Nikolićev prijedlog za Kosmet

Paralelno sa primenom Briselskog sporazuma, Srbija će naredne godine izaći sa svojim predlogom konačnog statusa Kosova i Metohije, pišu Večernje novosti.

Srbija 20.12.2014 | 22:55
Nikolićev prijedlog za Kosmet

Novi plan stići će uskoro od predsednika Tomislava Nikolića, a potom bi trebalo da ga koriguju i finaliziraju Vlada i Narodna skupština.

Milovan Drecun, funkcioner SNS i predsednik parlamentarnog odbora za KiM, kaže za "Novosti" da predsednik Nikolić želi da ide u susret događajima, kako nas oni ne bi ponovo zatekli.

“Srbija je u prethodnim godinama pokušavala samo da umanji štetu kada se neki proces već okonča. Nikolićev predlog je da sada unapred pokažemo inicijativu, "povedemo igru" i stavimo na sto našu ideju za status KiM. Pokazaćemo da je to naša teritorija koje se ne odričemo. Sa druge strane, nastavljamo implementaciju Briselskog sporazuma”, ističe Drecun.

Stav socijalista, prema članu predsedništva ove partije Đorđe Milićević, jeste da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nikada ne može biti legalno i prihvaćeno.

“Svi razgovori koje vodimo su statusno neutralni, nijednim potezom nismo pokazali da se ide ka priznavanju. Važno je da se nastavi dijalog, primene sporazumi i što pre formira zajednica srpskih opština. O platformi ćemo govoriti kada se pojavi, jer ona zahteva što širi konsenzus”, rekao je Milićević.

Borko Stefanović, potpredsednik DS, kaže nam da "Nikolić želi da se izuzme od onih od kojih se očekuje da priznaju Kosovo":

“On hoće jasno da se distancira od Vučića i Vlade, tako što će ponuditi još jedan papir koji nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Može da predloži ili podelu Kosova ili međunarodnu konferenciju za određivanje statusa KiM, a i jedno i drugo je potpuno neostvarivo. Ne samo što želi da pokaže razliku u odnosu na Vladu, nego ima i višak slobodnog vremena”, smatra Stefanović.

Predsednik SDS Boris Tadić kaže za "Novosti" da Nikolić dezinformiše javnost implicirajući da će Brisel sigurno tražiti priznavanje Kosova kao uslov za pristupanje Srbije EU.

“Dok god postoji jedna zemlja članica EU koja nije priznala Kosovo, zahtevanje priznavanja nezavisnosti ne može biti zvaničan stav EU. Predsednik Nikolić ovo radi ili zato što ne razume principe međunarodne politike ili što zloupotrebom kosovske teme želi da se aktivnije vrati u politički život. Tako otežava Vladi učešće u procesu evrointegracija, ugrožava naš odnos sa EU i ometa nastavak pregovora o priključenju”, ocenjuje Tadić.

Predsednik NS Zoran Živković kaže za "Novosti" da je Nikolićeva najava deo njegovog obračuna sa Vučićem.

“Njihovi interesi se razilaze, a čim postoji sukob izvlači se priča o Kosovu. Naravno da ne postoji ništa što Srbija može da uradi. Briselskim sporazumom Vučićeva administracija priznala je Kosovo de fakto i de jure”, dodao je Živković.

Za DSS, Nikolićeva najava je "krajnje licemerna".

“On se 2008. zakleo da se neće smiriti dok ponovo ne vrati Kosovo u sastav Srbije. Četiri godine kasnije, uspostavio je klasičnu granicu između centralne Srbije i KiM”, saopštio je kosovski Odbor DSS.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

mojsije sa istoka

20.12.2014 22:13

Reci bre ljudima svoje namjere, reci da zelis da se odreknes svete srpske zemlje

ODGOVORITE
Name

nedjo2

20.12.2014 22:18

Bolan Nikolicu ne pitas se vise ni ti o kosovu vi samo ima da klimate glavom.

ODGOVORITE
Name

Miki

20.12.2014 22:45

Odrekao se on Kosova davno . Kosovo je medzunarodno priznata država .Nikolic se sada pita u vezi Kosova kao Šaban Šaulić oko Avganistana

ODGOVORITE
Name

KASNO

20.12.2014 22:54

Kasno Marko na Kosovo stize,moj Nikolicu.

ODGOVORITE
Name

Milojko

21.12.2014 08:21

Kasno Tomislav na Kosovo stiže, preko 100 zemalja je Kosovo priznalo kao DRŽAVU, to su činjenice Tomo.

ODGOVORITE
Name

twinforce

21.12.2014 09:07

Sjeća te li se svi vi koji bi da puškom branite "svetu srpsku zemlju" da smo branili "srpske zemlje" od 1991. Ni jednu ne odbranismo!!! Nemojte samo da mi neko kaže da smo je odbranili u BiH! Pa, pogledajte samo imena onih koji nas legitimišu na Rači, Pavlovića mostu, sude pred "srpskim" sudovima u Bijeljini, hapse po "srpskoj zemlji", itd. Pogledajte malo dalje! Gdje to srbin - vojnik služi "srpskoj" vojsci? Koliko se ja sjećam, tragova srpske vojske nema na Dubravama od maja 1992. U Tuzli isto. U bazi Butmir da ne govorim!!!

ODGOVORITE
Name

Kasno

21.12.2014 11:01

Kasno Marko na Kosovo stiže. Prvo prodate Kosmet i utopite tamošnje Srbe u šiptarske institucije zarad fotelja i jedne tranše kredita a poslije se kajate i glumite budale. Vidite i sami koliko ste nesposobni da vladate i da za priznanje KiM niste uspjeli dobiti gotovo ništa. Alal vjera nesposobni Vučiću i Nikoliću

ODGOVORITE
Name

bl 1

22.12.2014 09:01

Iskreno da vam kažem, najbolje bi vam bilo da tom srpskom narodu na Kosovu obezbijedite uslove za bolji život, kroz razne projekte itd. I ljudi okanite se više "svetih srpskih zemalja i ratova"!!! Sve ratove ste započeli i sve izgubili(Hrvatska,BiH,Kosovo),sami ste svoj narod pobili i raselili, sami svoj narod i danas trujete nekakvim referendumima i novim državama. Okrenite se malo oko sebe i pogledajte u kojem vijeku živimo, a vi bi još uvijek pričali o tim davno prošlim stvarima, i na kraju pogledajte gdje i kako ste živjeli 90-tih godina , a pogledajte gdje vas je ta politika dovela te kako i gdje danas živite!!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

22.12.2014 11:17

STIGLA GA TITOVA KLETVA.

ODGOVORITE