Pojačano Inckovo obezbjeđenje?!

Bezbjednosne službe u BiH pojačale su nadzor nad austrijskim diplomatskim i privrednim predstavništvima zbog opasnosti od mogućeg napada islamista, potvrđeno je medijima u bezbjednosnim strukturama.

Bosna i Hercegovina 21.12.2014 | 16:50
Pojačano Inckovo obezbjeđenje?!

Među onima kojima su bezbjednosne službe pojačale zaštitu su i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i novoimenovani komandant EUFOR-a Johan Luif, jer su austrijski državljani i nalaze se na visokim funkcijama.

Na ovaj korak bezbjednjaci su se odlučili nakon razmjene informacija bezbjednosnih službi u BiH sa austrijskim kolegama u kojima su došli do indicija o mogućem napadu islamista.

- Posebnim mjerama koje su preduzele službe i jedne i druge zemlje došlo se do saznanja da su u komunikaciji džihadista spominjana austrijska diplomatska i privredna predstavništva. Spominjani su i visoki predstavnik Valentin Incko i komandant EUFOR-a Johan Luif - kaže naš izvor.

Dodaje da su bezbjednosne službe pojačale praćenje komunikacija islamista nakon što je austrijska policija uhapsila džihadiste među kojima su vehabijski propovjednik Mirsad Omerović i još trojica državljana BiH.

Isti izvor pojašnjava da postoji mogućnost organizovanog, ali i napada pojedinaca koji smatraju da je Austrija odgovorna za hapšenje i optuživanje njihove "vjerske braće". Kaže da u tom slučaju ne mora ni postojati direktna naredba vehabijskog vođe poput Huseina Bilala Bosnića, nego da njegovi sljedbenici mogu biti ubijeđeni da je on "išaretom izdao naredbu".

Prema informacijama iz Austrije, državni tužioci u toj zemlji ipak strahuju za svoju bezbjednost. Bečki dnevnik "Kurir" objavio je da tužioci strepe od osvetničkih napada i da su zatražili da se njihova imena ne pominju u javnosti.

- Udruženje tužilaca uputilo je zahtjev ministru pravosuđa Volfgangu Brandšteteru da se imena tužilaca koji se budu bavili slučajevima vezanim za džihadizam ne pominju u javnosti. Ističu da se ne boje islamističkih organizacija, već više pojedinaca koji bi mogli da pokušaju da napadnu tužioca za kojeg bi saznali da optužuje njihovu braću - naveo je bečki list.

Austrijski državni tužilac koji je krajem novembra u Gracu naložio hapšenje 14 džihadista, među kojima je i Omerović, od tada se nalazi pod strogom policijskom zaštitom, a njegovo ime nije pominjano u medijima.
Omerović zvani Ebu Tejma, koji je porijeklom iz Tutina, ali ima državljanstvo BiH, označen je kao glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma i osumnjičen je za finansiranje terorističke organizacije "Islamska država" i da je 64 Austrijanca poslao u "sveti rat".

Omerović i još 13 osoba, među kojima su i državljani BiH Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, Sandi Suljić iz Zenice te Sarajlija hafiz Muhamed Porča, uhapšeni su 28. novembra u koordinisanoj policijskoj akciji u Beču, Gracu i Lincu. Operacija "Palmira" sprovedena je u kooperaciji sa službama BiH.

U Sarajevu je, u okviru operacije "Damask", takođe uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za regrutaciju Bošnjaka za potrebe Islamske države. Među njima je i vehabijski vođa Husen Bilal Bosnić koji je bio Omerovićeva veza u BiH.

- U BiH još preovladavaju pripadnici "Al-Kaide", ali opasnost se povećava time što se "Al-Kaida" i "Islamska država" ujedinjuju u Siriji i Iraku. Organizovanu opasnu mrežu u BiH imaju Hadžićanin Bajro Ikanović koji je u Siriji i sirijski student Dževad Gološ iz Mostara - kaže izvor.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

21.12.2014 15:53

Zasto da prijete Incku kad on njih krije po Bosni da nema incka i slicnih nebi bilo ni vehabija u Bosni

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

21.12.2014 16:03

Kada se pre dana pojavio članak, da ISIL ubija ili hvata svoje dezertere u svom komentaru sam rekao da BIH i SRPSKA treba da pojačuju svoje granice,pogotovo Aerodrom SARAJEVO.Ne radi INCKA,već radi nas.

ODGOVORITE
Name

pero

21.12.2014 19:37

sve goli špijuni, neko SAD-a, neko JEVREJA, neko RUSA itd

ODGOVORITE
Name

Boki

21.12.2014 23:44

a sto da ih onezbedjuju? oni su im sponzori godinama

ODGOVORITE