 300.000 slučajeva raka izazvanih pušenjem, 145.000 nezdravim načinom ishrane, 88.000 gojaznošću, a 62.200 alkoholom.

Stručnjaci su, takođe, upozorili i na sunce i fizičiku neaktivnost kao značajnim faktorima rizika.

"Nema sumnje da način života može da ima veliki uticaj na rizik od raka. Sva istraživanja u svetu upućuju na isti zaključak", izjavio je za Bi-Bi-Si prof. Maks Parkin iz dobrotvorne organizacije Cancer Researć UK koja je sprovela pomenutu anketu.

"Naravno da će u doba praznika svako sebi priuštiti neki zalogaj više. Mi ne želimo da zabranimo kolače i vino, ali je ovo dobar trenutak da se razmisli o preuzimanju nekih zdravih navika u 2015", rekao je on.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

30.12.2014 13:13

Nepravilna ishrana, kao i ishrana nedovoljno kvalitetnim namirnicama (genetski modifikovane namirnice, preterana upotreba pesticida, herbicida. . . ), zivot pod konstantnim stresom, ubrzan način zivota, zivot na asfaltu, izloženost konstantnom elektromagnetnom, radioaktivnom kao i pojačenom sunčevom zračenju i nedovoljna fizička aktivnost doveli su nas do toga da naš organizam više nije u stanju da se sam izbori ni sa najobičnijom prehladom. Posledica ovakvog svakodnevnog načina života dovodi do slabljenja i poremećaja našeg imunog sistema. Naš organizam postaje podlozan razvoju raznih hroničnih bolesti. Sada kad ovo znamo, sasvim je jasno da se odgovori za mnogobrojne hronične bolesti nalaze baš u odbrambenom sistemu jer on je upravo zato stvoren da nas štiti. Aloe Vera je velika apoteka u maloj biljci, sadrži preko 250 bioaktvinih sastojaka neophodnih ishrani naših ćelija, 20 od 22 aminokiselina, 20 minerala, 12 vitamina, veoma važne enzime, polisaharide . . www.alojavera.wordpress.com

ODGOVORITE