Spremne optužnice za pripadnike OVK

Specijalne istražne operativne jedinice imaju pripremljene optužnice protiv bivših pripadnika OVK, navode prištinski mediji. Optužnice su proistekle iz istrage pokrenute posle objavljivanja izveštaja senatora Dika Martija.

Srbija 23.12.2014 | 11:05
Spremne optužnice za pripadnike OVK

Optužnice tek nakon stupanja na snagu Zakona o Specijalnom sudu.

Izvor lista Koha ditore je rekao da ima dovoljno zakonske osnove za podizanje optužnica čim stupi na snagu Zakon o Specijalnom sudu i čim u Skupštini prođe sporazum sa Holandijom u vezi sa Kancelarijom suda koja će biti u toj zemlji, javlja dopisnik RTS-a.

Ipak, pravnik Fisnik Korenica naglašava da to ne može da se uradi dok se ne završi operacionalizacija suda putem imenovanja sudija i pomoćnog osoblja.

Usvajanjem Zakona o Specijalnom sudu i postizanjem sporazuma između Kosova i Holandije biće ispunjeni uslovi za podizanje optužnica koje su proizvod istrage slučajeva proisteklih iz izveštaja senatora Dika Martija, koji sadrži pretpostavke o ratnim zločinima koje je počinila OVK. Optužnice neće ostati kao taoci konstituisanja ovog suda.

Optužnice su sada spremne pošto su ih pripremile Specijalne istražne operativne snage (SITF), koje je 2011. godine formirao Savet Evropske unije.

Jedan izvor lista je rekao da će objavljivanje optužnica biti "uskoro" .

"Ima dovoljno zakonske osnove da one budu podignute odmah pošto na snagu stupi zakon o specijalnom sudu i pošto kroz Skupštinu prođe sporazum sa Holandijom u vezi Kancelarije koju će ovaj sud imati u toj zemlji, a gde će biti saslušavani svedoci, ali i gde će biti obrađivani osetljivi predmeti i dopisi", rekao je izvor lista.

Izvor navodi da će se zakon uskoro naći u Skupštini i da se očekuje da sve obaveze budu završene u prvoj četvrtini sledeće godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar