Godišnjica zločina HVO-a u Vučilovcu

Parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata iz Vučilovca kod Brčkog, kao i poginulim borcima iz Čelinca i Kozarske Dubice, čije su brigade branile ovaj dio sjeverne granice Republike Srpske, u Krepšiću i Vučilovcu danas je obilježena dvadeset druga godišnjica okupacije i razaranja ovog srpskog sela od strane pripadnika HVO-a iz Orašja i susjedne Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 12.12.2014 | 20:56
Godišnjica zločina HVO-a u Vučilovcu

Nakon proboja linija odbrane združenih snaga HVO iz Orašja uz podršku iz Hrvatske prije tačno 22 godine, ubijena su 23 mještana Vučilovca - najmlađa žrtva bio je 10 -godišnji Bojan Lukić, najstarija 86-godišnji Krsta Arsenić.

Selo s 240 domova je prognano, opljačkano i razoreno: preživjeli pamte i ne prihvataju činjenicu da se o ovom zločinu u pravosuđu i danas ćuti.

U danu proboja linija odbrane poginulo je i 17, a nestalo pet boraca čelinačke brigade, čiji saborci čuvaju uspomenu na žrtve i ne skrivaju ponos, ali i obavezu prema njima i članovima porodica.

Nakon molitvenog pomena ispred spomen-crkve u Krepšiću gdje su uklesana imena palih u odbrani posavskog koridora iz Čelinca, Kozarske Dubice, Krepšića i Marković Polja, te spomen-obilježja u Vučilovcu, vijence i cvijeće položili su potomci i članovi porodica poginulih, delegacije boračkih organizacija iz Čelinca i Brčkog.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

srbin

12.12.2014 20:40

Zato ide nagrada HDZu i Covicu u srcu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Pop Dujic

13.12.2014 06:34

Nek vam je laka sveta srpska zemlja ! Naljboljih nema medju nama ! Cuvajmo srpsku druge nemamo !

ODGOVORITE
Name

bl

13.12.2014 09:09

STIDITE SE COVICEVI DUPELISCI ALI SUDICE VAM SE TAMO GDJE NECETE IMATI PRAVO NA ZALBU TJ DRAGI BOG VAM JE OBEZBJEDIO MJESTO KOJE ZASLUZUJETE SRAM VAS BILO

ODGOVORITE