Srbac: Štrajk radnika se nastavlja

Radnici JU „Centar za kulturu i sport“ Srbac zbog teškog materijalnog položaja već dvanaest dana nalazi se u generalnom štrajku! Pod ključem je Dom kulture i Sportska dvorana čime su obustavljene sve kulturne i sportske manifestacije u ovoj opštini koje organizuje ova javna ustanova.

Republika Srpska 25.12.2014 | 17:33
Srbac: Štrajk radnika se nastavlja

Predsjednik Štrajkačkog odbora sindikalne organizacije Dragiša Vukotić kaže da radnicima ove godine nisu isplaćene plate od aprila, a da zdravstvene knjižice nisu ovjerene od decembra 2012. godine.

Od 14. decembra radnici ove ustanove su u stalnom štrajku, zahtjevajući da im se isplate bar tri od osam zaostalih plata.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem, opština je uplatila sredstva za jednu platu, a do kraja godine obećano je da će se uplatiti još jedna plata. Ćirić priznaje da opština Centru duguje 40.000 maraka, što će se izmirivati u skladu sa prilivom sredstava u opštinski budžet.

Istovremeno je kritikovao i rukovodioca ove ustanove Danijelu Vukotić, koja se, kaže, nije dovoljno angažovala na naplati potraživanja za učinjene usluge.

"Stanje je očajno i jedino što tražimo jeste da budemo poštovani kao i ostali budžetski korisnici, odnosno da imamo jednaka prava na budžetsku dotaciju", rekao je sindikalac Vukotić, obraćajući se odbornicima na današnjoj sjednici opštinskog parlamenta.

On jeupoznao odbornike o teškom stanju u ovoj ustanovi i upozorio da radnici teško žive i da su neki od njih na ivici egzistencije.

Zbog toga neće odustati od štrajka dok se njihovi zahtjevi ne ispune u potpunosti – poručio je Vukotić sa skupštinske govornice i zatražio podršku odbornika. Medjutim, na njegovo izlaganje i apele, zanuimljivo je, nije reagovao ni jedan odbornik pozicije, ali i opozicije.

"Neosporno je da je opštinska kasa prazna zbog naslijedjenih obaveza, ali i teške ekonomske situacije u opštini, a sve većih potreba bučetkih korisnika", istakao je načelnik opštine..

"Teško stanje je i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama u ovoj opštini. Otuda je potrebna racionalizacija i štednja, a ova ustanova ima i tehnološki višak radnika", dodao je načelnik opštine Drago Ćirić.

Poreska uprava Republike Srpsle blokirala je račun Centra za kulturu i sport zbog duga od 18.900 maraka, što je dodatna prepreka da se bar djelimično udovolji zahtjevima radnika. Oni su i danas sa transparentima organizovali protestnu šetnju ulicama grada i svoje nezadovoljstvo izrazili ispred zgrade u kojoj se održavala sjednica Skupštine opštine.

Autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

banjaluka

25.12.2014 17:18

Poreska uprava blokirala racun zbog duga od 18.900km. Jadno od strane PU. Zasto ne blokiraju racune Integrala,Rafinerije Brod,Niskogradnje i oni su duzni milione PU.

ODGOVORITE