Ukrajini preti mrak, traži struju od Rusije

Zvanični Kijev saopštio je da će pokušati da obezbedi zalihe električne energije od Rusije, jer toj zemlji nestaje uglja koji se u najvećoj meri proizvodi u istočnom delu Ukrajine, uzdrmanom sukobima.

Svijet 05.12.2014 | 18:19
Ukrajini preti mrak, traži struju od Rusije

"Zvanična Moskva želi prethodno uveravanje Kijeva da će jedan deo električne energije preusmeriti na Krim. To je njihov uslov", izjavio je ukrajinski ministar za energetiku, Vladimir Demčišin, i dodao da
Ukrajina za sada ne uvozi struju iz Rusije, prenela je agencija Frans pres.

Ukrajina oko 40 odsto električne energije dobija od elektrana na ugalj i oduvek je imala suficit u relativno jeftinim fosilnim gorivima. Međutim, osmomesečni sukobi sa propruskim snagama u Donjecku i Luganjsku, regionima koji proizvode velike količine uglja, uzrokovali su zatvaranje mnogih rudnika.

Prema rečima ukrajinskog ministra, Luganjsk i Donjeck su do izbijanja sukoba proizvodili oko 40 odsto celokupne električne energije u Ukrajini.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

05.12.2014 17:20

Nek vam Obama da struju za njega ratujete

ODGOVORITE
Name

mala ispravka

05.12.2014 18:11

Prije će biti da ratuju za Hitlerove ideje iz 1937 godine. Bolesni su, zbilja.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.12.2014 23:51

Može ali po duplim cjenama. Plaćanje unaprijed uz moguće "kvarove" na mreži. Ako nemaju novca neka plate EU i SAD da vidimo koliki su joj prijatelji. Sankcije...

ODGOVORITE