Savjet bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o situaciji na Kosovu. Šef UNMIK-a pozvao Prištinu da formira vladu. Srbija želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu, rekao je Vučić. Nova vlada Kosova sledeće sedmice, rekao je Tači.

Svijet 04.12.2014 | 22:57
Savjet bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

Rusija traži da u novu kosovsku vladu budu uključeni i predstavnici Srba, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Rusija je, takođe, zabrinuta zbog afera koje potresaju Euleks i traži da se posebna pažnja pokloni specijalnom sudu za ratne zločine pripadnika OVK.

Kosovo će formirati specijalni sud za ratne zločine, rekao je Tači.

Vlada Kosova će biti formirana naredne sedmice, rekao je Tači i naglasio da radikalne islamiste na Kosovo podržavaju samo pojedinci i marginalne grupe. Kosovska policija uhapsila je veliki broj takvih osoba, uključujući i nekoliko imama.

Tači je rekao da je sever Kosova konstantan izvor nestabilnosti, ali i da je protekla godina prošla u znaku "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova".

Pet kuća u Đakovici porušeno po direktnom nalogu predsednice opštine Mimoze Kusari Ljilje, čime je poslata jasna poruka Srbima da njihov povratak u ovo mesto nije poželjan, rekao je premijer Srbije.

Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa, Klinta Vilijamsona, rekao je Vučić.

Srbija ne može prihvatiti deo Izveštaja koji se tiče stanja na severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, interpretira situaciju u naselju Brđani, rekao je Vučić.
Vučić rekao da očekuje da u narednim danima bude formirana nova kosovska vlada, kako bi se nastavili razgovori sa Prištinom.

Vučić je rekao da je Beograd čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

Komentari / 0

Ostavite komentar