Apel Vladi Srbije da spriječi ekstradiciju

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za navodne ratne zločine, uputio je Vladi Srbije apel iz zatvora u Australiji da spriječi njegovu ekstradiciju Zagrebu, upozorivši da će ga u Hrvatskoj ubiti, ukoliko mu zvanični Beograd ne pomogne.

Srbija 27.12.2014 | 09:54
Apel Vladi Srbije da spriječi ekstradiciju

"Ne mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete", rekao je Vasiljković, poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj.

On je iz pritvorske ćelije u zatvoru "Parkli" rekao za "Večernje novosti" da dane provodi u teškoj neizvjesnosti.

"Visoki zvaničnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra /spoljnih poslova Srbije Ivice/ Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gde će me sigurno ubiti", istakao je Vasiljković.

On je rekao da mu Ambasada Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Srbije u Sidneju ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema, dodajući razočarano da "to ne može da shvati".

Vasiljkovićev prijatelj Vojisalav Ilić, koji ga posjećuje u zatvoru, kaže da je kapetan Dragan potpuno klonuo duhom, da se fizički dobro drži, ali da je "psihički zbunjen, te da su sada njegove nade okrenute ka Srbiji i čekanju vijesti iz Beograda".

Prema njegovim riječima, predstavnici srpske zajednice su prestali da posjećuju Vasiljkovića zato što australijski mediji izvještavaju da je njegov slučaj okončan i da će uskoro da leti za Zagreb.

"Na sve žalbe kapetana Dragana i njegovih advokata australijsko pravosuđe je odgovorilo negativno i jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije", rekao je Ilić, dodajući da bi, ukoliko bi taj sud prihvatio žalbu, izručenje moglo biti odgođeno za naredne dvije godine.

Prema njegovim riječima, kapetan Dragan nema novca da plati advokate koji sada "počinju da trguju sa njim" i sve više ga izbjegavaju iz straha da neće naplatiti osnovne troškove.

"Ako oni odustanu od dalje bitke za njegovu slobodu, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić", upozorio je Ilić.

Hrvatska tereti Dragana Vasiljkovića za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini.

Vasiljković, koji ima australijsko državljanstvo, već osam godina se bori protiv izručenja Hrvatskoj, a Federalni sud Australije odbacio je 12. decembra njegovu najnoviju žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

JSO

27.12.2014 09:11

Nedaj se Kapetane!!!

ODGOVORITE
Name

Brat

27.12.2014 09:59

Crveni su te izdali,a sramota je naša.

ODGOVORITE
Name

Nb

27.12.2014 11:01

Što si posejao to i žanji !!!!

ODGOVORITE
Name

Md

27.12.2014 11:55

E moj junace nece Vucic i Dacic tebi pomoci sigurno,njima je olovka u rukama cim Merkel nesto kaze oni odmah potpisuju,tebe jedino svemocni Bog moze pomoci,

ODGOVORITE
Name

Hebo ih tudjman

27.12.2014 12:12

Koliko je stranih plaćenika ratovalo u hrvatskoj vosci pa ništa. Vasiljković je branio svoje. Hrvatska je nula od države. Protjerali su 500,000 ljudi i još traže nekakva svoja prava, odštete i htjeli bi još da sude onima koji su se borili protiv njih.

ODGOVORITE
Name

Knn

27.12.2014 18:20

Sve po pravilima sluzbe za svakoga i ja sam bio u ratu sto me niko ne trazi!

ODGOVORITE