Stanovi i nepovratna sredstva porodicama poginulih i RVI

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Petar Djokić i načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas su uručili ključeve novih stanova za devet porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida ove opštine, te rješenja o nepovratnim novčanim sredstvima za rješavanje stambenih problema za 16 porodica poginulih boraca i 7 ratnih invalida u visini od 5 do 8 hiljada maraka.

Republika Srpska 12.12.2014 | 16:29
Stanovi i nepovratna sredstva porodicama poginulih i RVI

Izgradnju stambenih jedinica finansirala je Vlada Republike Srpske u okviru Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u periodu od 2008. go 2014. godine.

U ovom periodu, prema riječima ministra Djokića, u Republici Srpsakoj stambeno je zbrinuto 5.606 porodica, a samo u ovoj godini izgradjeno je ili se gradi 774 stana za boračke kategorije. On je dodao da će za koji dan početi izgradnja boračke zgrade u Prijedioru sa 42 stana, te deset stambenih jedinica u Hercegovini.

Time se u potpunosti realizuje planirani program Ministarstva i Vlade Republike Srpske- rekao je Djokić na prigodnoj svečanosti uručivanja ključeva novih stanova.

Dio kraja godine u Republici Srpskoj biće podijeljenena nepovratna sredstva za još 220 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

-Cijenimo da smo kao resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske na ovaj način pokazali human odnos, ali prije svega i veliki nivo poštovanja prema kategoriji gradjana koji imaju posebne zasluge u stvaranju Republike Srpske – naglasio je ministar i dodao da ne postoji materijalna satisfakcija, stan ili bilo šta drugo, što može zamijeniti gubitak koji su porodice imale, ali ovakvi objekti predstavljaju izraz
odgovornosti vlasti prema onima koji su najzaslužniji za život u slobodu i ono što se zove Republika Srpska, danas i u budućnosti – istakao je ministar Petar Djokić.

Supruga poginulog borca Stojanka Novakiović, koja ima dvoje djece, dobila je jednosoban stan i ne krije veliko zadovoljstvo.

-Stan je lijep i ima 43 metra kvadratnih korisne površine, što nam je dovoljno i ja sam presrećna. Zahvalna sam svima koji su pomogli da dobijemo krov nad glavom – kaže Stojanka.

U boračkoj zgradi stan je dobila i raseljena porodica Marinka Bencuna iz Bugojna, koja je je utočište našla u Srpcu. Njegov stan finansirala je opština Srbac i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

-Moram izraziti zahvalnost resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske, ali i angažovanju opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila, koji su na ovaj način pomogli lokalnoj zajednici da gotovo u potpunosti riješi problem trajnog stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u opštini Srbac – rekao je načelnik opštine Drago Ćirić.

U realizaciji ovog projekta i opština je imala 20 odsto svog učešća, što nije zanemarljivo ako se ima u vidu teška finansijsku situaciju, dodao je on.

Autor:Savo Keser
Izvor:Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar